Πώς σχετίζεται η διατροφή με την ψυχική υγεία;

Η κακή διάθεση και η κακή διατροφή μπορούν να γίνουν ένας φαύλος κύκλος, διότι αν κάποιος δεν τρώει σωστά, μπορεί να βιώσει μια…

Πώς σχετίζεται η διατροφή με την ψυχική υγεία;

«Μωρέ καλά είναι εδώ που είμαστε βόλτα αλλά βαριέμαι, άσε που με έχει κόψει η πείνα»… μια φράση που όλοι την έχουμε ακούσει ή την έχουμε πει έστω μια φορά.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Guelph αποκάλυψαν ότι η απότομη πτώση της γλυκόζης που βιώνουμε όταν είμαστε πεινασμένοι μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας. Η υπογλυκαιμία είναι ένας ισχυρός φυσιολογικός και ψυχολογικός παράγοντας άγχους.

Στην έρευνα αυτή εξετάσθηκε η επίδραση μιας αιφνίδιας πτώσης της γλυκόζης στη συναισθηματική συμπεριφορά προκαλώντας υπογλυκαιμία σε αρουραίους.

Έτσι λοιπόν, δόθηκε σε κάποιους αρουραίους ένας αναστολέας μεταβολισμού της γλυκόζης προκαλώντας τους να υποβληθούν σε υπογλυκαιμία και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν σε συγκεκριμένο θάλαμο.

Σε άλλους αρουραίους τους δόθηκε ένεση με νερό και τοποθετήθηκαν σε διαφορετικό θάλαμο. Όταν δόθηκε η επιλογή για το ποια αίθουσα θα εισέλθουν, απέφυγαν ενεργά το θάλαμο όπου βίωσαν την υπογλυκαιμία.

Τα ζώα αποφεύγουν αυτό το θάλαμο επειδή είχαν μια αγχωτική εμπειρία εκεί. Δεν θέλουν να το ξαναζήσουν!

Οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα αίματος των αρουραίων μετά από υπογλυκαιμία και βρήκαν περισσότερη κορτικοστερόνη ( δείκτη φυσιολογικού στρες ).

Αρκετοί μπορεί να θεωρήσουν ότι αυτό είναι επειδή χρειάζεται γλυκόζη για να κάνουμε τους μύες τους να λειτουργούν. Αλλά όταν τους δόθηκε ένα αντικαταθλιπτικό φάρμακο, παρατηρήθηκε ότι τα ζώα κινήθηκαν κανονικά και δεν ήταν υποτονικά. Αυτό είναι ενδιαφέρον επειδή οι μύες τους δεν είχαν ακόμα τη γλυκόζη, αλλά η συμπεριφορά τους άλλαξε.

Οι παράγοντες που οδηγούν κάποιον να αναπτύξει την κατάθλιψη και το άγχος μπορεί να διαφέρουν από το ένα άτομο στο άλλο. Γνωρίζοντας ότι η διατροφή είναι ένας παράγοντας, μπορούμε να συμπεριλάβουμε τις διατροφικές συνήθειες σε μια πιθανή θεραπεία.

Αυτά τα ευρήματα παρέχουν επίσης εικόνα για τη σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και ασθενειών όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η βουλιμία και η ανορεξία.

Έχοντας διαπιστώσει ότι η υπογλυκαιμία συμβάλλει σε αρνητικές καταστάσεις διάθεσης, οι ερευνητές σκοπεύουν να προσδιορίσουν αν η χρόνια, μακροχρόνια υπογλυκαιμία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη συμπεριφορών που μοιάζουν με κατάθλιψη.

Η κακή διάθεση και η κακή διατροφή μπορούν να γίνουν ένας φαύλος κύκλος, διότι αν κάποιος δεν τρώει σωστά, μπορεί να βιώσει μια πτώση της διάθεσης και αυτή η πτώση της διάθεσης μπορεί να τους κάνει να μην θέλουν να φάνε.

Σε μια σύγχρονη κοινωνία που αρκετοί συνάνθρωποι βιώνουν την πείνα , λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι τα προβλήματα που δημιουργούνται δεν είναι μόνο οργανικά.

Αντώνιος Καλέντζης, Ψυχολόγος – Συγγραφέας

Διαβάστε επίσης

Close