Καρυκεύματα και υγεία

Ολοκληρώνουν τη γεύση, χωρίς να την επισκιάζουν ή να την αλλοιώνουν.

Καρυκεύματα και υγεία

Τα καρυκεύματα έχουν σκοπό να δυναμώνουν το φυσικό άρωμα του φαγητού και να ολοκληρώνουν τη γεύση, χωρίς να την επισκιάζουν ή να την αλλοιώνουν.

Η τέχνη, λοιπόν, στο μαγείρεμα είναι να ξέρετε πώς, πόσο, πότε και ποιο καρύκευμα θα χρησιμοποιήσετε.

Ανεξάρτητα όμως απ’ αυτό, από χιλιάδες χρόνια είναι γνωστές οι θεραπευτικές ιδιότητες των διαφόρων καρυκευμάτων.

Παραδείγματα:

Βοηθούν την πέψη: σκόρδο, κίμινο, πιπέρι, πιπεριά, γαρίφαλο, πιπερόριζα, σινανόσπορος.

Πτώση της πίεσης του αίματος: σκόρδο, βαλεριάνα.

Μαλακώνουν το βήχα: γλυκάνισο, μάραθος.

Κατά των αερίων του πεπτικού συστήματος: μάραθος.

Η πρακτική της σύγχρονης μαγειρικής επιβάλλει τη χρησιμοποίηση φρέσκων καρυκευμάτων και αρωματικών. Αν τα δοκιμάσετε είναι σίγουρο ότι θα βρείτε διαφορά στο άρωμα και τη γεύση του φαγητού, που είναι σαφώς ελαττωμένη στα αποξηραμένα γιατί χάνεται κατά τη διάρκεια της αποξήρανσης.

Πέρα όμως της γεύσης, θα πρέπει να σκεφτείτε και τις βιταμίνες και τα ανόργανα άλατα που περιέχουν όταν είναι φρέσκα: βασιλικός, άνηθος, εστραγκόν, μαντζουράνα, δενδρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη, μαϊντανός, δυόσμος.

Όπου και όταν τα βρείτε φρέσκα αγοράστε τα και αν δεν τα χρησιμοποιείτε, είναι καλύτερα να τα πλύνετε καλά και να τα βάλετε σε σακουλάκια στην κατάψυξή σας. Μερικά από αυτά δεν θα ήταν άσχημη ιδέα να τα φυτεύατε σε γλάστρες και να τα χρησιμοποιείτε όταν τα χρειάζεστε.

Βασιλικός ο βασιλιάς
<<Ωκιμον το βασιλικόν>>, κοινώς ο βασιλικός, ένα από τα πιο αγαπημένα φυτά του λαού μας, που όχι μόνο σας χαρίζει τη μυρωδιά του, αλλά μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε στα καλοκαιρινά και τα χειμωνιάτικα φαγητά σας.

Μπορείτε να βάλετε φύλλα βασιλικού σε πλαστική σακούλα και να τα διατηρήσετε στην κατάψυξη. Θα χάσουν όμως μεγάλο μέρος από τη μυρωδιά τους. Για να έχετε όλο το άρωμα του βασιλικού, βάζετε τα φύλλα σε καθαρά γυάλινα βάζα, τα πασπαλίζετε με αλάτι και τα σκεπάζετε με λάδι.

Χρησιμοποιήστε ακόμη και το λάδι για να αρωματίσετε ένα φαγητό.

 

Υγεία και διατροφή

Διαβάστε επίσης

Close