Φτιάξτε σπιτικά λαχταριστά ντόνατς!

Ένα γευστικότατο σνακ που θα ξετρελάνει εσάς και τα παιδιά σας!

Φτιάξτε σπιτικά λαχταριστά ντόνατς!

Η απόλυτη τηγανιτή λιχουδιά!

Ένα γευστικότατο σνακ που θα ξετρελάνει εσάς και τα παιδιά σας!

Τα ντόνατς χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: ντόνατς μαγιάς και κέικ – ντόνατς.

Τα πρώτα διογκώνονται με μαγιά και η υφή τους μοιάζει με αυτή του ψωμιού, ενώ τα δεύτερα διογκώνονται με διογκωτικές ύλες (συνήθως μπείκιν πάουντερ) και μοιάζουν με κέικ. Το ζυμάρι των ντόνατς μαγιάς μαλακώνει από το λίπος, ενώ των κέικ- ντόνατς από τη ζάχαρη.

Παρακάτω δίνουμε τη συνταγή για ντόνατς μαγιάς.

Υλικά:
200 γρ. αλεύρι (για ντόνατς μαγιάς)
250 γρ. γάλα χλιαρό
40 γρ. μαγιά νωπή ή 20 γρ. μαγιά ξηρή
60 γρ. ζάχαρη
Λίγο αλάτι
4 κρόκοι αυγού
20 γρ. βούτυρο

Για τη γέμιση:
5 κουταλιές μαρμελάδα
Ασπράδι ενός αυγού
3 κουταλιές ζάχαρη

Εκτέλεση:

Για να φτιάξουμε τη ζύμη μας, σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το γάλα, τη μαγιά, τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Αφήνουμε για 5-10 λεπτά. Θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να αρχίσει να αφρίζει.

Αφού ετοιμαστεί η μαγιά, ρίχνουμε τους χτυπημένους κρόκους, το λιωμένο βούτυρο και το μισό αλεύρι για να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε όσο καλύτερα γίνεται με το κουτάλι.

Αφήνουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί σε ένα μπολ για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, σκεπασμένη με μεμβράνη για να μην ξεραθεί.

Ρίχνουμε αλεύρι και πάνω από το ζυμάρι μας και στην ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια που είχαμε από πριν, ανοίγουμε τη ζύμη μας μέχρι να γίνει 1 εκ. παχιά.

Μέχρι 3 φορές αν ανοίξουμε το ζυμάρι μας είναι καλά. Μη το ανοίξουμε παραπάνω γιατί δεν θα βγουν το ίδιο αφράτα τα ντόνατς μας.

Σε αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε το ζυμάρι σε πάχος 2 εκατοστά. Με ένα ποτήρι ή μικρό καλούπι κόβουμε σε στρογγυλά τεμάχια ακτίνας 5 εκ.

Βάζουμε μισή κουταλιά μαρμελάδας στα μισά τεμάχια και αλείφουμε τις άκρες με το ασπράδι αυγού. Καλύπτουμε τα τεμάχια με τα υπόλοιπα μισά και πιέζουμε τις άκρες τους σφιχτά.

Καλύπτουμε τα ντόνατς με μια πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν πάλι για μισή ώρα. Τηγανίζουμε τα ντόνατς για 1-2 λεπτά σε ζεστό λίπος (στους 190 oC), γυρίζοντάς τα στη μέση του τηγανίσματος.

Όταν τηγανιστούν, τα σουρώνουμε και τα καλύπτουμε με ζάχαρη όσο είναι ακόμα ζεστά.

Μυστικά για επιτυχημένα ντόνατς:

• Όταν φτιάχνουμε τη ζύμη μας, δεν πρέπει να χτυπήσουμε το μείγμα ούτε υπερβολικά, ούτε πολύ λίγο.

• θέλει μεγάλη προσοχή να μην “τραβήξει” το λάδι κατά το τηγάνισμα, για ευνόητους λόγους. Θέλει τα κατάλληλα υλικά στο κατάλληλο λάδι.

• Η μικρή απορρόφηση λίπους επιτυγχάνεται και με τη μικρή περιεκτικότητα της ζύμης σε λιπαρές ουσίες και τη μεγάλη περιεκτικότητα σε αυγά.

• Η πολύ χαμηλή θερμοκρασία βοηθά στην απορρόφηση πολύ λαδιού, ενώ η υπερβολικά αυξημένη καταστρέφει το λάδι και δίνει στα ντόνατς μικρό όγκο και σφιχτή ψίχα.

• Για ανοιχτόχρωμα ντόνατς συνιστάται τηγάνισμα 55 δευτερολέπτων από τη μια πλευρά και 45 δευτερολέπτων από την άλλη.

• Αν θέλετε να τα καλύψετε με γλάσσο ( βανίλιας – σοκολάτας), πρέπει να το κάνετε πριν κρυώσουν τα ντόνατς.

 

Από τον Χρήστο Ηλιόπουλο “Γεύση Donuts”

Διαβάστε επίσης

Close