Τι να προσέχουμε στα ψάρια – οστρακοειδή

Συμβουλές για να έχουμε τα καλύτερα θαλασσινά στο πιάτο μας!

Τι να προσέχουμε στα ψάρια – οστρακοειδή

Νόστιμα, θρεπτικά και πάντα σε αφθονία στη χώρα μας. Πολύτιμα για τη διατροφή και παράδοση για κάθε κουζίνα, για κάθε νοικοκυριό.

Τι πρέπει να προσέξουμε όμως για τη σωστή αγορά ή στο μαγείρεμά τους ώστε να πάρουμε όλα τα θρεπτικά τους στοιχεία;

• Για να διαπιστώσετε ότι τα μύδια, οι αχιβάδες, τα στρείδια είναι φρέσκα, κοιτάξτε αν είναι ερμητικά κλειστά. Δοκιμάστε να τα ανοίξετε κι αν δείτε ότι κλείνουν με δύναμη, τότε πετύχατε ό,τι πιο φρέσκο!

• Χαμηλή ποιότητα έχουν οι αστακοί ή τα καβούρια που χωρίς να φαίνεται τίποτα εξωτερικά, εσωτερικά είναι διαλυμένα. Θα το διαπιστώσετε αν τα κουνήσετε μαλακά.

• Για να καταλάβετε με μια ματιά έναν υγιή και φρέσκο αστακό, δείτε την ουρά του που πρέπει να είναι γυρισμένη προς τα μέσα.

• Πριν αγοράσετε φρέσκο καβούρι, προσέξτε να βρίσκεται σε δοχείο με αλάτι και πάγο και να μην του λείπουν οι δαγκάνες.

• Για να μη σκληρύνουν τα καλαμαράκια σας στο τηγάνισμα, αφήστε τα για λίγη ώρα σε νερό με σόδα. Ξεβγάλτε καλά, αλευρώστε και τηγανίστε τα σε φριτέζα με καυτό καθαρό λάδι. Θα διαπιστώσετε αμέσως τη διαφορά.

• Όταν είναι να αλευρώσετε τα φιλέτα του ψαριού ή τα καλαμάρια σας για να τα τηγανίσετε, προσθέστε λίγη φρυγανιά στο αλεύρι και ανακατέψτε. Γίνονται πιο τραγανά, πιο νόστιμα και κάνουν μια ωραία χρυσαφιά κρούστα.

• Για να μη γεμίσει η κουζίνα σας λέπια, όταν καθαρίζετε τα ψάρια, καθαρίστε τα μέσα σε νερό με λεμόνι.

• Το κατεψυγμένο χταπόδι το βάζετε κατευθείαν στην κατσαρόλα να βράσει χωρίς νερό, μόνο με ξίδι. Βγάζει από μόνο του μπόλικο νερό για να βράσει.

• Όταν θέλετε να ξεπαγώσετε ψάρια, βάλτε τα σε μπολ με γάλα. Θα ενισχύσει το φυσικό τους άρωμα και μετά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το γάλα για να φτιάξετε νόστιμη σάλτσα.

• Ο καλύτερος τρόπος για να καταψύξετε φρέσκα ψάρια, είναι μέσα σε νερό. Βάλτε νερό σε σακούλα σε πλαστικό σκεύος και βυθίστε τα ψάρια μέσα να καλύπτονται εντελώς από το νερό. Αφήνετε στην κατάψυξη μέχρι το πολύ 3 μήνες. Όταν τα βγάζετε σπάστε τον πάγο και αφήστε τα ψάρια να ξεπαγώσουν στο ψυγείο και ποτέ σε θερμοκρασία δωματίου.

• Όταν αγοράζετε καπνιστά ψάρια προσέξτε να έχουν ευχάριστη ξηρή μυρωδιά και γυαλιστερή επιφάνεια. Αν είναι θολή, σημαίνει ότι δεν έχουν επεξεργαστεί σωστά.

• Τα καπνιστά ψάρια έχουν αποχρώσεις του καφέ και του κίτρινου, ανάλογα με την τεχνική που έχουν επεξεργαστεί.

• Προσέξτε όταν αγοράζετε καπνιστό χέλι, να μην είναι ξεραμένο και ζαρωμένο.

• Μην κρατάτε το ψάρι που μαγειρέψατε σήμερα για την επόμενη μέρα. Τα ψάρια πρέπει να τρώγονται την ημέρα που μαγειρεύονται, γιατί η λεπτή τους γεύση χάνεται με τη διατήρησή τους και το ξαναζέσταμα και γίνονται εντελώς άνοστα.

• Τρώτε τα θαλασσινά κυδώνια πάντα μαγειρεμένα. Και αυτό γιατί τρέφονται με θαλασσινό νερό και απορροφούν το πλαγκτόν της θάλασσας. Αν το νερό είναι μολυσμένο τότε είναι εξαιρετικά επικίνδυνα αν φαγωθούν ωμά.

Και για το τέλος, μια συνταγή για γευστικότατο ψάρι στο φούρνο:

Στρώστε μια στρώση χοντρού αλατιού σε μικρό πυρέξ. Βάλτε επάνω ένα καθαρισμένο ψάρι (φαγκρί, λιθρίνι, τσιπούρα) με αρωματικά στην κοιλιά του.

Σκεπάστε το καλά πάλι με χοντρό αλάτι και ψήστε το στο φούρνο για 45 λεπτά. Βγάλτε το, σπάστε την κρούστα του αλατιού και σερβίρετε το ψάρι σας με λαδολέμονο. Η νοστιμιά του είναι μοναδική!

 

1000 μυστικά της σύγχρονης νοικοκυράς

Διαβάστε επίσης

Close