Μαγειρεύοντας σωστά τα πουλερικά

Οδηγίες για το πώς να χειριστούμε σωστά τα πουλερικά από την αγορά τους ως το πιάτο μας!

Μαγειρεύοντας σωστά τα πουλερικά

Οδηγίες για το πώς να χειριστούμε σωστά τα πουλερικά από την αγορά τους ως το πιάτο μας!

Περιλαμβάνοντας στο μενού σας περισσότερο άσπρο αντί για κόκκινο κρέας συμβάλλετε στη διατήρηση της σιλουέτας, αλλά και της υγείας σας.

Το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, η πάπια είναι δημοφιλή φαγητά, πιο οικονομικά και ιδιαίτερα νόστιμα. Αν μαγειρευτούν σωστά και αφαιρεθεί και η πέτσα, ελαχιστοποιείτε την ποσότητα λίπους χωρίς να χάνετε τίποτε σε θρεπτικά συστατικά και ιδιαίτερες γεύσεις.

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και του μαγειρέματος των πουλερικών, εξαιτίας της πιθανότητας ύπαρξης της σαλμονέλας. Γι’ αυτό:

• Όταν αγοράζετε κατεψυγμένο πουλερικό, αποφύγετε να διαλέξετε κάποιο με σκισμένη ή χαλασμένη συσκευασία ή κάποιο που να έχει κοκκινωπό ή ροζέ πάγο (αυτό σημαίνει ότι έχει ξεπαγώσει και έχει ξαναμπεί στην κατάψυξη).

• Όταν αγοράζετε κατεψυγμένα πουλερικά, μεταφέρετέ τα αμέσως στο σπίτι και βάλτε τα στην κατάψυξη ή τον καταψύκτη, αν δεν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσετε αμέσως.

• Το φρέσκο κοτόπουλο που εσείς θα καταψύξετε, διατηρείται στην κατάψυξη μέχρι 6 μήνες. Τα ήδη κατεψυγμένα κομμάτια μέχρι 3 μήνες, ενώ τα κατεψυγμένα ολόκληρα πουλερικά μέχρι 2 μήνες.

• Το φρέσκο πουλερικό πρέπει να μαγειρευτεί μέσα σε 2 ημέρες από την ημέρα που το αγοράσατε, διατηρημένο στην ψύξη και καλά τυλιγμένο σε διαφανή μεμβράνη. Πλύντε το καλά πριν το μαγειρέψετε.

• ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ μη βάλετε στην κατάψυξη ξεπαγωμένο πουλερικό εκτός αν είναι πολύ καλά βρασμένο ή μαγειρεμένο.

• Αν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένα πουλερικά, πριν τα μαγειρέψετε βεβαιωθείτε ότι έχουν ξεπαγώσει εντελώς.

• Βάλτε το πουλερικό που ξεπαγώνει σε μπολ ή πιάτο, για να μαζεύονται τα υγρά. Αυτά τα υγρά, προσοχή, δεν πρέπει να έρθουν σε επαφή με άλλα τρόφιμα.

• Όταν ξεπαγώσει το πουλερικό, βάλτε το στο ψυγείο, καλά σκεπασμένο και μαγειρέψτε το μέσα σε 1 ώρα.

• Πριν το μαγειρέψετε ξεπλύντε το καλά κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό και σκουπίστε το.

• Κατά τη διάρκεια της προετοιμασία του πουλερικού – κόψιμο, καθάρισμα, γέμισμα – χρησιμοποιήστε καθαρή επιφάνεια ή ξύλο εργασίας και καθαρά εργαλεία. Πλύντε τα μετά σχολαστικά με κάποιο αντισηπτικό εμπορίου ή χλωρίνη και σκουπίστε τα καλά. σαπουνίστε επίσης τα χέρια σας με προσοχή.

• Η εσωτερική θερμοκρασία του πουλερικού κατά τη διάρκεια του ψησίματος πρέπει να φτάνει το λιγότερο τους 70-80 oC για να είστε σίγουροι ότι θα σκοτωθεί κάθε μικρόβιο ή βακτηρίδιο που μπορεί να υπάρχει. Γι’ αυτό χρησιμοποιείτε το ειδικό θερμόμετρο για το κρέας.

• Αν χρειαστεί να ξαναζεστάνετε πουλερικό, βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία του κρέατος φτάνει τουλάχιστον τους 70 oC.

Υγιεινή διατροφή και κουζίνα

Διαβάστε επίσης

Close