Βοηθώντας έναν άνθρωπο με καρκίνο στην οικογένεια, από τη Μαρία Σκαμπαρδώνη

Όταν υπάρχουν παιδιά μέσα στην οικογένεια, πώς μπορούμε να τα προστατεύσουμε από καταστάσεις, ώστε να μη δημιουργηθούν μέσα τους πληγές και τραύματα;

Βοηθώντας έναν άνθρωπο με καρκίνο στην οικογένεια, από τη Μαρία Σκαμπαρδώνη

Η διάγνωση ενός καρκίνου στην οικογένεια δεν είναι ποτέ μία εύκολη υπόθεση.

Αρνητικά συναισθήματα, φόβος για το αύριο, αγωνία για τα παιδιά. Πώς μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ένα οικογενειακό του πρόσωπο όταν διαγνωσθεί με καρκίνο χωρίς να διαταράξει τις οικογενειακές ισορροπίες;

Η συμπαράσταση στον άνθρωπο που νοσεί και χρήζει συναισθηματικής και υλικής βοήθειας θα βοηθήσει και τον ίδιο τον πάσχοντα να αισθανθεί αισιοδοξία και να απεγκλωβιστεί από την ενοχή που μπορεί να τον διακατέχει για τη δυσκολία στην οποία φέρνει την οικογένεια.

Ο άνθρωπος που νοσεί πρέπει να αισθάνεται αγάπη χωρίς να γίνεται αποδέκτης οίκτου και θλίψης η οποία θα επιβαρύνει την κατάστασή του.

Ο άνθρωπος που νοσεί έρχεται συνεχώς αντιμέτωπος με το φόβο του επερχόμενου θανάτου και βιώνει υπαρξιακές αγωνίες. Σε συνεργασία με έναν έγκριτο ειδικό ψυχικής υγείας, μπορούμε να βοηθήσουμε το προσφιλές μας πρόσωπο να ξεπεράσει το φόβο που τον αδρανοποιεί και να αποδεχτεί την υπάρχουσα δυσάρεστη κατάσταση αγωνιζόμενος για την πιθανότητας της ανάρρωσης.

Όταν υπάρχουν παιδιά μέσα στην οικογένεια, πώς μπορούμε να τα προστατεύσουμε από καταστάσεις, ώστε να μη δημιουργηθούν μέσα τους πληγές και τραύματα;

Είναι σημαντικό ένα παιδί ανάλογα με την ηλικία στην οποία βρίσκεται, να μη μένει εντελώς στην άγνοια, αλλά να ενημερώνεται με όσο πιο απλό τρόπο γίνεται χωρίς όμως να δίνεται έμφαση στο αρνητικό κομμάτι και την περιγραφή της ασθένειας και των θεραπειών στις οποίες υποβάλλεται ο ασθενής γονιός ή συγγενής.

Όσο και να μην το δεχόμαστε και να μην το αποδεχόμαστε, τα παιδιά έχουν μία τρομερή διαίσθηση και καταλαβαίνουν περισσότερα από όσα πιστεύουμε, για αυτό είναι καλό να μην τα κρατάμε σε απόλυτη άγνοια.

Καλό είναι να κρατάμε όσο γίνεται ένα ευχάριστο κλίμα μέσα στο σπίτι και στο περιβάλλον του πάσχοντα ώστε και ο ίδιος να αισθάνεται χαρούμενος και να αντλεί δύναμη από τις μικρές και απλές στιγμές της καθημερινότητας.

Η αγάπη, η υποστήριξη και προσφορά στον άνθρωπο της οικογένειας που νοσεί, θα βοηθήσουν στο να δημιουργηθεί ένα ήρεμο κλίμα ώστε να ξεπεραστεί όσο πιο ανώδυνα γίνεται η δύσκολη κατάσταση της υγείας του πάσχοντα μέχρι να αποκατασταθεί το σπουδαίο αγαθό της υγείας.

 

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

 

 

Διαβάστε επίσης

Να βάζουμε το παιδί μας τιμωρία;

Να βάζουμε το παιδί μας τιμωρία;

Συχνά οι γονείς βγαίνουν εκτός ελέγχου και αρχίζουν να φωνάζουν στα παιδιά τους (συχνά σε υστερικό τόνο) – και αργότερα προσπαθούν να ξεχάσουν αυτή την συμπεριφορά ή βυθίζονται στις τύψεις τους…

Close