Ο HPV και τα παιδιά μας

Πόσο ενήμεροι είναι οι γονείς για τη λοίμωξη και τον εμβολιασμό έναντι του HPV;

Ο HPV και τα παιδιά μας

Γονείς, πόσο ενήμεροι είστε για τη λοίμωξη και τον εμβολιασμό έναντι του HPV και των υπόλοιπων αφροδίσιων νοσημάτων;

Δεν μπορούμε να εξαλείψουμε όλους τους οργανισμούς που είναι υπεύθυνοι για τα αφροδίσια νοσήματα, μπορούμε όμως να τους αποφύγουμε.

Οι οργανισμοί αυτοί μεταδίδονται ανάμεσα στη γυναίκα και το σεξουαλικό της σύντροφο, με την άμεση επαφή των γεννητικών του οργάνων με τον κόλπο, το αιδοίο, το στόμα ή τον πρωκτό, ή από μολυσματικούς οργανισμούς που υπάρχουν στο σπέρμα ή το σάλιο και έρχονται σ’ επαφή με τους βλεννογόνους των αναφερθέντων σημείων του σώματος της γυναίκας.

Το προφυλακτικό είναι αποτελεσματικό κατά των περισσότερων αφροδίσιων νοσημάτων, με την προϋπόθεση ότι ο άντρας το φοράει προτού το πέος να αγγίξει την περιοχή των γεννητικών οργάνων της γυναίκας. Το διάφραγμα παρέχει κάποια προστασία, κατά των μολύνσεων του τραχήλου της μήτρας.

Ο εμβολιασμός παιδιών και νεαρών εφήβων έναντι σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων στοχεύει στην προστασία τους.

Μορφή επιδημίας τείνουν να πάρουν τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα στους εφήβους, των οποίων η σεξουαλική δραστηριότητα αρχίζει όλο και σε μικρότερη ηλικία. Έρευνα που έγινε στη χώρα μας, αποκάλυψε ότι περίπου 60% των νέων, είχαν σεξουαλική επαφή πριν την ενηλικίωσή τους.

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, 25% των σεξουαλικά ενεργά εφήβων μολύνονται από κάποιο εκ των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Οι συχνότερα σεξουαλικά μεταδιδόμενοι λοιμώδεις παράγοντες είναι ο γονόκοκκος, ο απλός έρπης, το τρεπόνημα το ωχρό, ο ιός HIV, η ηπατίτιδα Β, τα χλαμύδια, η τριχομονάδα, η candida και ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (ο οποίος ενοχοποιείται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας).

Στην Ελλάδα, η συνιστώμενη ηλικία έναρξης εμβολιασμού των κοριτσιών είναι μεταξύ 12 και 15 ετών. Ωστόσο, ο ιός HPV ευθύνεται και για τους καρκίνους του πέους, του πρωκτού και του στόματος, γεγονός που θέτει το ερώτημα αν θα πρέπει ο εμβολιασμός να επεκταθεί και στα αγόρια.

Ερωτηματολόγια σχετικά με την HPV λοίμωξη και τον εμβολιασμό συμπληρώθηκαν από γονείς που επισκέφτηκαν το Τμήμα Εφηβικής Ιατρικής του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία (ομάδα 1) και την Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Τρικάλων (ομάδα 2).

Οι πληροφορίες συγκεντρώθηκαν από 232 γονείς στην ομάδα 1 και 245 γονείς στην ομάδα 2. Οι γνώσεις των γονέων φαίνεται να είναι ανεπαρκείς και στις 2 ομάδες. Τα βιβλία, οι εφημερίδες, η τηλεόραση και το ραδιόφωνο ήταν οι πρωταρχικές πηγές γνώσεων ενώ μόλις 17,6% είχαν ενημερωθεί από τον παιδίατρό τους.

Περίπου οι μισοί από τους γονείς θεωρούσαν απίθανο να μολυνθεί το παιδί τους από τον HPV, ενώ η πλειονότητά τους (93,5%) πιστεύει ότι ο εμβολιασμός θα ελαττώσει τον κίνδυνο μετάδοσής του. Ωστόσο, διατύπωναν τον φόβο ότι ο εμβολιασμός θα αυξήσει τις επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές.

Γονείς, πρέπει να μάθετε να δέχεστε τη σεξουαλικότητα του αναπτυσσόμενου παιδιού σας. Χρειάζεται ακόμη να διδάξετε τα παιδιά σας για τη σεξουαλικότητά τους, ώστε να μπορούν να κάνουν ενημερωμένες επιλογές για το σεξ.

Οι έφηβοι χρειάζονται καθοδήγηση για ν’ αντιμετωπίσουν τα ισχυρά τους αισθήματα. Ενθαρρύνετέ τους να περιμένουν μέχρι να μεγαλώσουν πριν κάνουν σεξ, ώστε να μπορέσουν να συνάψουν μια ώριμη σχέση αγάπης μ’ έναν σύντροφο.

Αν δυσκολεύεστε να τους μιλήσετε, ζητήστε από ένα σχολικό σύμβουλο ή το γιατρό σας να τους μιλήσει εκείνος.

Διδάξτε τους τις σημαντικές ευθύνες που περιβάλλουν μια σεξουαλική σχέση, συμπεριλαμβανομένης και της πιθανότητας της σύλληψης ενός παιδιού.

Συζητήστε για όλες τις αξιόπιστες μεθόδους αντισύλληψης, αλλά θυμίστε τους ότι η αποχή είναι ο μόνος τρόπος που εξασφαλίζει απόλυτη προστασία από την εγκυμοσύνη και τη σεξουαλικά μεταδιδόμενη αρρώστια.

 

Αφροδίτη Σακελλαροπούλου, Παιδίατρος, Παιδιατρική (τόμος 72, τεύχος 4) Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας
Υγεία και Φροντίδα Παιδιού, εκδόσεις Μανιατέας

Διαβάστε επίσης

Close