Νικήστε το λίπος στο φαγητό!

Πώς πρέπει να μαγειρεύουμε το φαγητό μας;

Νικήστε το λίπος στο φαγητό!

Όλοι ξέρουμε ότι το βούτυρο, το λάδι, η μαργαρίνη είναι λιπαρές τροφές, το λίπος στο κρέας και στο μπέικον μπορούμε εύκολα να το δούμε και να το αποφύγουμε.

Τι γίνεται όμως με τις τροφές που έχουν το λίπος <<κρυμένο>>;

Κάποια λίπη είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα χρειαζόμαστε για τα λιπαρά οξέα και τις βιταμίνες που περιέχουν. Επίσης, το χρειάζονται κάποια όργανά μας όπως η καρδιά και τα νεφρά.

Από την αντίθετη πλευρά, η υπερκατανάλωση λιπών – κυρίως κεκορεσμένων, βοηθά στη δημιουργία παχυσαρκίας, στο να κλείσουν οι αρτηρίες της καρδιάς, προκαλεί καρκίνο του στήθους στις γυναίκες, καρκίνο του προστάτη και του εντέρου.

2 κουταλιές φυτικό λάδι ή ένα κομμάτι βούτυρο σε μέγεθος μικρού σπιρτόκουτου καλύπτει πλήρως τις ημερήσιες ανάγκες λήψης λιπών.

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε;

Στην κουζίνα:
• Αφαιρούμε ό,τι λίπος φαίνεται στα κρεατικά
• Τρώμε μικρότερες ποσότητες κρεατικών
• Μην προσθέτουμε λίπος όταν σοτάρουμε το κρέας. Μπορούμε να προσθέσουμε λίγο νερό και να το σοτάρουμε. Μαγειρεύουμε χωρίς λίπος, σε χαμηλή φωτιά με κλειστό καπάκι
• Αφαιρούμε το λίπος από τους χυμούς των κρεατικών και κατά τη διάρκεια και στο τέλος του μαγειρέματος
• Το αφήνουμε να κρυώσει, έτσι ώστε να παγώσει το υπόλοιπο λίπος για να μπορέσουμε να το αφαιρέσουμε
• Είναι προτιμότερο να ψήσουμε στη σχάρα μικρά κομμάτια κρέατος – μπριζόλα – φιλέτο – σνίτσελ. Με τον τρόπο αυτό τα λίπη πέφτουν στο ταψάκι από κάτω, ενώ ταυτόχρονα αποφεύγουμε το τηγάνισμα
• Δεν τρώμε – όσο λαχταριστή και τραγανή κι αν είναι – την πέτσα από το κοτόπουλο ή τα παχάκια από τα παϊδάκια
• Απλώνουμε λιγότερο βούτυρο ή μαργαρίνη στο ψωμί μας
• Όταν τηγανίζουμε τσιπς ή πατάτες, τις κόβουμε σε πιο χοντρές φέτες και τις τηγανίζουμε σε πολύ καυτό λάδι, κατά προτίμηση σε λάδι με μεγάλη περιεκτικότητα σε μονοπολυακόρεστα. Οι λεπτές πατάτες απορροφούν περισσότερο λάδι, ενώ η υψηλή θερμοκρασία του λαδιού, βοηθάει να τηγανιστεί αμέσως ή έξω επιφάνεια της πατάτας χωρίς να απορροφήσει περισσότερο λάδι
• Αποφεύγουμε για τις σαλάτες μας σάλτσες με λάδι. Χρησιμοποιούμε σάλτσες με βάση το γιαούρτι ή το λεμόνι, το φρέσκο δυόσμο, το μαϊντανό και άλλα μυρωδικά για επιπλέον αρώματα
• Χρησιμοποιούμε γάλα με χαμηλά ή με 0% λιπαρά. Κανείς δεν θα καταλάβει τη διαφορά
• Χρησιμοποιούμε γιαούρτι αντί για κρέμα γάλακτος
• Μαγειρεύουμε στον αχνό ψάρι και πουλερικά. Το ψάρι μπορούμε να το ψήσουμε τυλιγμένο καλά σε αλουμινόχαρτο, μόνο με λεμόνι, χωρίς καθόλου λίπος
• Χρησιμοποιούμε αντικολλητικά σκεύη ή κινέζικα wok, για να μην κολλάνε τα φαγητά χωρίς την προσθήκη λίπους
• Γενικά ψήνουμε στο γκριλ, στον ατμό, βράζουμε, ζεματάμε αντί να τηγανίζουμε και να μαγειρεύουμε σε κατσαρόλα με κάθε είδους λίπους.

Στα ψώνια μας:
• Αγοράζουμε αποβουτυρωμένο ή με χαμηλά λιπαρά γάλα, αντί για πλήρες ή ενισχυμένο με ανθόγαλα
• Αγοράζουμε γιαούρτι light ή με 0% λιπαρά αντί για κρέμα γάλακτος, τυριά με χαμηλά λιπαρά
• Αλείφουμε βούτυρο light στο ψωμί μας
• Αποφεύγουμε να αγοράζουμε πολλά κρεατικά και τα παράγωγά τους (σαλάμια, ζαμπόν, λουκάνικα…)
• Αγοράζουμε λιγότερο κόκκινο κρέας και περισσότερα ψάρια και πουλερικά
• Προτιμούμε μπισκότα χωρίς ζάχαρη με φρούτα και χαμηλά λιπαρά ή φτιάχνουμε τα δικά μας γλυκίσματα με υψηλής περιεκτικότητας πολυακόρεστα λίπη

 

Υγιεινή διατροφή και κουζίνα

Διαβάστε επίσης

Close