Πως να δείξω στο παιδί μου τις καθημερινές του επιδεξιότητες

Μετατρέψτε την ώρα του μπάνιου σε ώρα χαράς…

Πως να δείξω στο παιδί μου τις καθημερινές του επιδεξιότητες

Τα παιδιά που μεγαλώνουν μαθαίνουν πολλές απλές επιδεξιότητες από τους γονείς τους, με το να τους παρατηρούν και να τους μιμούνται σε καθημερινές καταστάσεις.

Αλλά το παιδί σας δε θα μάθει πολλές από τις πιο σύνθετες καθημερινές επιδεξιότητες αν δεν του τις εξηγήσετε.

Πλύσιμο
Τα μικρά παιδιά βασίζονται στους γονείς τους για να τα διατηρήσουν καθαρά και υγιή.

Μετατρέψτε την ώρα του μπάνιου σε ώρα χαράς στη διάρκεια της οποίας μαθαίνετε στα παιδιά σας πώς να πλένονται και εξηγήστε του τους λόγους για τους οποίους πρέπει να κάνουν μπάνιο.

Τα πιο μεγάλα παιδιά γίνονται όλο και περισσότερο υπεύθυνα για τη δική τους υγιεινή αλλά μπορεί να χρειάζονται τη συμβουλή σας στη διάρκεια της εφηβείας όταν ενεργοποιούνται περισσότερο οι ιδρωτοποιοί αδένες τους.

Όσο το δυνατόν γρηγορότερα μάθετε τα παιδιά σας να πλένουν τα χέρια τους πριν από το φαγητό και αφού πάνε στην τουαλέτα. Εξηγήστε τους ότι πρέπει να το κάνουν αυτό για να σκοτώσουν τα μικρόβια που μπορεί να τα αρρωστήσουν. Βεβαιωθείτε ότι κάνετε το ίδιο για να δώσετε το παράδειγμα.

Ντύσιμο
Όταν γίνουν 2 χρονών, μερικά παιδιά μπορούν να ξεντυθούν μόνα τους.

Χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μάθουν να ντύνονται, αλλά, αν τα ρούχα τους έχουν ελαστικές ζώνες αντί για φερμουάρ και κουμπιά, τα πιο πολλά παιδιά μπορούν ν’ αρχίσουν να ντύνονται μόνα τους, περίπου στην ηλικία των 3 ετών.

Τα παιδιά μπορεί να βρουν το ντύσιμο ευκολότερο αν βάλετε κάτω τα ρούχα τους με τη σειρά που πρέπει να τα φορέσουν.

Εκπαίδευση στην τουαλέτα
Τα παιδιά συχνά ελέγχουν την αποπάτησή τους πριν ελέγξουν την ούρηση.

Σε ηλικία 2,5 χρονών (3 για τα αγόρια) το παιδί σας πρέπει να μάθει να πηγαίνει στην τουαλέτα. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να χρησιμοποιεί τακτικά την τουαλέτα και γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι μπορεί πάντα να φτάσει εκεί εύκολα.

Πάντα να επαινείτε το παιδί όταν χρησιμοποιεί την τουαλέτα. Μην το μαλώνετε όταν συμβούν ατυχήματα –μπορεί να μην του έχετε θυμίσει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα την κατάλληλη στιγμή.

Αν, μετά από 2 εβδομάδες, το παιδί σας δε δείχνει σημάδια ότι έχει καταλάβει σε τι χρειάζεται η τουαλέτα, δεν είναι ακόμα έτοιμο για να το εκπαιδεύσετε. Προσπαθήστε πάλι μετά από μερικές εβδομάδες.

Ακόμα και αφού αρχίσει το παιδί σας να ελέγχει την ούρησή του στη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να καταβρέχει την πάνα του τη νύχτα.

Όταν η πάνα του παιδιού σας μείνει στεγνή τη νύχτα για μια εβδομάδα περίπου, μπορείτε ν’ αρχίσετε να του τη βγάζετε τη νύχτα. Να θυμάστε ότι όντως συμβαίνουν και επαναλήψεις και ότι μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε πάλι πάνες τη νύχτα για λίγο.

 

Υγεία και φροντίδα του παιδιού, Ιατρικές εκδόσεις Μανιατέας

Διαβάστε επίσης

Close