Διατροφή παιδιού σε ανάπτυξη

Tο σπιτικό φαγητό είναι το καλύτερο!

Διατροφή παιδιού σε ανάπτυξη

Κατά τον έκτο μήνα, αρχίστε να δίνετε στο μωρό σας 3-4 κουταλιές της σούπας νόστιμο φαγητό.

Δώστε του περισσότερο μόνο όταν το φάει. Μην ανησυχείτε αν το μωρό σας τρώει πολύ λίγο για μερικές ημέρες, εφόσον εξακολουθεί να παίρνει βάρος.

Όταν το παιδί σας αρχίσει να τρώει τα ίδια φαγητά με την υπόλοιπη οικογένεια, δίνετέ του μια ποικιλία φαγητών κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Μην το πιέζετε ποτέ να φάει κάτι που δεν θέλει ή να αδειάσει το πιάτο του.

Υγιεινές τροφές για παιδιά

-Δώστε στο παιδί σας ποικιλία από φρέσκες τροφές.

-Αποφύγετε τις επεξεργασμένες τροφές που περιέχουν πολλά λίπη και ζάχαρη.

-Μην προσθέτετε αλάτι, ζάχαρη ή μπαχαρικά στο φαγητό του παιδιού.

-Αν δώσετε γλυκά στο παιδί σας, προτιμήστε εκείνα που μπορούν να φαγωθούν γρήγορα και δώστε τα στο τέλος του γεύματος.

-Δώστε τους φρουτοχυμούς ή νερό στις ώρες του γεύματος.

-Δώστε του αποβουτυρωμένο γάλα ή νερό να πιει μεταξύ των γευμάτων και όχι γλυκά αναψυκτικά που διευκολύνουν την τερηδόνα των δοντιών.

Οι πρώτοι δώδεκα μήνες

6-8 μηνών: αρχίστε με πουρέ ή αλεσμένες τροφές που είναι μαλακές και λείες, χωρίς σβόλους και είναι οι καλύτερες. Πλύντε και ξεφλουδίστε φρούτα και λαχανικά, αφαιρέστε κουκούτσια και νεύρα, βράστε ή ψήστε τα στον ατμό (π.χ. άνθος ορύζης, καρότο πουρέ, μήλο πουρέ, πατάτα πουρέ).

8-10 μηνών: αρχίστε να του δίνετε τροφές ψιλοκομμένες ή πολτοποιημένες, σαν μαλακό τυρί. Βρέξτε τις με γάλα μητρικό ή του εμπορίου ή με ζωμό από φαγητό. Αφαιρέστε κάθε ορατό λίπος και πέτσα από κρέας ή ψάρι, έπειτα ψήστε τα ή ποσάρετέ τα και ψιλοκόψτε τα. Βράστε τα αβγά για 7 λεπτά τουλάχιστον και πολτοποιήστε τα.

10-12 μηνών: δώστε του ψιλοκομμένες τροφές, παρά πολτοποιημένες. Επίσης, κομμάτια βραστού κρέατος. Τροφές που πιάνονται, όπως μήλο, αχλάδι και βερίκοκο το βοηθούν να μάθει να τρώει μόνο του. Σκληρές τροφές όπως τα καρότα και το σέλινο βοηθούν την οδοντοφυΐα (π.χ. ζυμαρικά, ρύζι, σέλινο, καρότο και αβοκάντο)

12 μηνών: το παιδί σας τρώει πάρα πολλές τροφές, κομμένες σε βολικά κομμάτια. Βγάλτε την πέτσα από τις ντομάτες. Μην προσθέσετε αλάτι ή μπαχαρικά στις τροφές (π.χ μπρόκολο, κοτόπουλο, φασολάκια, φρέσκα φρούτα).

Τα προβλήματα στο φαγητό

Για να μην έχετε προβλήματα κατά τη διάρκεια του φαγητού, θα πρέπει να οπλιστείτε με υπομονή.

Όταν το παιδί από πολύ μικρό, κάθεται μαζί σας στο τραπέζι, αποκτά τη σωστή κοινωνική συμπεριφορά, έστω κι αν οι ατσαλιές του είναι ενοχλητικές. Αν το παιδί σας νιώθει πως η ώρα του φαγητού είναι διασκέδαση και απόλαυση, τότε σίγουρα δεν θα έχετε προβλήματα στη διατροφή του στο μέλλον.

Είναι πολύ ενοχλητικό να ξοδεύετε ώρες για να ετοιμάσετε στο παιδί το φαγητό του και, στο τέλος, να μην το τρώει. Φτιάξτε του απλά φαγητά και μην το πιέζετε να φάει κάποιο συγκεκριμένο φαγητό. Απλώς δοκιμάστε κάτι διαφορετικό την επόμενη φορά.

Το μυστικό για μια υγιεινή διατροφή είναι η ποικιλία: φρέσκα φρούτα και λαχανικά, γάλα, ψωμί και δημητριακά θα προσφέρουν στο παιδί όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Ποτέ μην προσπαθείτε να πείσετε το παιδί σας να φάει περισσότερο από όσο θέλει. Ένα παιδί που αναπτύσσεται κανονικά, τρώει αρκετά. Είναι λάθος να <<ανταμείβεις>> το μικρό επειδή έφαγε κάτι που δεν ήθελε, γιατί μπορεί να γίνει αρνητικό στο να τρώει άλλα φαγητά ή να δοκιμάζει άλλες γεύσεις.

Τι γίνεται με τα πρόχειρα γεύματα;

Τα παιδιά καίνε πολλές θερμίδες επειδή είναι ενεργητικά όλη την ημέρα, γι’ αυτό ζητούν συχνά να φάνε κάτι μεταξύ των κύριων γευμάτων. Το καλύτερο είναι να τους προσφέρετε θρεπτικά πράγματα, όπως καρότα, φρούτα ή σταφίδες, παρά παγωτά, μπισκότα ή γλυκά που έχουν πολλή ζάχαρη.

 

Ζωή και Υγεία, Dr. Stephen Carroll

Διαβάστε επίσης

Close