Διακοπές με υγεία

Βασικές προφυλάξεις που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις

Διακοπές με υγεία

Αρρώστιες και ατυχήματα μπορούν να καταστρέψουν τις διακοπές σας.

Αν πρόκειται να ταξιδέψετε στο εξωτερικό, ρωτήστε το γιατρό σας ή τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα για το τι είδους εμβολιασμοί απαιτούνται για τη χώρα που πρόκειται να επισκεφθείτε. Μερικά εμβόλια χρειάζονται χρόνο για να δράσουν αποτελεσματικά.

Υγιεινή διατροφή

Πολλές χώρες δεν πληρούν τους κανόνες υγιεινής. Ψάρια και κρέατα θα πρέπει να μαγειρεύονται καλά και να αποφεύγετε τα ωμά λαχανικά και τις σαλάτες ενώ τα φρούτα θα πρέπει να πλένονται πολύ καλά.

Αν η ποιότητα του νερού δεν είναι καλή, θα πρέπει να πίνετε, να πλένετε τα δόντια σας και να φτιάχνετε το φαγητό σας με εμφιαλωμένο νερό ή που έχει αποστειρωθεί με ειδικά χάπια. Να θυμάστε ότι δεν πρέπει να τρώτε παγωτά, ούτε να βάζετε παγάκια στα ποτά σας.

Διασκεδάστε, αλλά προσέξτε

Μείνετε στη σκιά όταν ο ήλιος είναι πολύ λαμπρός. Βάζετε αντιηλιακά και πίνετε άφθονα υγρά – αλλά το αλκοόλ με μέτρο.

Για να προστατευθείτε από τα έντομα, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε κάποιο εντομοαπωθιτικό. Στις τροπικές χώρες θα πρέπει να κοιμάστε με κουνουπιέρα.

Ηλιοθεραπεία

Για να αποφύγετε εγκαύματα και θερμοπληξίες αυξήστε τη διάρκεια της παραμονής σας στον ήλιο σταδιακά, αρχίζοντας από τα 15 λεπτά την ημέρα.

Φορητό φαρμακείο

Κατά τη διάρκεια των διακοπών σας, η πιθανότητα να τραυματιστείτε είναι ίσως το τελευταίο πράγμα που περνάει από το μυαλό σας.

Ωστόσο, αν πάρετε μαζί σας ένα φορητό φαρμακείο με είδη πρώτης ανάγκης, μπορεί να γλιτώσετε από πολλά προβλήματα και έξοδα. Μπορείτε να αγοράσετε έτοιμο ένα φορητό φαρμακείο, ή να το ετοιμάσετε μόνοι σας.

Είδη που πρέπει να περιέχονται:

Αναλγητικά: ασπιρίνη ή ντεπόν
Αντισηπτικές γάζες
Αδιάβροχα έμπλαστρα
Ανακουφιστική κρέμα για τσιμπήματα εντόμων
Χάπια για δυσπεψία
Χάπια για ναυτία
Καραμέλες για τον πονόλαιμο
Λοσιόν καλαμίνας
Χάπια για διάρροια
Αντισταμινικά χάπια
Αντισηπτική κρέμα
Επίδεσμοι – γάζες – παραμάνες – τσιμπίδα – ψαλίδι
θερμόμετρο

 

Ζωή και Υγεία, του Dr. Stephen Carroll

Διαβάστε επίσης

Close