Κάντε ένα τεστ φυσικής κατάστασης

Σε τι φόρμα είσαστε;

Κάντε ένα τεστ φυσικής κατάστασης

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν σε ποια φυσική κατάσταση βρίσκονται. Εσείς;

Το τεστ φυσικής κατάστασης (φόρμας) σας δίνει τη δυνατότητα να μάθετε σε ποια φυσική κατάσταση βρίσκεστε, έτσι ώστε να μπορείτε να εκτελέσετε ένα πρόγραμμα ασκήσεων με ασφάλεια.

Επίσης, σας επιτρέπει να επιβεβαιώνετε και να ελέγχετε περιοδικά την πρόοδό σας ύστερα από άσκηση μερικών εβδομάδων.

Για να διαπιστώσετε λοιπόν αν είστε σε φόρμα, απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις:

1η Ερώτηση: Περπατάτε κάθε μέρα, κατά μέσον όρο…

Απάντηση: α) πάνω από 5 χιλμ, β) μεταξύ 1,5 και 5 χλμ. γ) λιγότερο από 1,5 χλμ.

Το ζωηρό περπάτημα σε απόσταση τουλάχιστον 1,5 χλμ. την ημέρα είναι μια εξαιρετική αεροβική άσκηση. Βελτιώνει την αντοχή σας και την ικανότητα της καρδιάς, των πνευμόνων και των μυών.

2η Ερώτηση: Κάνετε κάποια έντονη άσκηση…

Απάντηση: α) τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα, β) δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, γ) μια φορά την εβδομάδα, δ) λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα.

Για να βελτιώσετε και να διατηρήσετε την καλή φυσική σας κατάσταση, θα πρέπει να ασχολείστε με κάποια φυσική δραστηριότητα επί 20 περίπου λεπτά, χωρίς διακοπή, τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα.

3η Ερώτηση: Όταν έχετε ν’ ανεβείτε στο τρίτο πάτωμα από τις σκάλες, θα…

Απάντηση: α) μπορούσατε να τις ανεβείτε όλες μονομιάς, χωρίς καμιά δυσκολία, β) τις ανεβαίνατε λαχανιάζοντας και σταθήκατε να πάρετε ανάσα, γ) χρειαζόταν να σταθείτε πολλές φορές για να πάρετε ανάσα, δ) παίρνατε το ασανσέρ.

Το ανέβασμα της σκάλας είναι ένα καλό τεστ για την καρδιά, τους πνεύμονες, τους μυς και την κυκλοφορία του αίματος. Αν αποφεύγετε ν’ ανεβαίνετε σκάλες, χάνετε μια ευκαιρία να διατηρήσετε τη φόρμα σας.

4η Ερώτηση: Όταν πηγαίνετε στη δουλειά σας ή στα μαγαζιά, θα…

Απάντηση: α) μπορούσατε να τρέξετε για να προλάβετε το λεωφορείο, β) κάνατε μέρος της διαδρομής με τα πόδια, γ) χρησιμοποιούσατε το λεωφορείο ή το αυτοκίνητό σας για να πάτε όσο γίνεται πιο κοντά στον προορισμό σας.

Αν πηγαίνετε με τα πόδια ή με το ποδήλατο στα μαγαζιά π.χ. θα διατηρήσετε τη φόρμα και την υγεία σας.

5η Ερώτηση: τα Σαββατοκύριακα ή τα βράδια περνάτε τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο σας…

Απάντηση: α) σε αθλητικές δραστηριότητες, β) σε μαστορέματα στο σπίτι ή στον κήπο, γ) καθισμένος μπροστά στην ΤV ή διαβάζοντας.

Με το να κάθεστε παθητικά μπροστά στην ΤV δεν αποκτάτε ούτε δύναμη, ούτε ευκαμψία, ούτε αντοχή.

Χρησιμοποιήστε τον ελεύθερο χρόνο σας δημιουργικά. Βρείτε ένα νέο και πιο ενεργητικό τρόπο να περνάτε την ώρα σας και φτιάξτε ένα πιο υγιεινό μέλλον για τον εαυτό σας.

Δοκιμάστε τη δύναμή σας
Με τον όρο δύναμη, εννοούμε την ικανότητα να μεταφέρετε, να σηκώνετε ή να σύρετε βαριά φορτία. Για να υπολογίσετε τη μυϊκή σας δύναμη, μετρήστε πόσα <<σιτ – απς>> (ανακαθίσματα) μπορείτε να εκτελέσετε σε 60’. 20-25 περίπου ανεβοκατεβάσματα του κορμιού το λεπτό είναι ο μέσος όρος για οποιονδήποτε ηλικίας κάτω των 50. Αν κάνετε λιγότερα, τότε χρειάζεστε μερικές ασκήσεις.

 

Ζωή & Υγεία, Dr. Stephen Carroll

Διαβάστε επίσης

Close