Αναγνωρίστε τα σημάδια της κατάθλιψης και νικήστε την!

Η κατάθλιψη είναι η πιο κοινή σοβαρή ψυχική ασθένεια.

Αναγνωρίστε τα σημάδια της κατάθλιψης και νικήστε την!

Η κατάθλιψη είναι κάτι περισσότερο από απλή λύπη. Είναι ένα μόνιμο συναίσθημα απελπισίας.

Η κατάθλιψη είναι η πιο κοινή σοβαρή ψυχική ασθένεια. Περίπου το 1/5 των ανθρώπων υποφέρουν από κάποιο επεισόδιο κατάθλιψης σε κάποια στιγμή της ζωής τους, που είναι αρκετά σοβαρό ώστε να απαιτεί θεραπεία.

Παρόλο που η κατάθλιψη μπορεί να παρατηρηθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι πιο συνηθισμένη ανάμεσα στα 35 – 55 στις γυναίκες και 10 χρόνια αργότερα στους άντρες.

Τύποι κατάθλιψης:
Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες κατάθλιψης. Η εξωγενής ή αντιδραστική κατάθλιψη, που προκαλείται από μια μεγάλη αναστάτωση στη ζωή του ανθρώπου, όπως ένα διαζύγιο ή ένας θάνατος αγαπημένου προσώπου.

Η μορφή αυτή κατάθλιψης γίνεται ασθένεια όταν η λύπη είναι υπερβολική ή διαρκεί πολύ και κάνει το άτομο να χάνει το ενδιαφέρον του για τη ζωή και ανίκανο να ανταποκριθεί στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Η ενδογενής κατάθλιψη, όπου τα συμπτώματα απελπισίας δεν συνδέονται με κάποιο εξωτερικό συμβάν, είναι πιο κοινή. Δεν υπάρχει άμεση εξήγηση για την κατάθλιψη και έτσι οι φίλοι και οι συγγενείς δυσκολεύονται συχνά περισσότερο να προσφέρουν τη βοήθειά τους.

Χειμωνιάτικη κατάθλιψη:
Το σύνδρομο των εποχιακών διαταραχών είναι ένας τύπος κατάθλιψης. Εκείνοι που υποφέρουν, νιώθουν κατάθλιψη κάθε χειμώνα εξαιτίας του περιορισμού του φωτός. Η έκθεση στο λαμπρό φως του ήλιου για δυο ώρες κάθε πρωί κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα.

Κατάθλιψη μετά τη γέννα:
Το 50% των μητέρων περνούν μια περίοδο ήπιας κατάθλιψης μετά τη γέννα του παιδιού τους. Η κατάθλιψη αυτή κάνει τις γυναίκες να νιώθουν άσχημα και να κλαίνε. Τα συμπτώματα παρουσιάζονται συνήθως τέσσερις – πέντε μέρες μετά τη γέννα και διαρκούν μόνο για μια-δυο μέρες.

Αιτία μπορεί να είναι οι ορμονικές αλλαγές, αλλά μπορούν να ευθύνονται και άλλοι παράγοντες, όπως η αγωνία για το νεογέννητο, το τάισμά του, τις φροντίδες του, καθώς και η φυσική εξάντληση.

Μερικές μέρες μετά την επιστροφή στο σπίτι, 1/10 μητέρες μπορεί να νιώσει ανησυχία, κούραση, υπερβολικούς φόβους για την υγεία του μωρού της, ακόμη και εχθρότητα απέναντι στο νεογέννητο. Η θεραπεία με αντικαταθλιπτικά χάπια μπορεί να βοηθήσει.

Θεραπεία της κατάθλιψης:
Οι περισσότεροι απ’ αυτούς που υποφέρουν από κατάθλιψη θεραπεύονται πλήρως αν δεχθούν κατάλληλη βοήθεια:

Πολλή υποστήριξη: η σιγουριά από φίλους και οικογένεια είναι απαραίτητη. Η ομαδική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει. Η ομάδα συναντάται συνήθως 1-2 φορές την εβδομάδα για μια ώρα. Ένας θεραπευτής κατευθύνει τη συζήτηση, βοηθώντας τα μέλη της ομάδας να εκφράσουν και να κατανοήσουν τα συναισθήματά τους.

Αντικαταθλιπτικά: τα φάρμακα αυτά αποκαθιστούν την όρεξη, την ενεργητικότητα και βοηθούν στον ύπνο. Χρειάζονται πάνω από δυο εβδομάδες για να αρχίσουν να επιδρούν, όμως, μπορούν να προκαλέσουν ζαλάδα και υπνηλία.

Ψυχοθεραπεία: η θεραπεία αυτή βοηθά πολύ εκείνους που η προσωπικότητά τους ή οι εμπειρίες της ζωής είναι οι κυριότερες αιτίες της κατάθλιψής τους

Γνωστική – συμπεριφορική θεραπεία: η θεραπεία αυτή στοχεύει στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης

Θεραπεία με ηλεκτροσόκ: τα άτομα που δεν ανταποκρίνονται σε άλλου είδους θεραπείες μπορούν να κάνουν ένα ηλεκτροσόκ για μερικά δευτερόλεπτα. Η βελτίωση που παρατηρείται μπορεί να είναι μεγάλη και οι παρενέργειες ασήμαντες.

Κάντε το τεστ και ελέγξτε την υγεία σας:
Αν παρουσιάσετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, μπορεί να υποφέρετε από κατάθλιψη:

• Ξύπνημα πολύ νωρίς το πρωί.

• Συνεχές κλάμα

• Έλλειψη ενεργητικότητας

• Ανορεξία

• Αίσθηση μοναξιάς και αποκοπή από τον κόσμο

• Απομόνωση και απάθεια

• Ανεξήγητοι πόνοι

• Απροθυμία για συζήτηση

• Αδυναμία συγκέντρωσης

• Δυσκολία στη λήψη αποφάσεων

• Αδιαφορία για σεξουαλική δραστηριότητα

 

Dr. Stephen Carroll, Ζωή και Υγεία

Διαβάστε επίσης

Close