Είναι ωραίο να είσαι γυναίκα

Μια γυναίκα χρειάζεται να είναι δυναμική με τρόπους αρμονικούς στο φύλο της…

Είναι ωραίο να είσαι γυναίκα

Αν η μητέρα σας είχε υιοθετήσει ένα υποταγμένο ρόλο ως γυναίκα, σας είναι πιο οικείο να ταυτίζεστε με την υποταγή. Την παράδοση, το να αφήνεστε στα συναισθήματά σας, την αντιλαμβάνεστε ως παραίτηση από τη δική σας επιθυμία. Το δυναμισμό σας τον βιώνετε απειλητικά ή ανταγωνιστικά.

Μια γυναίκα χρειάζεται να είναι δυναμική με τρόπους αρμονικούς στο φύλο της. Χρειάζεται να διεκδικεί τα όνειρα και τους στόχους της με επιμονή και υπομονή, να τα κυοφορεί με αγάπη, να τα υλοποιεί με πίστη και αφοσίωση και να χαίρεται με το ταξίδι όπως και με το αποτέλεσμα, χωρίς έλεγχο και χωρίς εξαρτήσεις.

Αν όμως είχατε μια μητέρα που από φόβο δεν έκανε τα δικά της όνειρα πραγματικότητα, ταυτίσατε τη θηλυκότητά σας με την παραίτηση ή αντιδρώντας, με την επιθετικότητα. Την ικανότητα για άνοιγμα και παράδοση, με κλείσιμο ή με εμμονή σε ό,τι δεν εναρμονίζεται με την επιθυμία σας. Την διεκδίκηση, με απόσυρση στη φαντασίωση ή με προσκόλληση και εξαρτητική διάθεση ή με ανταγωνισμό. Την επιθυμία με ντροπή ή ενοχή.

Φοβάστε τη δύναμή σας, υποχωρείτε μπροστά στην ελευθερία σας, λυγίζετε στην ιδέα να αναλάβετε την τόλμη σας. Δυσκολεύεστε να έρθετε σε επαφή με την αλήθεια σας και να την υποστηρίξετε. Τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σας σάς διαφεύγουν, ενώ, υποσυνείδητα, όταν τα συναντάτε σε άλλους ανθρώπους, προσπαθείτε να τα μειώσετε, ώστε να μην αφυπνιστεί η ευθύνη σας να τα αναλάβετε.

Αποζητάτε ασφάλεια, μια ασφάλεια όμως που δεν απορρέει από τον αμοιβαίο σεβασμό και την εκτίμηση, αλλά από την προσκόλληση του ενός προς τον άλλον. Ανέχεστε καταστάσεις όπου υποτιμάτε τον εαυτό σας και υποβαθμίζετε την αξία σας. Ακουμπάτε στους άλλους με τρόπο όπου γέρνετε σε εκείνους. Προσπαθείτε να καλύψετε τις ανάγκες σας μέσα από ανθρώπους που βλέπετε σε εκείνους αυτό που θέλατε για τον εαυτό σας.

Έχετε υιοθετήσει έναν ψευδή εαυτό όπου φαντάζεστε ότι είστε δυνατή, ενώ νιώθετε αδύναμη, ευάλωτη, εύθραυστη. Κάνετε πράγματα που δεν θέλετε να κάνετε. Λέτε ναι, ενώ θέλετε να βροντοφωνάξετε όχι.

Νιώθετε πως «χρωστάτε» στον εαυτό σας να χαρίσετε αποδοχή, αγάπη, κατανόηση, τελικά όμως λειτουργείτε πιστεύοντας πως «χρωστάτε» σε άλλους. Ενδόμυχα, γυρεύετε μια δυνατή μητέρα σε εκείνους που φαντάζουν στα μάτια σας δυνατοί, τους προσφέρετε για να επιβεβαιώσουν τη δύναμή σας, ώστε να την αναγνωρίσετε κι εσείς.

Οι ανάγκες σας και πολύ περισσότερο οι επιθυμίες σας μπαίνουν στο περιθώριο. Σας είναι πιο εύκολο να δίνετε ή να κάνετε τα πάντα αλλά όχι να δέχεστε. Δεν ανοίγεστε σε κάποιον άλλον, ώστε να μοιραστείτε αλήθειες και συναισθήματα, τολμώντας να γυμνώσετε την ψυχή σας, γιατί έχετε συνηθίσει να θέλετε να τα κάνετε όλα εσείς. Φοβάστε τη δέσμευση και μένετε μόνη ή νιώθετε μόνη με ανθρώπους που έχουν παρόμοιες δυσκολίες με τις δικές σας. Αναλαμβάνετε τα συναισθήματά των άλλων, τις ευθύνες τους αλλά δεν συνδέεστε ουσιαστικά μαζί τους. Νομίζετε ότι, αν θα πάρετε ένα παντοδύναμο ρόλο για τους άλλους, εκείνοι θα σας αγαπούν. Με αυτόν τον τρόπο οι άμυνές σας φτιάχνουν αδιαπέραστα τείχη, όπου νομίζετε πως προστατεύετε τον εαυτό σας, ενώ τον αφήνετε εκτεθειμένο στο συναίσθημα της εγκατάλειψης που βιώσατε ως παιδί.

Προσπαθείτε να αποδείξετε ότι είστε το καλό παιδί, ότι μπορείτε να χειριστείτε τις καταστάσεις, ότι είσαστε καλύτεροι από άλλους. Νομίζετε ότι όλα αυτά τα κάνετε για τον σύντροφό σας. Στην πραγματικότητα όμως, το μοτίβο της μητέρας σας σάς έχει απορροφήσει τόσο, που ό,τι κάνετε το κάνετε για να μην αποχωριστείτε τον έλεγχο της εξάρτησης σας από εκείνη. Η συνήθεια, παρότι δεν σας επιτρέπει να προχωρήσετε, προσφέρει μιαν «ασφάλεια» όπου νιώθετε «προστατευμένη» σε αυτήν. Παραμένοντας στα γνώριμα δεν ανοίγεστε στις βαθύτερες επιθυμίες σας που είναι η τόλμη στην ελευθερία σας, το άνοιγμα και η υποστήριξη της επιθυμίας σας, ο έρωτας με τον άνθρωπό σας.

Νομίζετε πως ό,τι κάνετε είναι αγάπη αλλά δεν είναι. Μόνο αν αγαπάτε τον εαυτό σας, μπορείτε ν’ αγαπήσετε αληθινά τους άλλους. Μόνο αν σέβεστε την επιθυμία σας, μπορείτε να σεβαστείτε και να κατανοήσετε τους άλλους.

Εάν πιστέψετε στην αξία σας, ανακαλύπτετε ότι είναι όμορφο να πατάτε στα πόδια σας, γενναίο να ανοίγεστε στη ζωή, λυτρωτικό να δέχεστε αγάπη, δυναμικό να υποστηρίζετε την επιθυμία σας, ζωογόνο να βάζετε όρια, ελπιδοφόρο να ικανοποιείτε τα όνειρά σας. Αν σεβαστείτε την επιθυμία σας, σημείο αναφοράς θα είναι ο εαυτός σας.

Ένας εαυτός που μπορεί να δει και να εκτιμήσει καθαρά στους άλλους αυτά που επιτρέπει στον εαυτό του. Όσο ελευθερώνεστε από τους ρόλους που μάθατε, ανακαλύπτετε ότι ελευθερία σημαίνει να μην εξαρτάστε από άλλους κάνοντας πράγματα για εκείνους, αλλά συνδέεστε μαζί τους με τα γνήσια συναισθήματά σας.

Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός ψυχικής υγείας

Διαβάστε επίσης

Close