Χορτοφαγία και υγεία!

Δεν είναι ανάγκη να τρώτε κρέας για να είστε υγιείς.

Χορτοφαγία και υγεία!

Τα φυτικά προϊόντα μπορούν να σας δώσουν όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεστε, ενώ ταυτόχρονα σας προστατεύουν από ορισμένες ασθένειες.

Οι χορτοφάγοι δεν τρώνε κρέας ή ψάρι. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς τρώνε μερικές ζωικές τροφές, όπως αβγά και γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ αποκλείουν όλους τους τύπους κρέατος ή ψαριού από τη διατροφή τους.

Αν τρώνε ποικιλία φυτικών προϊόντων, όπως δημητριακά, καρύδια και όσπρια, θα παίρνουν όλα τα αμινοξέα, τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζονται.

Είναι πιο υγιείς οι χορτοφάγοι;

Άνθρωποι που δεν τρώνε καθόλου κρέας, είναι, συχνά υγιέστεροι από εκείνους που τρώνε. Μπορούν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερίνης και πίεσης στο αίμα και συνεπώς να κινδυνεύουν λιγότερο από καρδιοπάθειες.

Η χορτοφαγία είναι πιο υγιεινή, γιατί δεν περιέχει τα λίπη του κρέατος. Επίσης, είναι πλουσιότερη σε ίνες, που όχι μόνο υποβοηθούν τη λειτουργία του εντέρου, αλλά και μειώνουν την απορρόφηση λιπών και χοληστερίνης από τις τροφές.

Μια διατροφή με χορταρικά περιέχει συνήθως λιγότερο νάτριο και περισσότερο κάλιο, πράγμα που βοηθά τη διατήρηση χαμηλής πίεσης στο αίμα.

Η αυστηρή χορτοφαγία

Οι αυστηρά χορτοφάγοι αποφεύγουν κάθε ζωικό προϊόν, συμπεριλαμβανομένων των αβγών και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Θα πρέπει όμως να φροντίζουν να τρώνε ποικιλία φυτικών τροφών, ώστε να μην τους λείψουν βασικά θρεπτικά στοιχεία. Αλλά και πάλι, ορισμένοι χρειάζονται επιπλέον βιταμίνες και μέταλλα.

Χορτοφάγα παιδιά

Μια διατροφή με χορταρικά, δεν περιέχει αρκετές θερμίδες για κανονική ανάπτυξη, γι’ αυτό θα πρέπει να καταναλώνονται περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα για την απαιτούμενη επιπλέον ενέργεια.

Μαγειρική για χορτοφάγους

Ένας χορτοφάγος σε μια οικογένεια δεν είναι υποχρεωτικό να σας αναγκάζει να μαγειρεύετε δυο διαφορετικά φαγητά κάθε μέρα.

• Φτιάξτε την ίδια σάλτσα, χωρίς κρέας για όλους, έπειτα μαγειρέψτε τη μισή με κρέας και την άλλη μισή με φακές ή φασόλια.

• Σερβίρετε τις ψημένες πατάτες με σάλτσα κρέατος ή με λαχανικά.

• Προσθέστε χορταρικά στο μισό πιλάφι σας και μαγειρέψτε κρέας ή ψάρι με τα υπόλοιπα.

• Τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα μην τρώτε κρέας. Μαγειρέψτε μεγαλύτερη ποσότητα απ’ όση χρειάζεστε και φυλάξτε το υπόλοιπο σε ατομικές μερίδες στο ψυγείο.

Ιδέες:

• Πατάτες με τη φλούδα: ένα γρήγορο και θρεπτικό φαγητό.

• Αβγά: μην τρώτε πάνω από ένα αβγό την ημέρα. Περιέχουν πολλή χοληστερίνη.

• Σκούρα ζυμαρικά: συνδυασμένα με φασόλια για πλήρη πρωτεΐνη.

• Πίτα από φασόλια: πολλή πρωτεΐνη με λίγα λίπη.

• Άσπρο τυρί: πηγή πρωτεΐνης με λίγα λίπη.

• Ξερά φασόλια: πολλή πρωτεΐνη, ίνες και σίδηρος.

 

Ζωή και Υγεία, Dr. Stephen Carroll

Διαβάστε επίσης

Close