Φτιάξτε μόνοι σας το καλύτερο ψωμί!

Μυστικά για γευστικότατο και πετυχημένο ψωμί

Φτιάξτε μόνοι σας το καλύτερο ψωμί!

Μυστικά για γευστικότατο και πετυχημένο ψωμί.

Μια πρόκληση που, αν ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες, σίγουρα θα κερδίσετε!

1. Βεβαιωθείτε ότι η ζύμη δεν είναι πολύ στεγνή και σκληρή, γιατί θα σας βγει σαν <<ζυμάρι>>. Προσθέστε λίγο γάλα ή νερό για να τη μαλακώσετε, γιατί μην ξεχνάτε ότι το κάθε αλεύρι έχει διαφορετική δύναμη απορρόφησης υγρών.

Αν η ζύμη σας είναι σκληρή, έχετε ρίξει λιγότερο νερό. Αντίθετα περισσότερο νερό σημαίνει πολύ μαλακή ζύμη με τάση να απλώνει. Ρίχνετε το νερό στην ζύμη σιγά σιγά, ώστε να πετύχετε την ιδανική αναλογία.

2. Πάντα ζυμώνετε για πρώτη φορά καλά τη ζύμη για 8-10 λεπτά για να γίνει απαλή και ελαστική. Το δεύτερο ζύμωμα μετά το πρώτο <<φούσκωμα>> είναι πολύ σημαντικό να γίνει καλά γιατί έτσι το ψωμί, όταν ψηθεί, δε θα έχει φουσκάλες στο εσωτερικό του.

3. Η αποξηραμένη μαγιά είναι εύκολη λύση και κυρίως σίγουρη ως προς το αποτέλεσμα, σε αντίθεση με τη νωπή που μπορεί να μην πετύχει το φούσκωμά της από διάφορους λόγους – είτε λόγω λανθασμένης θερμοκρασίας νερού είτε γιατί είναι μπαγιάτικη.

4. Η θερμοκρασία των υλικών που προσθέτετε και συνεπώς της ζύμης θα πρέπει να κυμαίνεται από 23ο έως 28ο C, δηλαδή να την καταλαβαίνετε λίγο δροσερή στα χέρια σας όταν το ζυμώνετε.

Υψηλότερη θερμοκρασία έχει σαν αποτέλεσμα πιο γρήγορη διόγκωση, όμως το ψωμί θα είναι πολύ φτωχό σε άρωμα και θα ξεραθεί πιο γρήγορα. Αντίθετα, η κρύα ζύμη αργεί να ανέβει και το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό.

Οδηγίες για το γυάλισμα πάνω στη ζύμη:

• Χρησιμοποιείτε γάλα για απαλό κίτρινο στην επιφάνεια του ψωμιού.

• Αλείψτε με κρόκο αβγού και νερό για χρυσαφένιο χρώμα.

• Αλείψτε με ασπράδι αβγού για τραγανή γυαλιστερή επιφάνεια.

• Μέλι και σιρόπι για γλυκό ψωμί.

• Λιωμένο βούτυρο για μαλακή κίτρινη επιφάνεια.

Βασική συνταγή άσπρου ψωμιού

Υλικά:
500 γραμ. σκληρό άσπρο αλεύρι
2 κουτ. γλ. Αλάτι
25 γραμ. βούτυρο σε κύβους, σε θερμοκρασία δωματίου
450 γραμ. γάλα ζεστό
1 φακελάκι έτοιμη αποξηραμένη μαγιά ή 15-20 γραμ. νωπή μαγιά

Εκτέλεση:
Περνάτε το αλεύρι από σίτα και το βάζετε σε μεγάλο μπολ με το αλάτι. Ρίχνετε το βούτυρο και το τρίβετε με τα δάχτυλά σας στο αλεύρι και προσθέτετε τη μαγιά.

Προσθέτετε τμηματικά το γάλα, ζυμώνοντας να ενωθούν καλά τα υλικά και να μην κολλάει η ζύμη στα τοιχώματα του μπολ. Βάζετε τη ζύμη σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνετε για 8 – 10 λεπτά για να γίνει απαλή και ελαστική.

Τη Βάζετε σε ελαφρά λαδωμένο μπολ και σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη ή με μια πετσέτα ελαφρά βρεγμένη. Αφήστε τη σε ζεστό μέρος για 45’ – 1 ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.

Βάζετε τη <<φουσκωμένη>> ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνετε δυνατά για 5 λεπτά – ανοίγοντας και διπλώνοντας συνέχεια τη ζύμη. Δίνετε στη ζύμη το σχήμα που θέλετε και βάζετε πάλι σε ζεστό μέρος για 30 – 45 λεπτά για να διπλασιαστεί σε όγκο.

Γυαλίζετε και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ο C για 35’ μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Με ένα μαχαίρι κοιτάζετε το εσωτερικό του ψωμιού και αν βγει καθαρό σημαίνει πως είναι έτοιμο. Αν είναι έτοιμο εσωτερικά, τότε για το πολύ 10 λεπτά βάζετε τον φούρνο στον αέρα ώστε να ξεροψηθεί. Έτοιμο!

Tip:

Στα πρώτα 10 λεπτά ψησίματος, βρέξτε το ψωμί από πάνω ώστε να μην κάνει χοντρή κόρα. Αν κάποιος θέλει χοντρή κόρα δεν το κάνει.

Σημαντικό τέλος, είναι να βγάλετε τα ψημένα ψωμιά αμέσως από τα ταψιά και να τα τοποθετήσετε σε επιφάνεια που αερίζεται ώστε να αποφύγετε να μείνει υγρασία στο κάτω μέρος του ψωμιού.

 

Υγιεινή διατροφή και κουζίνα

Διαβάστε επίσης

Close