Διαλογισμός και Γιόγκα

Χαλαρώνει τόσο το μυαλό όσο και το σώμα

Διαλογισμός και Γιόγκα

Πολλοί χρησιμοποιούν το διαλογισμό ή τη γιόγκα για να χαλαρώνουν τόσο το μυαλό όσο και το σώμα.

Σκοπός του διαλογισμού είναι η επίτευξη της ηρεμίας με μυαλό απαλλαγμένο από κάθε ενοχλητική σκέψη.

Πλεονεκτήματα του διαλογισμού:

Κλινικές έρευνες έδειξαν ότι ο διαλογισμός μπορεί να θεραπεύει το στρες και να ανακουφίζει από πολλά προβλήματα που προέρχονται απ’ αυτό.

Παρόλο που έμπειροι στο διαλογισμό μπορούν να χρησιμοποιούν τις τεχνικές αυτές σαν ένα δρόμο προς τις πνευματικές εμπειρίες, για τον περισσότερο κόσμο ο διαλογισμός είναι απλώς ένας τρόπος ανακούφισης της εσωτερικής έντασης και της ανησυχίας.

Κατά τη διάρκεια του διαλογισμού, μπορεί να αυξηθεί η κατανάλωση οξυγόνου από το σώμα, καθώς επιβραδύνεται ο κυτταρικός μεταβολισμός. Ταυτόχρονα, μετρήσεις της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου δείχνουν μια αύξηση των κυμάτων άλφα, που είναι τα αργά κύματα του εγκεφάλου, τα οποία συνδέονται με τη χαλάρωση.

Τόσο οι σφυγμοί όσο και η αναπνοή επιβραδύνονται. Η πίεση του αίματος, όμως, πέφτει μονάχα σε κείνους τους ανθρώπους που έχουν αρχικά υψηλότερες τιμές.

Ο συχνός διαλογισμός μπορεί επίσης να βοηθήσει στον έλεγχο της κατάχρησης του αλκοόλ σε κείνους που πίνουν για να διώξουν την ένταση και τις αγωνίες τους.

Μια απλή τεχνική διαλογισμού:

Για να αρχίσετε το διαλογισμό, καθίστε οκλαδόν (ή αν νιώθετε άβολα έτσι, σε κάποια άλλη αναπαυτική στάση), με την πλάτη σας στητή και τα μάτια σας κλειστά, σ’ ένα ήσυχο δωμάτιο, όπου δεν θα σας ενοχλεί κανείς.

Όταν η αναπνοή σας γίνει κανονική διαλέξτε μια λέξη που δεν έχει συναισθηματική σημασία για σας και, χωρίς να κινήσετε τα χείλη σας, επαναλάβετέ την σιωπηλά. Δώστε προσοχή στον ήχο της λέξης και όχι στη σημασία της.

Μπορείτε επίσης, να καρφώσετε το βλέμμα σας σ’ ένα αντικείμενο. Μην προσπαθήσετε όμως να αναλύσετε το σχήμα του.

Αν διαπιστώσετε ότι το μυαλό σας στρέφεται αλλού, ή ότι σκέφτεστε άλλα πράγματα, ξαναγυρίστε στη λέξη, στη φράση ή στο αντικείμενο που είχατε διαλέξει. Μην προσπαθήσετε να διώξετε τις «παρείσακτες» σκέψεις. Απλώς προσπαθήστε να μην τις ακολουθήσετε, ούτε και να σας απασχολεί το πόσο καλά τα πάτε.

Κάνετε την τεχνική αυτή για 5 λεπτά, δυο φορές την ημέρα στην αρχή. Ύστερα, καθώς θα εξοικειώνεστε περισσότερο με το θέμα, αυξήστε την περίοδο του διαλογισμού ώσπου να μπορείτε να την κάνετε για 20 λεπτά κάθε φορά.

Πλεονεκτήματα της γιόγκα:

Ο επιτυχημένος διαλογισμός είναι ο τελικός στόχος της γιόγκα, ενός συστήματος ινδικής φιλοσοφίας και φυσικής πειθαρχίας, που μαθαίνει συντονισμένες κινήσεις και στάσεις, χαλάρωση και έλεγχο της αναπνοής και τεχνικές διαλογισμού.

Το άτομο υιοθετεί στάσεις που ασκούν κάθε μέρος του σώματος, ενώ χρησιμοποιεί ταυτόχρονα τεχνικές ελέγχου της αναπνοής.

Αν γίνεται σωστά, η γιόγκα είναι μια χρήσιμη μέθοδος χαλάρωσης που βοηθά το μυαλό να ξεκαθαρίζει και περιορίζει τη φυσική ένταση. Διατηρεί επίσης την ευκαμψία του σώματος και μπορεί να αυξήσει τη μυϊκή δύναμη και την αντοχή.

Tip: είναι καλύτερα ν’ αρχίζει κανείς ένα πρόγραμμα γιόγκα σε κάποια σχολή, παρά μόνος του. Μερικές στάσεις μπορούν να προκαλέσουν διαστρέμματα αν δεν γίνουν σωστά.

Ορισμένες στάσεις επίσης δεν είναι κατάλληλες για ηλικιωμένα άτομα ή για άτομα που πάσχουν από γλαύκωμα, υπέρταση ή πόνους στην πλάτη.

 

Dr. Stephen Carrol, Ζωή & Υγεία.

Διαβάστε επίσης

Close