Οδηγοί, μην πατάτε τα γατάκια! από τη Μαρία Σκαμπαρδώνη

Μην τους στερήσετε τη ζωή, δεν έχετε δικαίωμα…

Οδηγοί, μην πατάτε τα γατάκια! από τη Μαρία Σκαμπαρδώνη

Πόσες φορές κατέβηκα έξω τη νύχτα, βγήκα αργά τα μεσάνυχτα, να περιμαζέψω ένα γατί πριν το πατήσει το αυτοκίνητο.

Πόσες φορές έχω εκνευριστεί με την εμμονή τους να στέκονται στη μέση του δρόμου, να μυρίζουν (τι μυρίζουν, ειλικρινά), να στέκονται ανυποψίαστα απέναντι στον θανατηφόρο κίνδυνο που τα απειλεί. Όχι, δε θέλω να δω αυτοκίνητο να τα χτυπάει, να τα βλέπω αιμόφυρτα στο δρόμο. Όσο μπορώ να τα εμποδίσω, θα το κάνω.

Είναι οδυνηρό να βλέπεις ένα γατί στο δρόμο να ξεψυχάει ή να έχει ήδη ξεψυχήσει. Πονάει η ψυχή σου, διότι σε κλάσματα δευτερολέπτου μπορεί η ζωή να εξανεμιστεί και ένα αυτοκίνητο με κεκτημένη ταχύτητα να το λιώσει κυριολεκτικά.

Και το ακόμα χειρότερο, να βλέπεις οδηγούς να βλέπουν εκείνα ως τα πιο εύκολα θύματα της κακίας τους. Διότι δεν είναι μόνο η περίπτωση του ατυχήματος που είναι μία άτυχη στιγμή, αλλά ακόμα περισσότερο η θανάτωση ενός ζώου με αυτή την πρόθεση για αύξηση του αισθήματος της ικανοποίησης.

Το έβλεπα σαν μία σταδιακή προετοιμασία για την άσκηση βίας και σε άνθρωπο, σαν ένα ηφαίστειο που εκρήγνυται και στη συνέχεια, θα συμπεριλάβει και ανθρώπους σε αυτό το ξέσπασμά του.

Ακόμα και τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου, ακόμα και αυτά, οφείλουν να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και δίχως την επιθυμία πρόκλησης πόνου, άγχους ή υποβιβαστικών συνθηκών διαβίωσης. Και υπάρχει και διαφορά σε ένα ζώο που εκτρέφεται για τη διατροφή του ανθρώπου, από το να πας εσκεμμένα και να πατήσεις την ταχύτητα τέρμα για να σκοτώσεις για καθαρά αιμοδιψή τρόπο ένα οποιοδήποτε ζώο.

Να προσπαθήσουμε να εμφυσήσουμε στους οδηγούς την αναγκαιότητα σεβασμού κάθε ζωής. Όχι, δεν είναι υποχρεωτικό να αγαπάς τις γάτες, να τις θέλεις σπίτι σου, να σου αρέσουν ή να τις βρίσκεις χαριτωμένες. Όμως, μπορείς να συνυπάρχεις χωρίς βία, χωρίς τοξικότητα, χωρίς επιθυμία να σκίσεις τη σάρκα αυτού που σου προκαλεί αποστροφή.

Μην τα πατάτε, αυτοκίνητα. Μην αυξάνετε ταχύτητα για να τα σκοτώσετε επίτηδες. Μην τους στερήσετε τη ζωή, δεν έχετε δικαίωμα. Κορνάρετε απαλά πριν μπείτε στο αυτοκίνητο, καθώς τις ζεστές ημέρες, πολλά γατιά κρύβονται μέσα στο λάστιχο του αυτοκινήτου.

Μην τα σκοτώνετε, αυτοκίνητα. Ζωή έχουν…

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

Διαβάστε επίσης

Close