Τα μεταλλικά στοιχεία και η σπουδαιότητά τους στην υγεία μας!

Συμβάλλουν στο σωστό έλεγχο του μεταβολισμού

Τα μεταλλικά στοιχεία και η σπουδαιότητά τους στην υγεία μας!

Τα μεταλλικά στοιχεία είναι το ίδιο σημαντικά όπως οι βιταμίνες και συμβάλλουν ουσιαστικά στην υγεία του σώματος.

Τουλάχιστον 20 διαφορετικά μεταλλικά στοιχεία είναι γνωστό ότι παίζουν ρόλο στον έλεγχο του μεταβολισμού ή τη διατήρηση της λειτουργίας ειδικών ιστών του σώματος.

Μερικά μεταλλικά στοιχεία, όπως το μαγνήσιο, το κάλιο, το ασβέστιο και το νάτριο χρειάζονται σε αρκετά μεγάλες ποσότητες. Άλλα, όπως ο σίδηρος, ο χαλκός, το σελήνιο, το φθόριο και το ιώδιο, χρειάζονται μόνο σε ελάχιστες ποσότητες, είναι όμως απαραίτητα για αρκετές χημικές λειτουργίες μέσα στο σώμα.

Μια ισορροπημένη διατροφή εφοδιάζει τον οργανισμό με όλα τα απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία, αλλά οι ελλείψεις σε σίδηρο, ασβέστιο και ιώδιο είναι συχνές, αν και περιέχονται σε βασικές τροφές όπως το ψωμί και το αλεύρι.

Νάτριο
Σχεδόν όλες οι τροφές περιέχουν νάτριο.

Εκτός από το μαγειρικό αλάτι, που προστίθεται για τη γεύση, οι κυριότερες πηγές του είναι: επεξεργασμένες τροφές, καπνιστά ή παστά κρέατα και ψάρια, πρόχειρα φαγητά, τουρσιά, ψωμί, δημητριακά, τυρί και νερό επεξεργασμένο με αποσκληρυντικά.

Λειτουργίες: ελέγχει την ισορροπία του νερού στο σώμα, διατηρεί τον καρδιακό ρυθμό φυσιολογικό, βοηθά στη μεταβίβαση του νευρικού ερεθίσματος και στη συστολή της μυϊκής ίνας.

Ασβέστιο
Πηγές ασβεστίου στη δίαιτα είναι: γάλα – αποβουτυρωμένο και μη – γαλακτοκομικά προϊόντα, πράσινα λαχανικά, ξερά φασόλια, καρύδια, εσπεριδοειδή, ψάρια που τρώγονται με τα κόκαλα (σαρδέλες, κονσερβοποιημένος σολομός) και σκληρό νερό.

Λειτουργίες: σχηματίζει και διατηρεί δόντια και οστά, ελέγχει τη μεταβίβαση των νευρικών ερεθισμάτων, βοηθά στην αποτελεσματικότητα της μυϊκής συστολής, συντελεί στην πήξη του αίματος.

Κάλιο
Οι κυριότερες πηγές καλίου στις τροφές είναι: ψωμί, αναποφλοίωτα δημητριακά, πράσινα λαχανικά, όσπρια, κρέας, γάλα και φρούτα, ιδίως μπανάνες και πορτοκάλια.

Λειτουργίες: ελέγχει την ισορροπία του νερού στο σώμα, διατηρεί φυσιολογικό τον καρδιακό παλμό, βοηθά στη μεταβίβαση του νευρικού ερεθίσματος και στη μυϊκή συστολή.

Μαγνήσιο
Ανάμεσα στις πλούσιες σε μαγνήσιο τροφές είναι: καρύδια, σόγια, γάλα, ψάρια, πράσινα λαχανικά, αναποφλοίωτα δημητριακά, ψωμί και σκληρό νερό.

Λειτουργίες: σχηματίζει και διατηρεί υγιή τα δόντια και τα οστά, ελέγχει τη μεταβίβαση των νευρικών ερεθισμάτων και τη σύσπαση των μυών, δραστηριοποιεί τις ενεργο-παραγωγικές χημικές αντιδράσεις μέσα στα κύτταρα.

Σίδηρος
Ο σίδηρος βρίσκεται στο κρέας, ψάρι, συκώτι, ψωμί, μερικά πράσινα λαχανικά, δημητριακά, καρύδια και φασόλια. Η έλλειψή του παρατηρείται σε παιδιά με φτωχή διατροφή και σε μερικές γυναίκες.

Λειτουργίες: βοηθά στο σχηματισμό αιμοσφαιρίνης και μυοσφαιρίνης που αντίστοιχα παρέχουν οξυγόνο στα ερυθρά αιμοσφαίρια και στο εσωτερικό των μυϊκών κυττάρων, βοηθά στην παραγωγή ενζύμων που διεγείρουν το μεταβολισμό.

Φθόριο
Τα ψάρια αποτελούν σημαντική πηγή φθορίου. Το μέταλλο αυτό βρίσκεται ακόμη και στο τσάι, τον καφέ και στα φασόλια σόγια. Επίσης, το πόσιμο νερό μπορεί να περιέχει υψηλά επίπεδα φθορίου, είτε φυσικά, είτε τεχνητά.

Λειτουργίες: ενδυναμώνει το σμάλτο και προφυλάσσει από την τερηδόνα, ενδυναμώνει τα οστά.

Ψευδάργυρος
Μικροσκοπικές ποσότητες ψευδαργύρου βρίσκονται σε πολλές και διάφορες τροφές.

Οι κυριότερες απ’ αυτές είναι: άπαχο κρέας, ψάρι και άλλα θαλασσινά όπως τα στρείδια. Βρίσκεται επίσης, στα φασόλια, τ’ αναποφλοίωτα δημητριακά, τα αβγά, τα καρύδια και τον πλήρη άρτο.

Λειτουργίες: βοηθά στην επούλωση τραυμάτων, διατηρεί το δέρμα και τα μαλλιά, συντελεί στην αύξηση και στη φυσιολογική σεξουαλική ανάπτυξη, βοηθά στον έλεγχο των δραστηριοτήτων πολλών διαφορετικών ενζύμων.

Σελήνιο
Κυριότερες πηγές αυτού του ιχνοστοιχείου είναι: κρέας, ψάρι, οστρακοειδή, αναποφλοίωτα δημητριακά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η ποσότητα σεληνίου που περιέχεται σε κάθε λαχανικό ποικίλλει ανάλογα με το περιεχόμενο σε σελήνιο του εδάφους όπου αναπτύσσεται το φυτό.

Λειτουργίες: προστατεύει τα κύτταρα από βλάβη οφειλόμενη σε οξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται στο αίμα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου, μπορεί να βοηθήσει την ελαστικότητα των ιστών του σώματος.

Χαλκός
Οι απειροελάχιστες ποσότητες χαλκού που χρειάζεται το σώμα βρίσκονται στα: συκώτι, οστρακόδερμα, μπιζέλια, καρύδια, ξερά φασόλια, μανιτάρια, σταφύλια, αναποφλοίωτα δημητριακά και ψωμί.

Λειτουργίες: ελέγχει τα ένζυμα που διεγείρουν το σχηματισμό του συνδετικού ιστού και των χρωστικών που προστατεύουν το δέρμα, βοηθά στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης από το σίδηρο.

Ιώδιο
Βρίσκεται κυρίως στα θαλασσινά ψάρια και τα οστρακοειδή.

Τα ποσοστά του στις άλλες τροφές εξαρτώνται αποκλειστικά από το ιώδιο του εδάφους ή του ζώου απ’ όπου προέρχονται οι τροφές. Το ιώδιο μπορεί να προστεθεί στο αλάτι και στο ψωμί στις περιοχές όπου το έδαφος δεν περιέχει σε επαρκείς ποσότητες το στοιχείο αυτό.

Λειτουργίες: συμβάλλει στο σχηματισμό θυρεοειδών ορμονών που ελέγχουν την ανάπτυξη και την αύξηση καθώς και στην παραγωγή ενέργειας εντός των κυττάρων.

 

Ζωή & Υγεία, Dr. Stephen Carroll

Διαβάστε επίσης

Close