Ελέγχοντας το στρες

Πως να αντιμετωπίζουμε το καθημερινό στρες

Ελέγχοντας το στρες

Μολονότι δεν μπορείτε να αποφύγετε τελείως το στρες, μπορείτε να μάθετε να το αντιμετωπίζετε.

Όποια και να είναι η αιτία του στρες στη ζωή σας, μπορείτε να μάθετε να ελέγχετε τις επιδράσεις του πάνω σας. Μια σειρά από απλές ενέργειες, όπως ο διαλογισμός ή η αντιμετώπιση της πηγής των προβλημάτων σας.

Τρόποι για να ελέγχετε το στρες

Κάνετε τακτικά διαλείμματα:
Μια σύντομη περίοδος ανάπαυσης κατά τη διάρκεια της ημέρας θα σας βοηθήσει να εξαλείψετε την πίεση και να ξεκουράσετε το μυαλό σας μετά από κάποιο διάστημα πνευματικής ή σωματικής προσπάθειας ή αν έχετε εκνευριστεί από κάποιο πρόβλημα.

Προγραμματίστε την κάθε μέρα σας:
Για να αισθάνεστε ότι όλα είναι υπό έλεγχο, φτιάξτε έναν κατάλογο όσων πρέπει να κάνετε, μια σειρά προτεραιότητας, βάζοντας ρεαλιστικούς στόχους και απορρίπτοντας απαράδεκτα χρονικά όρια που δεν μπορούν να τηρηθούν.

Να είστε ρεαλιστές:
Προσπαθήστε να μην αναλαμβάνετε πάρα πολλές δουλειές. Μερικές φορές, για να ελαφρύνετε ένα μεγάλο πρόγραμμα, ίσως χρειαστεί να αλλάξετε μερικά πράγματα. Μην αισθάνεστε ένοχοι γι’ αυτό.

Φροντίστε την κοινωνική σας ζωή:
Έχει μεγάλη σημασία να έχετε κι άλλα ενδιαφέροντα εκτός από την καριέρα ή την οικογένειά σας. Μην παραμελείτε πάντα τους φίλους σας για χάρη της δουλειάς ή οικογενειακών δεσμεύσεων.

Ασκηθείτε συχνά:
Η σωματική δραστηριότητα μειώνει την ένταση, σας βοηθάει να κοιμάστε καλύτερα και διώχνει τις στενοχώριες από το μυαλό σας. Διαλέξτε μια δραστηριότητα μόνο για ψυχαγωγία και όχι για να ικανοποιήσετε την επιθυμία της νίκης.

Ηρεμήστε:
Αυτό θα εξαλείψει τα προειδοποιητικά σημάδια του στρες, όπως πονοκεφάλους, πόνους μυών ή δυσκολία στον ύπνο. Η συνεχής μυϊκή χαλάρωση, ο διαλογισμός και η γιόγκα είναι όλοι καλοί τρόποι για να αποφύγετε αυτά τα σημάδια του στρες.

Συζητάτε τα προβλήματά σας:
Ο συνεταίρος σας, ο φίλος ή ένα μέλος της οικογένειάς σας ίσως σας βοηθήσουν να βρείτε μια λύση, αλλά αν όχι, η συζήτηση και μόνο μπορεί να σας βοηθήσει.

Κάνετε διακοπές ή μικρά διαλείμματα για να ηρεμείτε:
Είναι καλύτερα να φύγετε από το σπίτι αν θα επρόκειτο διαφορετικά να αρχίσετε έντονες δραστηριότητες, όπως καθάρισμα ή διακόσμηση.

Αποφύγετε να κάνετε πάρα πολλές αλλαγές ταυτόχρονα:
Είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσετε μεγάλα γεγονότα που απαιτούν να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας όταν αυτά δεν διαδέχονται το ένα το άλλο.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας:
Αν το στρες στη ζωή σας έχει γίνει αφόρητο ή σας προκαλεί σωματικά συμπτώματα ή κατάθλιψη, μια συμβουλή από το γιατρό σίγουρα σας βοηθήσει να το περιορίσετε.

 

Προσοχή: παρόλο που τα ηρεμιστικά μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμα σε περιπτώσεις υπερβολικού στρες, όπως το πένθος, δεν είναι μακροπρόθεσμη λύση. Μην παίρνετε ηρεμιστικά για να μην εξαρτηθείτε απ’ αυτά. Με τις δικές σας δυνάμεις θα πρέπει να αγωνιστείτε ενάντια στις πιέσεις που δέχεστε.

 

Ομορφιά και προσωπικότητα by Debora Hutton

Διαβάστε επίσης

Close