Η σωστή δίαιτα

Η δίαιτα είναι ο ελεγχόμενος τρόπος διατροφής.

Η σωστή δίαιτα

Αν μας αναφέρουν τη λέξη «δίαιτα», το πρώτο πράγμα που θα σκεφτούμε είναι αδυνάτισμα, απογοήτευση, απαγορεύσεις…

Αλλά, η λέξη «δίαιτα» μπορεί να’ αποκτήσει πολλούς ορισμούς που δεν είναι υποχρεωτικά συσχετισμένοι με το υπερβολικό βάρος.

Όπως μπορούμε να ακολουθήσουμε μια δίαιτα για να αδυνατίσουμε, έτσι μπορούμε να ακολουθήσουμε και μια δίαιτα με λιγότερο σόδιο, με λιγότερο ποτάσσιο, με περισσότερους υδατάνθρακες ή μια δίαιτα ήπια, με υγρά, χωρίς ίνες ή χωρίς τροφές που ν’ αφήνουν υπολείμματα…

Επομένως, η λέξη «δίαιτα» δε συνδέεται αναγκαστικά με πλεόνασμα βάρους.

Η δίαιτα είναι ο ελεγχόμενος τρόπος διατροφής.

Φυσικά, δεν υπάρχει μια, αλλά πολλές δίαιτες με λιγότερες θερμίδες. Αυτό συμβαίνει επειδή όλος ο κόσμος δε ζει και δεν τρέφεται με τον ίδιο τρόπο. Το ξεκίνημα μιας δίαιτας αδυνατίσματος αποτελεί μια σοβαρή απόφαση και για το ίδιο το άτομο αλλά και γι’ αυτόν που την ορίζει.

Λάθη που πρέπει να αποφεύγουμε όταν κάνουμε δίαιτα:

Η δίαιτα που ξεκινάμε από μόνοι μας αποτελεί σοβαρό λάθος. Δεν πρέπει ποτέ να αποφασίζουμε εμείς οι ίδιοι κάποιο είδος δίαιτας, ακόμα κι αν πρόκειται για 2 ή 3 κιλά το πολύ.

Από μόνοι μας, κινδυνεύουμε να καταργήσουμε τροφές βασικές για την ισορροπία του οργανισμού κι έτσι να προκαλέσουμε ελλείψεις σε βιταμίνες ή μεταλλικά στοιχεία. Επιπλέον, αν δε χάσουμε αυτά τα κιλά με συστηματικό τρόπο, θα τα ξαναπάρουμε.

Καλύτερα να συμβουλευτούμε ειδικούς, που θα λάβουν υπόψη τους όλες τις παραμέτρους, κάνοντας εργαστηριακές εξετάσεις. Εκείνοι θα μας συστήσουν μια δίαιτα προσαρμοσμένη στις δικές μας ανάγκες, χωρίς να βλαφτεί η υγεία μας.

Μην αντιγράφουμε τη δίαιτα που έκανε κάποιος άλλος, ακόμα κι αν του τη σύστησε κάποιος ειδικός σε θέματα διατροφής. Δεν θα ταιριάζει στην περίπτωσή μας και θα μας οδηγήσει στην ίδια απογοήτευση που θα δοκιμάζαμε αν ξεκινούσαμε μια δίαιτα μόνοι μας.

Μπορούμε να ακολουθήσουμε μια δίαιτα είτε για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο είτε για ολόκληρη τη ζωή μας. Η διάρκεια αυτής της περιόδου θα καθοριστεί από το γιατρό μας. Αν κάποιος πρέπει να βρίσκεται σε δίαιτα για πολύ καιρό, τότε πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά.

Μια δίαιτα από την οποία λείπουν πολλά στοιχεία ή ομάδες τροφών, πρέπει να είναι μικρής διάρκειας. Αν παραταθεί για περισσότερο χρόνο, υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε πολλές ελλείψεις και σε αβιταμίνωση, συνέπειες που συχνά αγνοούμε.

-Μη διστάζουμε να αναφέρουμε κάθε ανωμαλία – ακόμα και την πιο ανώδυνη – που θα μας εμφανιστεί, αφού ακολουθήσουμε τη δίαιτα που θα μας ορίσει ο γιατρός μας.

Μην παρασυρόμαστε από τις «θαυματουργικές δίαιτες» που προβάλλονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Δεν υπάρχουν θαύματα στη διατροφή. Μόνον ένας ειδικός μπορεί να μας βοηθήσει να αλλάξουμε οριστικά τις κακές συνήθειες που έχουν σχέση με τη διατροφή μας.

 

Veronique Bernard-Lemaitre, Διαιτολόγου

Διαβάστε επίσης

Close