Γιατί κλαίει το μωρό;

Το κλάμα είναι ο μόνος τρόπος που έχει το μωρό για να προσελκύσει την προσοχή…

Γιατί κλαίει το μωρό;

Πολλά μωρά κλαίνε πολύ στη διάρκεια του πρώτου χρόνου.

Το κλάμα είναι ο μόνος τρόπος που έχει το μωρό για να προσελκύσει την προσοχή μας για μια κακουχία ή ανάγκη που έχει.

Μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί η ακριβής αιτία του κλάματος ενός νεογέννητου, αλλά -όταν το μωρό έχει γίνει 3 μηνών περίπου- οι γονείς μπορούν να ερμηνεύουν πολύ καλύτερα τα κλάματα του μωρού τους.

Όταν δεν μπορείτε να βρείτε τι κάνει το μωρό σας να κλαίει, ελέγξτε τις πιο πιθανές αιτίες, όπως την πείνα, βρώμικη πάνα ή ανάγκη να κοιμηθεί.

Ανασφάλεια: το κλάμα μπορεί απλά να σημαίνει ότι το μωρό σας νιώθει ανασφάλεια και θέλει να το σηκώσετε και να το χαϊδέψετε.

Οδοντοφυΐα: τα μωρά συχνά κλαίνε και θέλουν περισσότερη προσοχή όταν βγάζουν δόντια. Μερικά μωρά έχουν πυρετό όταν βγάζουν δόντια. Μπορεί να χρειάζεται να κάνει μπάνιο το μωρό σας για να του κατεβάσετε τον πυρετό.

Πείνα: τα μωρά αρχίζουν να κλαίνε όταν πεινάνε. Ταΐστε το μωρό σας όταν έχει περάσει μια λογική περίοδος από το τελευταίο τάϊσμα.

Υγρή πάνα: τα μωρά μπορεί να αρχίσουν να μη νιώθουν καθόλου άνετα όταν οι πάνες τους είναι υγρές ή βρεγμένες, ειδικά αν έχουν σύγκαμα.

Υπνηλία: τα μωρά κλαίνε όταν τους στερούν την ευκαιρία να κοιμηθούν. Το κλάμα γίνεται πιο έντονο αν το μωρό είναι υπερβολικά κουρασμένο και δεν μπορεί να κοιμηθεί όταν ξαπλώνει. Αφήστε το μωρό σας να κοιμηθεί όταν αρχίζει να δείχνει σημάδια υπνηλίας, όπως το βύζαγμα του δάχτυλου και το ‘’βασίλεμα’’ των ματιών.

Δυσαρέσκεια: κλαίγοντας ένα μωρό μπορεί να σας λέει ότι κάνετε κάτι που δεν του αρέσει. Η αιτία μπορεί να είναι οτιδήποτε –από αλλαγή πάνας μέχρι φώτα που είναι πάρα πολύ έντονα.

Σε πολλές περιπτώσεις πρέπει να τελειώσετε ό,τι κάνετε παρά το κλάμα, αλλά μερικές φορές μπορείτε να προσαρμόσετε την τεχνική σας για να αποφύγετε περιττή κακουχία για το μωρό.

Πολύ κρύο ή πολύ ζέστη: τα μωρά δεν μπορούν να ελέγξουν τη θερμοκρασία του σώματός τους και μπορεί γρήγορα να ζεσταθούν ή να κρυώσουν πολύ. Ένα μωρό ζεσταίνεται πολύ αν ο λαιμός του είναι υγρός και ζεστός.

Χαλαρώστε ή βγάλτε μερικά από τα ρούχα του ή τραβήξτε τα σκεπάσματά του. Αν ο λαιμός του είναι κρύος, πηγαίνετέ το σ΄ένα ζεστό δωμάτιο και ταΐστε το. Η θερμοκρασία ενός δωματίου για το μωρό δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 20-21.

Αρρώστια: τα άρρωστα μωρά συχνά κλαίνε επειδή φοβούνται ή πονάνε. Το κλάμα ενός άρρωστου ή τρομαγμένου μωρού είναι συχνά τραχύ και επίμονο από το κανονικό και μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολο να ηρεμήσει το μωρό. Αν νομίζετε ότι το μωρό σας είναι άρρωστο, καλέστε αμέσως τον γιατρό σας.

Αέρια: τα μωρά έχουν μικρούς πεπτικούς σωλήνες και ακόμα και μια μικρή ποσότητα παγιδευμένου αερίου μπορεί να προκαλέσει πόνο. Για να βοηθήσετε το μωρό σας να βγάλει το αέριο, κρατήστε το όρθιο στον ώμο σας και χτυπήστε ή τρίψτε ρυθμικά την πλάτη του μέχρι να ακούσετε να βγαίνουν αέρια.

Πώς να ηρεμήσει ένα μωρό που κλαίει;

Μωρά που τα έχετε ταΐσει και αλλάξει, μπορεί να εξακολουθήσουν να κλαίνε χωρίς φανερή αιτία. Μωρά που δεν μπορούν να κοιμηθούν δεν πρέπει ποτέ να αφήνονται να κλαίνε συνεχώς. Ένα άγγιγμα ή ένας παρηγορητικός λόγος μπορεί να είναι αρκετό για να ησυχάσουν.

Κούνημα: η κίνηση συχνά ανακουφίζει το μωρό που κλαίει. Το να κουνάτε το μωρό στα χέρια σας, ή σε μια κούνια, ή απλά να το κουνάτε πάνω-κάτω σηκώνοντάς το από το ένα πόδι στο άλλο, μπορεί να το ηρεμήσει.

Κανάκεμα: η στοργική επαφή με ένα γνωστό ενήλικο πολύ συχνά έχει ηρεμιστική επίδραση που καταπραΰνει ένα μωρό. Κρατήστε χαμηλό φωτισμό.

Ρυθμικό χαϊδευτικό χτύπημα: το ρυθμικό χτύπημα ή τρίψιμο της πλάτης ή της κοιλιάς του μωρού σας έχει ηρεμιστική επίδραση που μπορεί να σταματήσει το κλάμα του ή να το βοηθήσει να κοιμηθεί.

Αποσπάστε την προσοχή του μωρού σας: ζωηρά, πολύχρωμα, αλλά απλά σχήματα, παιχνίδια ή καθρέφτες, μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή του μωρού σας και να το κάνουν να σταματήσει να κλαίει για λίγο.

Θηλασμός: ακόμα και όταν δεν πεινάει το μωρό σας, μπορεί να νιώθει καθησυχασμένο, αν απλά έχει κάτι να θηλάσει. Προσπαθήστε ν΄ αφήσετε το μωρό σας να θηλάσει το δάχτυλό σας ή δώστε του μια πιπίλα.

Φάσκιωμα: το να τυλίξετε το μωρό σε ένα σάλι ή κουβέρτα και να το κρατήσετε στην αγκαλιά σας μπορεί να είναι ηρεμιστικό και να βοηθήσει να περιοριστεί το κλάμα. Μη φασκιώνετε όμως το νεογέννητό σας όταν κοιμάται στην κούνια γιατί πρέπει να μπορεί να κινείται.

Αντιμετώπιση κολικού: Ο κολικός είναι ένας περαστικός πόνος των εντέρων που παρουσιάζεται συνήθως σε μωρά ηλικίας από 3 εβδομάδων έως 3 μηνών. Ο κολικός προκαλεί περιόδους έντονου κλάματος, συνήθως το βράδυ.

Το να χτυπήσετε χαϊδευτικά το μωρό, να το κουνήσετε ή να περπατήσετε κρατώντας το στην αγκαλιά σας, μπορεί να το ανακουφίσει. Ο κολικός δεν είναι βλαβερός και σπάνια διαρκεί πέραν του τρίτου μήνα της ζωής. Οι γιατροί δεν συνιστούν καμία φαρμακευτική αγωγή. Ποτέ μη δίνετε σε βρέφος οποιοδήποτε φάρμακο χωρίς να ρωτήσετε τον γιατρό σας.

 

Υγεία και φροντίδα του παιδιού, Ιατρικές εκδόσεις Μανιατέα

Διαβάστε επίσης

Close