Αφού η αγελάδα τρώει πράσινο χορτάρι, γιατί το γάλα της είναι άσπρο;

Όταν διασπάς κάτι μέχρι βαθμού μορίων, τότε παύει πια να έχει χρώμα…

Αφού η αγελάδα τρώει πράσινο χορτάρι, γιατί το γάλα της είναι άσπρο;

Το χρώμα της τροφής που τρώνε τα ζώα δεν παίζει πραγματικά καθοριστικό ρόλο στο χρώμα αυτού που… βγαίνει από οποιοδήποτε άκρο τους!

Θυμηθείτε ότι η αγελάδα διαθέτει όχι λιγότερα από τέσσερα στομάχια – δηλαδή, το πρώτο τμήμα στομάχου μηρυκαστικού (rumen), το δεύτερο τμήμα (reticulum), το τρίτο (amasum) και το τέταρτο (aboma-sum) – τα οποία διασφαλίζουν με το αναμάσημα τη σχεδόν ολοκληρωτική διάσπαση του χορταριού εις τα… εξ ων συνετέθη.

Όταν διασπάς κάτι μέχρι βαθμού μορίων, τότε παύει πια να έχει χρώμα. Έτσι, το πραγματικό ερώτημα είναι, γιατί το γάλα είναι άσπρο;

Το γάλα είναι ένα λευκό υγρό που εκκρίνεται από τους μαστούς της γυναίκας και των θηλαστικών ζώων και περιέχει λίπος, μια ανώτερη πρωτεΐνη που ονομάζεται καζεΐνη (ή τυρίνη), πολυσύνθετες ενώσεις ασβεστίου και βιταμίνες.

Ωστόσο, κανένα απ’ όλα αυτά που το κάνουν πολύ θρεπτικό δεν είναι λευκό. Το λευκό χρώμα του γάλατος οφείλεται στη διάσπαση και τη διασπορά του φωτός από τα μόρια του γαλακτώματος.

Δεδομένου ότι, στην περίπτωση του γάλατος, όλα τα μήκη κύματος φωτός διασπώνται, διασπείρονται και διασκορπίζονται και κανένα δεν απορροφάται, το γάλα έχει άσπρο χρώμα.

 

Paul Heiney, Μικρές Απορίες & Μεγάλα γιατί!

Διαβάστε επίσης

What a wonderful world!

What a wonderful world!

Απίστευτες εικόνες από τον μοναδικό μας πλανήτη! Πραγματικά ένας υπέροχος κόσμος αποκαλύπτεται στα μάτια μας μόλις σε 2 λεπτά. Ο κόσμος μας! Δείτε το βιντεάκι: A celebration of Natural History on BBC One with David Attenborough.

Close