Χαμένος χρόνος είναι χαμένη ζωή

Σπατάλη χρόνου είναι σπατάλη ζωής…

Χαμένος χρόνος είναι χαμένη ζωή

Σπατάλη χρόνου είναι σπατάλη ζωής… Sri Satya Sau Baba

Μια από τις πιο θλιβερές στιγμές στη ζωή ενός ανθρώπου είναι η στιγμή που μαθαίνει ότι σύντομα θα εγκαταλείψει το φυσικό του σώμα και αισθάνεται ότι δεν έχει ζήσει τη ζωή του με τον τρόπο που θα ήθελε ή που θα έπρεπε.

Θέλει απεγνωσμένα να »κερδίσει περισσότερο χρόνο», αλλά αυτό σπανίως γίνεται. Νιώθει μεγάλο άγχος γιατί σπατάλησε τη ζωή του σε μάταιες επιδιώξεις, έχοντας αγνοήσει αυτό που ήταν αληθινά σημαντικό γι΄αυτόν.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα ασθενών του Dr. Moody που δείχνουν πώς οι άνθρωποι αυτοί άλλαξαν τον τρόπο που σκέφτονταν και ζούσαν ύστερα από μια εμπειρία θανάτου ή αρρώστιας και επιστροφής στη ζωή.

» Προσπαθώ να κάνω πράγματα που έχουν περισσότερη σημασία και τα οποία κάνουν το νου μου και την ψυχή μου να αισθάνονται καλύτερα. Προσπαθώ να μην είναι προκαταλημμένος και να μην κρίνω τους ανθρώπους. Θέλω να κάνω καλές πράξεις γιατί είναι καλές και όχι γιατί είναι καλές για μένα. Και μου φαίνεται ότι καταλαβαίνω τα πράγματα καλύτερα τώρα».

Πολλοί θεώρησαν την εμπειρία αυτή σαν ευλογία, που άλλαξε τον τρόπο της ζωής τους.

» Ήταν ένα είδος ευλογίας γιατί, πριν την καρδιακή προσβολή, ήμουν πολύ απασχολημένος στο να σχεδιάζω το μέλλον των παιδιών μου και ν’ ανησυχώ για το χθες και έχανα τις χαρές του παρόντος. Έχω μια τελείως διαφορετική στάση τώρα».

Άλλοι δοκίμασαν μια αλλαγή στην αντιμετώπιση της ζωής τους, μεταφέροντας το κέντρο του ενδιαφέροντός τους από το υλικό στο νοητικό επίπεδο.

» Είχα μεγαλύτερη επίγνωση του νου μου τότε, απ΄ότι του υλικού μου σώματος. Ο νους είχε μεγαλύτερη σημασία από το σχήμα του σώματος. Πριν, σ΄όλη μου τη ζωή συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο. Το σώμα μου ήταν το βασικό μου ενδιαφέρον και το τι γινόταν στο νου, απλώς συνέχιζε να συμβαίνει και τίποτα παραπάνω».

»Να θυμόσαστε το θάνατο. Το σώμα είναι το αυτοκίνητο μέσα στο οποίο οδεύετε προς το θάνατο. Μπορεί να συναντήσετε το θάνατο σε οποιαδήποτε στιγμή ενώ οδηγείτε. Κάποιο δέντρο ή φορτηγό, κάποιο χαντάκι ή γλίστρημα θα σας φέρει σ΄αυτόν. Εάν σκεφτείτε ότι ο χρόνος περνάει κάθε στιγμή, δεν θα θελήσετε να χάσετε χρόνο σε άσκοπα λόγια και μάταιους σκοπούς»... μας λέει ο Sri Satya Sau Baba.

Ο άνθρωπος που ζει τη ζωή του έντονα, προχωρώντας σταθερά προς τον πνευματικό σκοπό του, θα είναι πάντα έτοιμος για το θάνατο όταν αυτός έρθει. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε πως το μόνο πράγμα που παίρνουμε μαζί μας πεθαίνοντας, είναι ο χαρακτήρας μας.

 

Απόσπασμα από το βιβλίο «Ο Μυστικός Κύκλος της Ζωής» του Ρόμπερτ Ηλία Νατζέμυ.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Close