Η αντρική φιλία μοιάζει περισσότερο με οικογένεια

Πάντα σε συμβούλευε με βρισιές για να μπορέσεις να καταλάβεις καλά αυτό που σου λέει. Να το βάλεις καλά στο μυαλό σου.

Η αντρική φιλία μοιάζει περισσότερο με οικογένεια

Τους βλέπεις να κάθονται στο καφέ και στο μπαρ δυο-δυο. Γελάνε και παραγγέλνουν κι άλλα ποτά. Δεν έχει ο ένας να πληρώσει και τα δίνει απλόχερα ο άλλος. Το ίδιο στα τσιγάρα και στο φαγητό. Καταντάει κουραστικό από ένα σημείο και μετά, λες και βλέπεις την ίδια ταινία.

Όχι, δεν πρόκειται για αδέρφια· Πρόκειται για την αντρική φιλία. Πρόκειται για το είδος φιλίας που λίγο θα κάτσεις να σκεφτείς το «τι δίνεις» και το «πόσο». Είναι αδερφός και αυτό μετράει. Στάση στοπ εδώ.

Ωραίοι είναι κι οι αντρικοί φιλικοί δεσμοί, ωραίοι κι οι γυναικείοι. Δε βάζουμε τον ένα σε καμία περίπτωση πάνω απ’ τον άλλο. Απλά ο άντρας δύσκολα θα μαλλιοτραβηχτεί. Κι αυτό γιατί δεν έχει μαλλί. Τι να πρωτοπιάσεις στο κεφάλι του άλλου; Τζάμπα κόπος.

Επίσης, μία άλλη διαφορά είναι ότι ένας αντρικός καβγάς δεν έχει μεγάλη διάρκεια. Αυτό γιατί γίνεται δεν το ξέρουμε ακόμα, αλλά οι επιστήμονες το ερευνούν με φοβερό πάθος.

Ελπίζω να ενημερώσουμε κάποια στιγμή στο μέλλον το γυναικείο φύλλο με σιγουριά. Να τις κεράσουμε κι ένα καφέ κι εν τέλει να μαλώσουμε όλοι μαζί λόγω διαφορετικών απόψεων. Ωραίες στιγμές!

Η φιλία μεταξύ μας, όμως, είναι μία φιλία σχεδόν άρρηκτη. Είναι μία φιλία που αν βρει και τους δυο σύμφωνους σε βάθος χρόνου, θα κάτσει. Θα αρχίσει τυπικά, ναι, αλλά συνεχίζοντας θα θυμίσει δεσμό αδερφού με αδερφό. Δε θα διστάσεις να τρέξεις για τον κοντινό σου φίλο. Δε θα διστάσεις να πληρώσεις όταν έχει ανάγκη. Δε θα διστάσεις ακόμα και να παρατήσεις τον εγωισμό σου αν αρπαχτείτε.

Γιατί ήταν εκεί. Ήταν εκεί όταν πόνεσες στη σχέση σου κι είχες πολλά προβλήματα. Όταν πήρε το αμάξι ή τα ξερά του τα πόδια δυο και τρεις το χάραμα κι ήρθε σε εσένα, για να σε βρει χίλια κομμάτια. Και με βλέμμα της αγελάδας. Ωραίος.

Ακόμα πιο ωραίος, όταν δε σε άφησε να βγεις ραντεβού μοναχός σου με τη βότκα, αλλά ήρθε κι αυτός μαζί. Κάπου στην πορεία υπονόησε ότι δε σε άφησε μαζί της, γιατί είναι γένους θηλυκού. Έχει και χιούμορ ο άτιμος και χαλαρώνεις λίγο. Έπειτα σε πάει και σπίτι και κοιμάται εκεί σε περίπτωση που χρειαστείς κάτι.

Να προσθέσουμε ότι ήδη σου αγόρασε τσιγάρα για αύριο, γιατί τα τελείωσες όλα από τα σεκλέτια. Ακολουθεί αντρική αγκαλιά.

Πού ‘σαι; Ήταν εκεί και όταν η οικογένειά σου περνούσε δύσκολα. Δεν παίζει ρόλο το πόσα προβλήματα είχες ή αν κλείστηκες στον εαυτό σου. Σου έδωσε το χέρι του και στάθηκε δίπλα σου όταν ήσουν αδύναμος, σκεπτικός. Σου απέδειξε ότι η εμπιστοσύνη αμείβεται. Δε φοβήθηκε λεπτό, λοιπόν, να σε αφήσει να την εξαργυρώσεις.

Τέλος, πάντα σε συμβούλευε με βρισιές. Πάμε ξανά. Ναι, με βρισιές. Για να μπορέσεις να καταλάβεις καλά αυτό που σου λέει. Να το βάλεις καλά στο μυαλό σου. Να σου θυμίσει ποιος είσαι και τι αξίζεις, όταν εκείνη η κοπελιά που ήσασταν μαζί κάνα οκτάμηνο σου έδωσε τα παπούτσια στο χέρι.

«Δεν άξιζε φίλε», «Είσαι μαλάκας, στο έλεγα», αλλά και το κλασικό «Είσαι αδερφός ρε, δεν πειράζει». Φράσεις που όλοι ακούσαμε κι όταν προκύπτουν δυσκολίες, θυμόμαστε.

Υπάρχει τιμή στη μεταξύ μας συνεύρεση. Τιμή και περηφάνια να λες ότι αυτός εδώ, ο βλαμμένος που κάθεται δίπλα μου, είναι απ’ τα καλύτερα παιδιά εκεί έξω. Γιατί κι εγώ τον είδα στα χειρότερα του. Κι αποφάσισα να είμαι σίγουρα εκεί στα καλύτερα.

Συντάκτης: Κωνσταντίνος Θράβαλος
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Διαβάστε επίσης

Close