Παιδιά: καθημερινά προβλήματα συμπεριφοράς και λύσεις

Μεγαλώνοντας, θέλουν να επιβάλλονται όλο και περισσότερο…

Παιδιά: καθημερινά προβλήματα συμπεριφοράς και λύσεις

Καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά αρχίζουν να επιβάλλονται όλο και περισσότερο, ελέγχοντας το περιβάλλον τους.

Αν και είναι ερεθιστική για τους γονείς, η επιθετικότητα σ’ ένα παιδί είναι φυσικό μέρος της εξέλιξής του. Αλλά, προβλήματα συμπεριφοράς μπορούν να συμβούν όταν το παιδί φέρνει αυτή την επιθετικότητα σε παράλογα άκρα.

Μπορούν επίσης να δημιουργηθούν όταν ένα παιδί έχει εμπειρίες που το έχουν αναστατώσει συναισθηματικά, όπως το διαζύγιο των γονέων του ή σωματική ή διανοητική κακοποίηση.

Ξέσπασμα θυμού
Ένα ξέσπασμα θυμού είναι μια ακραία έκφραση θυμού ή απογοήτευσης σε ένα παιδί, το οποίο, προσωρινά, δεν αντιδρά λογικά. Τα ξεσπάσματα παρουσιάζονται πιο συχνά σε παιδιά ηλικίας 1 έως 4 χρόνων.

Αν και εκνευριστικά, τα ξεσπάσματα θυμού μπορούν να βοηθήσουν ένα παιδί να κάνει τη μετάβαση από την εξάρτηση στην ανεξαρτησία. Ξεσπάσματα θυμού μπορεί να συμβούν οποιαδήποτε στιγμή δεν γίνεται εκείνο που θέλει το παιδί.

Αντιμετώπιση των εκρήξεων θυμού: πρώτα βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας δεν μπορεί να χτυπήσει ή να σπάσει οτιδήποτε και μετά απομακρυνθείτε. Αποφύγετε μια σύγκρουση με το παιδί σας. Τα ξεσπάσματα τελειώνουν όταν το παιδί εκτονώσει το θυμό του. Αν το παιδί καταφεύγει σε φυσική βία, περιορίστε το κρατώντας το. Μη χτυπάτε το παιδί σας.

Θυμός και επιθετικότητα
Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να θυμώνουν όταν προκαλούνται. Αλλά δεν πρέπει να αισθάνονται ότι είναι ελεύθερα να ενεργούν επιθετικά οποτεδήποτε θέλουν να γίνει το δικό τους. Εξηγήστε στο παιδί σας ότι η φυσική βία δεν είναι η σωστή αντίδραση σε μια σύγκρουση.

Μιλήστε για άλλες επιλογές στο παιδί σας, ενθαρρύνοντάς το να μιλήσει και να σας πει τα προβλήματά του. Μη διδάσκετε όμως στο παιδί σας να αποφεύγει τη σύγκρουση ή να καταπνίξει το θυμό του. Οι αντιδράσεις αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε κατάθλιψη και σε ακόμα πιο βίαιες εκρήξεις θυμού.

<<Νταηλίδικη>> συμπεριφορά
Μια κάποια δόση επιθετικότητας είναι φυσιολογική. Σπρωξίματα και τραβήγματα συμβαίνουν συχνά όταν παίζουν τα παιδιά, αλλά αν το παιδί σας είναι πιο βίαιο ή απειλητικό από όσο είναι απαραίτητο, ή αν χτυπάει, δαγκώνει, γρατζουνάει, ή κουτουλάει άλλα παιδιά, πρέπει να του μάθετε ότι η συμπεριφορά του δεν είναι σωστή.

Αναζητήστε την αιτία για αυτήν την συμπεριφορά, όπως προβλήματα στο σχολείο ή κατά την άφιξη ενός νέου μωρού στο σπίτι. Το νταηλίκι μπορεί να αντικατοπτρίζει τις σχέσεις των γονέων. Τα παιδιά συνήθως αντιμετωπίζουν τους άλλους με τον τρόπο που έχουν αντιμετωπιστεί αυτά ή έχουν δει τους γονείς τους να αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον.

Κλοπή
Πολύ μικρά παιδιά παίρνουν πράγματα που ανήκουν σε άλλους επειδή δεν αντιλαμβάνονται τις ιδέες της ιδιοκτησίας ή της περιουσίας. Αλλά, μετά την ηλικία των 6 χρόνων περίπου, τα παιδιά πρέπει να ξέρουν ότι δεν πρέπει να παίρνουν πράγματα που δεν τους ανήκουν.

Όταν τα πιο μεγάλα παιδιά κλέβουν, κρύβουν συνήθως τα κλεμμένα αντικείμενα και ψεύδονται όταν βρίσκονται αντιμέτωπα με τα γεγονότα. Μερικά παιδιά κλέβουν επειδή τα προκάλεσαν άλλα παιδιά. Άλλα για να προσελκύσουν την προσοχή.

Αν, χωρίς φανερή αιτία, το παιδί εξακολουθεί να κλέβει, όλη η οικογένεια πρέπει να ψάξει για τις ενδεχόμενες αιτίες. Η κλοπή μπορεί να είναι ο τρόπος με τον οποίο το παιδί εκφράζει ασυνείδητα αισθήματα συναισθηματικής στέρησης.

Ψέματα
Τα πολύ μικρά παιδιά δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τη φαντασία από την πραγματικότητα και μπορεί να τις μπλέξουν όταν μιλάνε. Μην αποθαρρύνετε τη φαντασία στα μικρά παιδιά. Αλλά ενθαρρύνετέ τα να λένε την αλήθεια.

Εξηγήστε ότι υπάρχουν πολλές φορές που οι άνθρωποι θέλουν να γνωρίζουν τι ακριβώς έγινε. Επίμονα ψέματα συνήθως είναι ένδειξη ότι το παιδί έχει μάθει τη συμπεριφορά του ψέματος από τους γονείς.

Βασικοί κανόνες
Τα παιδιά ελέγχουν τα όρια των κατευθύνσεων συμπεριφοράς που τους έχουν καθορίσει οι γονείς τους.

Αφού καθορίσετε τους κανόνες της παραδεκτής συμπεριφοράς πρέπει να είστε σταθεροί στο να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να ακολουθούν τους κανόνες εκείνους. Αλλά η πειθαρχία πρέπει να είναι πάντα λογική, δίκαιη και συνεπής – ποτέ τραχιά, υπερβολικά άκαμπτη ή προσβλητική.

 

Υγεία και φροντίδα του παιδιού, Ιατρικές εκδόσεις Μανιατέας

Διαβάστε επίσης

Close