Λαχταριστός γαύρος μαρινάτος!

Ένας υπέροχος καλοκαιρινός μεζές!

Λαχταριστός γαύρος μαρινάτος!

Μια εξαιρετική συνταγή για να απολαύσετε γαύρο χωρίς ψήσιμο!

Υλικά:

1 κιλό γαύρο
Αλάτι χοντρό 1 πακέτο περίπου 500 gr
1 μπουκάλι ξύδι 250 gr κατά προτίμηση λευκό
Ι ποτήρι ελαιόλαδο

Βότανα: Φρέσκο δεντρολίβανο τρία μικρά κλαράκια, μία σκελίδα σκόρδο κομμένη σε λεπτές φετούλες, μία πιπεριά κόκκινη τσίλι ή μια γλυκιά πράσινη κέρατο, προαιρετικά 3 φύλλα δάφνης

Μπαχαρικά: μπαχάρι σε κόκκους, πιπέρι λευκό

Ηλιέλαιο περίπου μισό λίτρο
Χαρτί κουζίνας
Μεμβράνη

Εκτέλεση:
Παίρνουμε τα ψάρια και με προσοχή τα χωρίζουμε με ένα μαχαιράκι για να καθαρίσουμε τα εντόσθια και πετάμε το κεφάλι, προσοχή όταν βγάζουμε τη ραχοκοκαλιά να μη φτάσουμε μέχρι την ουρίτσα, αλλά να σπάσουμε το κοκαλάκι λίγο πιο πάνω για να μη χωρίσει το φιλέτο.

Αφού καθαρίσουμε όλα τα ψάρια τα ξεπλένουμε με προσοχή, παίρνουμε ένα ταψάκι κατά προτίμηση μακρόστενο, ρίχνουμε στη βάση του ένα μέρος από το χοντρό αλάτι, και βάζουμε σε σειρά τα φιλέτα να μην ακουμπάει το ένα στο άλλο, συνεχίζουμε και αφού τελειώσει η σειρά βάζουμε ξανά αλάτι από επάνω μέχρι να τελειώσουν τα ψάρια, εναλλάξ ψάρια αλάτι, ψάρια αλάτι. Αφήνουμε τα ψάρια περίπου 30- 40 λεπτά.

Λαχταριστός γαύρος μαρινάτος!

Σε ένα βαθύ σκεύος βάζουμε νερό και ένα ένα ξεπλένουμε τα ψάρια από το αλάτι αφού τελειώσουμε παίρνουμε ένα δίσκο και βάζουμε χαρτί κουζίνας στη βάση του, τοποθετούμε τα φιλέτα και από επάνω με προσοχή βάζουμε και άλλο χαρτί για να στεγνώσουμε τα ψάρια.

Σε ένα μακρόστενο ταψάκι ετοιμάζουμε τη μαρινάδα βάζουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι, τα μπαχαρικά, τις πιπεριές κομμένες σε λεπτές φετούλες και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Τοποθετούμε τα φιλέτα, και από επάνω βάζουμε τη μεμβράνη και πάνω από αυτή βάζουμε ένα βάρος, για να μην επιπλέουν τα ψάρια και δεν είναι μέσα στη μαρινάδα, αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος 12 ώρες.

Μετά από τις 12 ώρες βγάζουμε τα φιλέτα και τα τοποθετούμε σε καθαρά βαζάκια, αν γίνεται και αποστειρωμένα, και τα γεμίζουμε μέχρι επάνω με το ηλιέλαιο, τα βάζουμε στο ψυγείο και είναι έτοιμα.

Λαχταριστός γαύρος μαρινάτος!

Ένας υπέροχος μεζές να συνοδέψει το τσιπουράκι σας ή το λευκό κρασί σας.

 

Συνταγή- Φωτογραφίες: Ευφροσύνη Βασίλαρου

Διαβάστε επίσης

Close