Θέλετε γερά δόντια; Φάτε τις σωστές τροφές!

Θρεπτικά στοιχεία για την υγεία των δοντιών

Θέλετε γερά δόντια; Φάτε τις σωστές τροφές!

Το σμάλτο των δοντιών (αδαμαντίνη) είναι η πιο σκληρή ουσία του σώματος, αλλά μπορεί να διαβρωθεί εξαιτίας της τερηδόνας.

Όταν τρώτε κάτι γλυκό, τα δόντια σας, για πάνω από μια ώρα, υφίστανται επίθεση οξέων. Μπορείτε να καταπολεμήσετε την τερηδόνα, περιορίζοντας τις σακχαρούχες τροφές στις ώρες των γευμάτων, τρώγοντας φρέσκα φρούτα και καθαρίζοντας τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα.

Θρεπτικά στοιχεία για την υγεία των δοντιών

Για να έχετε γερά και υγιή δόντια, η διατροφή σας πρέπει να παρέχει επαρκείς ποσότητες από έξι βασικά θρεπτικά στοιχεία: ασβέστιο, φωσφόρο, μαγνήσιο, βιταμίνες C και D και φθόριο.

Αν η διατροφή σας είναι ποικίλη και περιέχει τροφές από όλες τις μεγάλες ομάδες – ψωμί και δημητριακά, γαλακτοκομικά, φρούτα και λαχανικά, όσπρια (φασόλια, σπόρια κ.α) – θα παίρνετε μεγάλες ποσότητες από τα πέντε θρεπτικά στοιχεία αυτού του καταλόγου.

Το φθόριο, που ενισχύει το σμάλτο των δοντιών σας, κάνοντάς τα πιο ανθεκτικά στα οξέα, βρίσκεται στα θαλασσινά.

Η ποσότητα φθορίου στη διατροφή σας θα ποικίλει, ανάλογα με το ποσοστό αυτού του μεταλλικού στοιχείου στο νερό που πίνετε και το έδαφος όπου έχουν καλλιεργηθεί τα λαχανικά. Σε ορισμένες περιοχές, όπου τα ποσοστά φθορίου είναι χαμηλά, οι οδοντίατροι μπορεί να συστήσουν φθοριούχα συμπληρώματα για τα παιδιά.

Παιδιά και γλυκά ποτά

Μην αφήνετε τα μικρά παιδιά να χρησιμοποιούν σαν μπιμπερό ένα μπουκάλι φρουτοχυμό ή άλλο γλυκό ποτό περισσότερο από λίγα λεπτά. Αν το σακχαρούχο υγρό βρέχει τα ούλα των δοντιών για πολύ, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να δημιουργηθεί σοβαρής μορφή τερηδόνα.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε:
Για να προλάβετε την τερηδόνα, θα πρέπει να περιορίσετε την καθημερινή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ραφιναρισμένη ζάχαρη, όπως γλυκά, μπισκότα, παγωτά, κέικ, καραμέλες, μαρμελάδες και επεξεργασμένα φρούτα με ζάχαρη.

Τροφές που πρέπει να τρώτε:
Αν δεν μπορείτε να καθαρίζετε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα, φάτε τυρί, που έχει την ιδιότητα να εμποδίζει το σχηματισμό οξέων. Επίσης, συστήνονται συχνά τραγανιστές τροφές, όπως μήλο, καρότα και σέλινο, αλλά αυτές δεν είναι αρκετά αποτελεσματικές στον καθαρισμό των δοντιών από την εναπόθεση ζάχαρης.

Φθορίωση του νερού
Το φθόριο ισχυροποιεί το σμάλτο των δοντιών, γι΄ αυτό συχνά προστίθεται στο πόσιμο νερό. Πιστεύεται ότι η φθορίωση του νερού υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για τη μείωση της παιδικής ιδίως τερηδόνας.

 

Ζωή και Υγεία του Dr. Stephen Carroll

Διαβάστε επίσης

Close