Πώς να προστατέψω την οικογένειά μου από τον καυτό ήλιο;

Οδηγίες για προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία και τις βλάβες που προκαλεί σε παιδιά και έφηβους

Πώς να προστατέψω την οικογένειά μου από τον καυτό ήλιο;

Η ηλιακή ακτινοβολία που φθάνει στην επιφάνεια της γης περιλαμβάνει κατά 95% περίπου UVA και κατά 5% UVB και διαφέρει ανάλογα με τις εποχές, το υψόμετρο και τη γεωγραφική τοποθεσία.

Τα καλοκαιρινά σύννεφα ελαττώνουν το αίσθημα του καύσωνα αλλά ελάχιστα την ένταση της UVR. Το νερό δεν προστατεύει ικανοποιητικά από την UVR, γιατί η ακτινοβολία αυτή μπορεί να διεισδύσει σε βάθος ως και 60 cm.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια αυξάνουν οι επισκέψεις εφήβων και νεαρών ηλικιών σε σαλόνια ομορφιάς, που εκτίθενται σε τεχνητή UVR μέσω ειδικών λαμπτήρων, που επιθυμούν <<βαθύ, ομοιόμορφο και εκτεταμένο ή και καθολικό μαύρισμα>>.

Οι κυριότερες όμως επιδράσεις της UVR στο δέρμα είναι το δερματικό ερύθημα έως ηλιακό έγκαυμα, το μαύρισμα, η φωτογήρανση, το εξάνθημα φωτοευαισθησίας και η καρκινογένεση.

Γι’ αυτό και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται θα πρέπει να είναι εξίσου σημαντικά όπως:

Απαγορεύεται το ηλιακό έγκαυμα και να αποφεύγονται το μαύρισμα (sun tanning) και οι κλίνες μαυρίσματος (tanning beds).
Ενδυμασία με ελαφρά ρούχα και καπέλο. Αντίθετα με τα αντιηλικά, η ηλιοπροστασία των ενδυμάτων διαρκεί όλη μέρα, περιορίζεται όμως αν βραχούν τα ρούχα. Βρέφη και παιδιά να φορούν δροσερά και άνετα ρούχα και πλατύγυρα καπέλα. Ηλιο – ευαίσθητες περιοχές που χρειάζονται προστασία είναι ο αυχένας, οι αγκώνες και τα γόνατα.
Αναζήτηση σκιάς και επιλογή σωματικών δραστηριοτήτων των παιδιών και εφήβων που περιορίζουν την έκθεση στον ήλιο στις κρίσιμες ώρες (10:00-16:00), χωρίς όμως να περιορίζεται η συνολική ημερήσια σωματική άσκηση και το παιχνίδι.
• Ιδιαίτερη προσοχή, γιατί η UVR αντανακλάται από την άμμο 20%, το χιόνι 85% και διαπερνά το νερό 5%.
• Ο χρόνος έκθεσης στον ήλιο να είναι πολύ μικρός, περίπου 10 λεπτά την ημέρα. Δεχόμαστε ικανή ακτινοβολία για την παραγωγή της ακόμη και χωρίς ηλιοθεραπεία.
• Οι ομπρέλες απορροφούν μεγάλο ποσοστό των ακτίνων του ήλιου, όχι όμως και τη διάχυτη ή την ανακλώμενη ακτινοβολία. Η ακτινοβολία “τρυπώνει” από τα πλάγια και ανακλάται από το έδαφος, γι’ αυτό η χρήση αντηλιακής προστασίας είναι απαραίτητη και στη σκιά της ομπρέλας.
• Να χρησιμοποιούνται συχνά τα αντιηλιακά, χωρίς να υπερεκτιμάται η προστασία τους και να ανανεώνονται συνεχώς κατά το 24ωρο, μετά από κολύμβηση, ιδρώτα ή σκούπισμα με πετσέτα.
• Να φοράμε πάντα γυαλιά ηλίου ακόμα και στα μικρά παιδιά.

 

Πολυξένη Πρατσίδου – Γκέρτση, τομέας δερματολογίας, Παιδιατρική Βορείου Ελλάδος

Διαβάστε επίσης

Close