Μύθοι και πραγματικότητα για τη διατροφή μας

Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα;

Μύθοι και πραγματικότητα για τη διατροφή μας

Η διερεύνηση του θέματος της διατροφής είναι δύσκολη, μια και κάθε εβδομάδα που περνάει, φαίνεται να φέρνει και μια νέα φαντασιοπληξία ή μύθο.

Υπάρχουν πολλοί λαϊκοί μύθοι και παρανοήσεις σχετικά με την επίδραση των διάφορων τροφών στην υγεία μας, οι περισσότεροι από αυτούς είναι αντιφατικοί.

Με όλη αυτή την αλληλοσυγκρουόμενη πληροφόρηση δεν είναι παράξενο που πολλοί άνθρωποι αγνοούν ποιες είναι οι καλές ή οι κακές τροφές. Η γνώση γύρω από τη διατροφή θα σας βοηθήσει να διακρίνετε το μύθο από την πραγματικότητα.

Είναι το στρείδι αφροδισιακό;

Καμιά ουσία δεν έχει ποτέ αποδειχτεί επιστημονικά ότι αυξάνει τη σεξουαλική ορμή ή βελτιώνει τις σεξουαλικές επιδόσεις. Από αιώνες, ωστόσο, διάφορες ουσίες, όπως η ζιγκίβερη, το τζίνσενγκ και τα στρείδια είναι γνωστά ως αφροδισιακά.

Αυτό οφείλεται, μάλλον στη δύναμη της υποβολής παρά σε οποιοδήποτε φυσικό αποτέλεσμα που μπορεί να έχουν. Έτσι, αν πιστεύετε ότι τα στρείδια θα βοηθήσουν την ερωτική σας ζωή, ίσως θα μπορούσαν να το κάνουν.

Μπορούν τα καρότα να σας βοηθήσουν να βλέπετε στο σκοτάδι;

Αν ακολουθείτε ήδη ένα καλά ισορροπημένο διαιτολόγιο, τρώγοντας περισσότερα καρότα δεν θα βρείτε καμιά διαφορά στην όρασή σας στο σκοτάδι.

Ο μύθος, ίσως έχει την προέλευσή του από το γεγονός ότι η αδυναμία να βλέπουμε στο σκοτάδι είναι μια από τις επιπλοκές της έλλειψης βιταμίνης Α και τα καρότα αποτελούν καλή πηγή αυτής της βιταμίνης. Μόνο όσοι έχουν έλλειψη βιταμίνης Α θα μπορούσαν ίσως να ωφεληθούν τρώγοντας πολλά καρότα.

Γίνεστε πιο έξυπνοι τρώγοντας ψάρια;

Μολονότι το ψάρι έχει αναγνωριστεί ως πολύ θρεπτική τροφή – πλούσια σε πρωτεΐνη, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και φτωχό σε κεκορεσμένα λίπη – δεν βοηθά τη λειτουργία του εγκεφάλου περισσότερο από άλλες πηγές πρωτεΐνης, είτε φυτικές είτε ζωϊκές.

Αυτός ο μύθος δημιουργήθηκε ίσως από τους γονείς, που ήθελαν να πείθουν τα παιδιά τους να τρώνε ορισμένες τροφές που θεωρούσαν καλές γι΄ αυτά.

Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα;

Ένα μήλο, όπως όλα τα φρέσκα φρούτα, αποτελεί ένα ιδανικό κολατσιό, γιατί παρέχει ίνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, χωρίς πολλές θερμίδες.

Ένα μήλο περιέχει περίπου 3 γραμμάρια ίνες, 3 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C, και μικρές ποσότητες σιδήρου, θειαμίνης και νιασίνης. Προσφέρει περίπου 40 θερμίδες και με τη μεγάλη περιεκτικότητά του σε νερό συμβάλλει στην απαραίτητη λήψη υγρών.

Πριν από πολλά χρόνια, ένα μήλο την ημέρα θα είχε βοηθήσει στην πρόληψη του σκορβούτου, που τότε ήταν πολύ διαδεδομένο λόγω έλλειψης της βιταμίνης C. Ωστόσο, με το να τρώει κανείς ένα μήλο κάθε ημέρα δεν έχει καμιά εγγύηση ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ το γιατρό!

Είναι η σκούρα ζάχαρη καλύτερη από τη λευκή;

Η σκούρα ζάχαρη δεν είναι τόσο πολύ ραφιναρισμένη όσο η λευκή. Αυτό σημαίνει ότι περιέχει ίνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, τα οποία χάνονται κατά τη διαδικασία της λεύκανσης.

Αλλά οι ποσότητες αυτών των θρεπτικών στοιχείων είναι ελάχιστες και η σκούρα ζάχαρη, όπως και η λευκή, έχει πολλές θερμίδες και έτσι δεν αποτελεί βασικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Άλλες ‘’σκούρες’’ τροφές είναι υγιεινότερες. Τα σκούρο ρύζι και το ψωμί ολικής άλεσης παρέχουν πολλά περισσότερα θρεπτικά στοιχεία και ίνες από το ραφιναρισμένο λευκό ψωμί και το γκλασαρισμένο λευκό ρύζι.

Το σπανάκι σας κάνει δυνατό;

Το σπανάκι είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Α και C, καθώς και μεταλλικών στοιχείων (σιδήρου και ασβεστίου), αλλά δεν είναι πιο θρεπτικό από άλλα πράσινα λαχανικά.

Ο μύθος οφείλεται στους γονείς, που θέλουν να τρώνε τα παιδιά τους λαχανικά πλούσια σε βιταμίνες. Στην εδραίωση του μύθου συνέβαλαν τα σκίτσα του πασίγνωστου ναυτικού ήρωα του Ποπάυ, που ως δια μαγείας γίνεται πιο δυνατός, τρώγοντας κονσερβοποιημένο σπανάκι.

Βλάπτουν τα ενδιάμεσα πρόχειρα γεύματα;

Δεν βλάπτει να τρώει κανείς πότε πότε κάτι πρόχειρο, εφόσον διαλέγει υγιεινές τροφές. Το πρόβλημα είναι οι συνηθισμένες πρόχειρες τροφές (σνακ) όπως τα κέικ, τα πατατάκια, τα μπισκότα, οι σοκολάτες και τα παγωτά με τις μεγάλες ποσότητες λιπών, ζάχαρης και αλατιού που περιέχουν.

Αν θέλετε να τσιμπήσετε κάτι, είναι πολύ καλύτερα να φάτε ένα φρούτο ή ένα ωμό λαχανικό. Εκτός του ότι είναι χορταστικά, θα σας δώσουν και βασικές βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και ίνες, αλλά όχι πολλές παραπανίσιες θερμίδες.

 

Ζωή και Υγεία του Dr. Stephen Carroll

Διαβάστε επίσης

Close