4+1 απαντήσεις για το ψωμί

Μύθοι & πραγματικότητα…

4+1 απαντήσεις για το ψωμί

Μύθοι & πραγματικότητα…

1. Η κατανάλωση του ψωμιού αυξάνει το βάρος

Όλοι οι υδατάνθρακες (ψωμί, πατάτες, ζυμαρικά, ρύζι κ.α) έχουν τη φήμη ότι παχαίνουν. Αυτό ισχύει μόνο εφόσον καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες και ειδικά αν συνδυάζονται με λίπος και παχιές σάλτσες (π.χ. μακαρόνια με κρέμα γάλακτος και παχιά τυριά, τηγανιτές πατάτες, ψωμί βουτηγμένο στη σάλτσα…)

Συγκεκριμένα, δεν είναι οι υδατάνθρακες που μας παχαίνουν αλλά ο τρόπος που τους καταναλώνουμε. Μια φέτα λευκού ή μαύρου ψωμιού (30-35 γρ.) παρέχει στον οργανισμό μας από 70-80 θερμίδες. Η κόρα του ψωμιού αποδίδει περισσότερες θερμίδες από την ψίχα.

Συμπερασματικά, το ψωμί μας δίνει λίγες θερμίδες, αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών, απαραίτητων βιταμινών του συμπλέγματος Β και ιχνοστοιχείων, ενώ ικανοποιεί το αίσθημα του κορεσμού, ιδιαίτερα μάλιστα το ψωμί ολικής αλέσεως.

2. Στη δίαιτα καταναλώνουμε ψωμί

Σε μια διατροφή – δίαιτα απώλειας ή ελέγχου του βάρους όχι μόνο δεν θα πρέπει να αποφεύγεται το ψωμί αλλά θα πρέπει να προτείνεται. Η καθημερινή κατανάλωση ψωμιού μπορεί να είναι 2-3 φέτες ολικής άλεσης.

Θα ήταν λάθος να απορρίψουμε το ψωμί που είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες από την καθημερινή μας διατροφή, προπάντων όταν θέλουμε να αδυνατίσουμε, διότι οι βιταμίνες Β, είναι απαραίτητες για την παραγωγή της σεροτονίνης, της ουσίας που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση της όρεξης και της καλής διάθεσης.

3. Το μαύρο ψωμί είναι προϊόν πολύ πιο υγιεινό από το λευκό

Εάν το χρώμα του μαύρου ψωμιού οφείλεται στο αλεύρι ολικής άλεσης, το οποίο είναι σκουρόχρωμο και όχι σε χρώμα που προστέθηκε στο αλεύρι (δυστυχώς υπάρχουν και αυτές οι περιπτώσεις), τότε ναι, το μαύρο ψωμί είναι πιο υγιεινό από το λευκό.

Η διατροφική υπεροχή του ψωμιού που αποτελείται από ολόκληρους σπόρους δημητριακών (μαύρο ψωμί, ολικής άλεσης) οφείλεται στη μεγάλη περιεκτικότητα φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, στοιχεία στα οποία υπολείπεται το λευκό ψωμί.

4. Ορισμένα χαρακτηριστικά «αναβαθμίζουν» το μαύρο ψωμί…

Οι φυτικές ίνες τις οποίες περιέχει το μαύρο ψωμί μειώνουν το γλυκαιμικό δείκτη του εν λόγω ψωμιού, σε αντίθεση με το λευκό. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για άτομα που πάσχουν από διαβήτη, διότι οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

Επίσης είναι υπεύθυνες για τη βελτίωση των λιπιδίων του αίματος, την καλή λειτουργία του εντέρου και για την πρόκληση κορεσμού της όρεξης.

5. Εν τέλει, το λευκό και το μαύρο ψωμί έχουν καθένα τα πλεονεκτήματά του…

Το λευκό ψωμί περιέχει περισσότερο ασβέστιο και είναι προτιμότερο για άτομα που πάσχουν από σπαστική κολίτιδα. Επίσης, περιέχει περισσότερο νάτριο από το μαύρο ψωμί, ιχνοστοιχείο το οποίο πρέπει να αποφεύγουν άτομα με υπέρταση.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι τόσο το μαύρο όσο και το λευκό ψωμί, αποδίδουν περίπου τις ίδιες θερμίδες. Το ολικής άλεσης υπερτερεί στα σημαία μιας και είναι προτιμότερο να επιλέγουμε τρόφιμα τα οποία δεν έχουν υποστεί ιδιαίτερη επεξεργασία.

 

Από την Αναστασία Μελισσοπούλου, Διατροφολόλος – Διαιτολόγος

Διαβάστε επίσης

Close