Πώς μια σκέψη μπορεί να διορθώσει τις σχέσεις

Οι άνθρωποι αισθάνονται περισσότερο έτοιμοι να συγχωρέσουν και ερμηνεύουν τη σχέση τους σε ένα…

Πώς μια σκέψη μπορεί να διορθώσει τις σχέσεις

Οι άνθρωποι στη έρευνα αυτή ενθαρρύνθηκαν να προσεγγίσουν τους λόγους που έρχονται σε σύγκρουση στις σχέσεις τους με νέο τρόπο.

«Πώς θα αισθανθώ σε ένα χρόνο από σήμερα, για τον ίδιο λόγο που τσακώθηκα σήμερα με τον/την σύντροφό μου;»

Το να θέτουμε μια ερώτηση με προσανατολισμό προς το μέλλον βοηθά τους ανθρώπους να αισθάνονται θετικότερα για τη σχέση τους, σύμφωνα με την νέα έρευνα αυτή.

Οι άνθρωποι αισθάνονται περισσότερο έτοιμοι να συγχωρέσουν και ερμηνεύουν τη σχέση τους σε ένα θετικότερο φως όταν το σκέφτονται από μια μελλοντική προοπτική.

Είναι αλήθεια πως τα ζευγάρια συνήθως διαφωνούν για θέματα όπως τα οικονομικά, τη ζήλια ή άλλα διαπροσωπικά ζητήματα και τείνουν να χρησιμοποιούν τα σημερινά τους συναισθήματα ως καύσιμα για να ξεκινήσουν έναν καβγά.

Εάν όμως μπαίνουν στην διαδικασία να οραματιστούν την σχέσης τους στο μέλλον, οι άνθρωποι μπορούν να μεταφέρουν το επίκεντρο από τα σημερινά αρνητικά συναισθήματά τους και να μετριάσουν τις συγκρούσεις .

Η διαδικασία της έρευνας :

Οι ερευνητές έβαλαν ένα σύνολο ανθρώπων να σκεφτούν έναν πρόσφατο καβγά στην σχέση τους.

Στη συνέχεια οι μισοί κλήθηκαν να φανταστούν πώς θα αισθάνονταν σχετικά με τον καβγά αυτόν στο μέλλον.

Οι άλλοι μισοί κλήθηκαν να περιγράψουν πώς σκέφτονταν τη σύγκρουση εξ’ ολοκλήρου στο παρόν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι άνθρωποι προσέγγιζαν το ίδιο περιστατικό με βάση το μέλλον, οι σκέψεις τους λειτουργούσαν με διαφορετικό τρόπο.

Είχαν την τάση να εστιάζουν περισσότερο στα συναισθήματά τους και όχι στην λογική τους, ώστε να ήταν στην θέση να κάνουν ένα βήμα πίσω στον καβγά αυτό ώστε να γίνει διάλογος και όχι λόγος που θα απομακρύνει το ζευγάρι.

Είναι μια έρευνα που μπορεί να δώσει πολυδιάστατες απαντήσεις σε θέματα τα οποία μας προβληματίζουν καθημερινά. Αυτά τα θέματα μπορεί να μην έχουν να κάνουν με τις ερωτικές σχέσεις μόνο, αλλά και τις φιλικές, κοινωνικές, συγγενικές.

Σίγουρα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια η Ψυχική μας Υγεία έχει κλονιστεί και η αστάθεια στον επαγγελματικό τομέα μπορεί να μας κάνει ευερέθιστους.

Αλήθεια… αντί να μαλώσεις το παιδί σου, να τσακωθείς με τον/την σύντροφό σου, να κρατήσεις μούτρα στους γονείς σου, να παρεξηγήσεις έναν φίλο σου… δοκίμασες απλά να πεις ότι είσαι προβληματισμένος/η;

Ευκαιρία να δοκιμάσεις την έρευνα αυτή εάν όντως έχει εφαρμογή!!!

Του Αντώνιου Καλέντζη
Πηγή έρευνας : Alex C. Huynh et al. (2016) ;The Value of Prospective Reasoning for Close Relationships , Department of Psychology, University of Waterloo, Waterloo, Ontario, Canada , Journal of Social Psychological And personality Science, Volume: 7 issue: 8, page(s): 893-902

Διαβάστε επίσης

Οι καρδιές των ανθρώπων

Οι καρδιές των ανθρώπων

Φοβούνται να πραγματοποιήσουν τα μεγαλύτερα τους όνειρα, επειδή νομίζουν ότι δεν το αξίζουν ή ότι δεν θα τα καταφέρουν.

Close