Φτιάξτε τις δικές σας σπιτικές κονσέρβες

Χωρίς συντηρητικά, κρατώντας όλα τα συστατικά της τροφής!

Φτιάξτε τις δικές σας σπιτικές κονσέρβες

Όσο και αν έχει προχωρήσει η επιστήμη, όσο και αν βλέπουμε τα ράφια στα σούπερ – μάρκετ γεμάτα από κονσέρβες κάθε είδους, παραμένει ελκυστική η ιδέα να φτιάξουμε έστω και λίγες κονσέρβες δικής μας κατασκευής και γνωρίζοντας καλά τα υλικά που χρησιμοποιούμε.

Πιστεύουμε ότι δύσκολα μπορεί να αντισταθεί κανείς στη γοητεία της σπιτικής γεύσης και στην αγνή όψη των λαχανικών και των φρούτων που εμείς διαλέξαμε.

Εικόνες από το παρελθόν, της γιαγιάς ή ακόμα και της μητέρας που έφτιαχνε τα αγγουράκια τουρσί ή λιαστές ντομάτες στο λάδι.

Η κονσερβοποίηση των τροφών είναι γνωστή από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων που έδιναν μεγάλη σημασία όχι μόνο στη διατήρηση, αλλά και στη γεύση που θα έπρεπε να έχουν τη στιγμή της κατανάλωσης.

Γι’ αυτό προσέθεταν διάφορα αρωματικά χόρτα και βότανα στα υπό διατήρηση τρόφιμα. Δεν είναι, όμως, αρκετή καλή θέληση ως εγγύηση για ένα σωστό αποτέλεσμα, αλλά ούτε χρειάζεται να είναι κάποιος ικανός μάγειρας.

Χρειάζεται όμως να ακολουθήσουμε μερικούς απαράβατους κανόνες:

• Τα λαχανικά και τα φρούτα πρέπει να είναι άριστης ποιότητας – όχι άγουρα, όχι πολύ ώριμα.

• Τα φυσικά συντηρητικά που θα προστεθούν, λάδι, ξύδι, αλάτι, μέλι κτλ. να είναι, επίσης, άριστης ποιότητας.

• Τα βάζα δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερα σε περιεκτικότητα από 500 γρ.

• Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα βάζα κλείνουν αεροστεγώς.

• Τα βάζα που θα χρησιμοποιηθούν πρέπει να είναι από χοντρό γυαλί αντοχής.

• Τα βάζα πρέπει να φυλάσσονται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος μακριά από πηγές θερμότητας και υγρασίας.

Βάζουμε τα φρούτα σε καθαρό βάζο μέχρι τα ¾ του ύψους του. Τα σκεπάζουμε με σιρόπι (1 λίτρο νερό και 50 γρ. φρουκτόζη βρασμένα) και αφήνουμε να κρυώσουν. Σκεπάζουμε ερμητικά τα βάζα και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό που να φτάνει μέχρι το λαιμό τους.

Βράζουμε υπολογίζοντας 15-20 λεπτά βρασμού για μικρά φρούτα και 40 λεπτά για μεγαλύτερου μεγέθους φρούτα. Μετά το βράσιμο, τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα βγάζουμε από το νερό. Κολλάμε τις ετικέτες και τακτοποιούμε στα ράφια.

• Η ίδια τακτική ισχύει και για τα λαχανικά, μόνο που αντί για σιρόπι, σκεπάζουμε τα λαχανικά με αλατισμένο νερό (8 γρ. αλάτι για κάθε λίτρο νερού).

 

Υγιεινή διατροφή

Διαβάστε επίσης

Close