Η ειρωνεία της προσφοράς

Δεν μπορείς να δώσεις κάτι που δεν έχεις…

Η ειρωνεία της προσφοράς

Εάν θελήσεις να δώσεις μια ντουζίνα πορτοκάλια στον γείτονά σου ως ένδειξη αγάπης, προφανώς πρέπει να έχεις δώδεκα πορτοκάλια.

Εάν έχεις την πρόθεση να χαρίσεις ένα καινούργιο αυτοκίνητο στους γονείς σου για να τους δείξεις την ευγνωμοσύνη σου επειδή φρόντισαν να ολοκληρώσεις τις σπουδές σου στην Ιατρική Σχολή, πρέπει φυσικά να έχεις τα χρήματα για να το αγοράσεις.

Με τον ίδιο τρόπο, δεν μπορείς να δώσεις αγάπη στους άλλους εάν δεν έχεις αγάπη για τον εαυτό σου. Δεν μπορείς να σέβεσαι τους άλλους εάν εσύ δεν έχεις αυτοσεβασμό. Δεν μπορείς να προσφέρεις ευτυχία εάν αισθάνεσαι δυστυχισμένος. Βεβαίως, ισχύει και το αντίστροφο.

Μπορείς να δώσεις μόνο αυτό που πραγματικά έχεις και ό,τι δίνεις κάθε μέρα είναι κομμάτια από τα προσωπικά σου αποθέματα. Εάν βγάζεις προς τα έξω μίσος, είναι γιατί έχεις συσσωρεύσει μέσα σου μίσος και, κατά συνέπεια, έχεις για να δώσεις. Εάν βγάζεις προς τα έξω μιζέρια, είναι γιατί έχεις έτοιμο απόθεμα από όπου αντλείς και μοιράζεις.

Αυτή η έννοια γίνεται πιο κατανοητή, εάν την παρομοιάσουμε με το στύψιμο ενός πορτοκαλιού. Όταν στύβουμε ένα πορτοκάλι, βγαίνει πάντα χυμός πορτοκαλιού. Και αυτό γίνεται ανεξάρτητα από το ποιος και κάτω από ποιες συνθήκες στύβει ή τι εργαλείο χρησιμοποιεί. Αυτό που βγαίνει είναι αυτό που υπάρχει μέσα. Η ίδια λογική εφαρμόζεται και σε σένα.

Όταν κάποιος σε στύβει, σε πιέσει κατά κάποιον τρόπο ή πει κάτι που δεν σε κολακεύει ή σε επικρίνει και βγει τότε από μέσα σου θυμός, μίσος, πικρία, ένταση, κατάθλιψη ή άγχος, αυτό συμβαίνει γιατί αυτό έχεις μέσα σου.

Η ειρωνεία είναι ότι δεν μπορείς να δώσεις κάτι που δεν έχεις γιατί πάντα δίνεις αυτό που πραγματικά έχεις. Εάν θέλεις να εκπληρώσεις τον σκοπό της ζωής σου προσφέροντας και υπηρετώντας τους άλλους, ρώτησε τον εαυτό σου:

«Τι έχω μέσα μου;» και « Γιατί επέλεξα να συσσωρεύσω αυτού του είδους τις ενέργειες για να δώσω στους άλλους;».

 

Απόσπασμα από «Τα 10 μυστικά για επιτυχία και εσωτερική γαλήνη του Dr. Wayne Dyer», Εκδόσεις Έσοπτρον

Διαβάστε επίσης

Close