5 σημαντικές ιατρικές εξετάσεις, από τη Μαρία Σκαμπαρδώνη

Ιατρικές εξετάσεις που είναι απαραίτητες για την σωστή λειτουργία του οργανισμού μας!

5 σημαντικές ιατρικές εξετάσεις, από τη Μαρία Σκαμπαρδώνη

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η υγεία είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα της ζωής. Σε επίπεδο σωματικό, ψυχικό και συναισθηματικό, είναι εκείνη που σου δίνει τη δυνατότητα να εκπληρώσεις τους στόχους σου και να βιώσεις το δώρο της ζωής με χαρά και ασφάλεια.

Η υγεία και η διατήρησή της περιλαμβάνουν την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής με σωστή διατροφή, αποφυγή του άγχους και άθληση. Εξίσου σημαντικό όμως είναι και το κομμάτι της πρόληψης, για το οποίο ο πατέρας της Ιατρικής Ιπποκράτης είχε γράψει κάποτε πως είναι σπουδαιότερο και <<από το θεραπεύειν>>.

Ας δούμε μερικές από τις σπουδαιότερες εξετάσεις για διάφορα όργανα του σώματός μας που σίγουρα όλοι πρέπει να κάνουμε σαν ετήσιο τσεκ-απ (ή στο χρόνο που μας ορίσει ο γιατρός).

• Τρίπλεξ καρδιάς: Το τρίπλεξ ή αλλιώς ηχοκαρδιογράφημα είναι μία εξέταση που δίνει τη δυνατότητα στο γιατρό μέσω υπέρηχου στην περιοχή του θώρακα, να εξετάσει λεπτομερώς τις βαλβίδες και τη σύσταση της καρδιάς. Η εξέταση είναι σύντομη (διαρκεί μέχρι δεκαπέντε λεπτά), ενώ οι υπέρηχοι είναι τελείως ακίνδυνοι για το ανθρώπινο σώμα. Ο ασθενής ξαπλώνει σε αριστερή πλάγια θέση και ο ειδικός γιατρός τοποθετεί στο σώμα ηλεκτρόδια τα οποία διευκολύνουν τη λήψη των εικόνων. Πρέπει να αποτελεί μέρος του ετήσιου ιατρικού έλεγχου, καθώς οι παθήσεις της καρδιάς αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου.

• Εξέταση αίματος: Είναι μία εξέταση ρουτίνας για πολλούς ανθρώπους η οποία αποτελεί μία πολυδιάστατη απεικόνιση της υγείας μας, της υγείας και σύστασης του αίματος και των διατροφικών ελλείψεων, του διαβήτη και άλλων παθήσεων. Μέσω των τιμών σε διάφορες ουσίες όπως το ζάχαρο, οι τρανσαμινάσες, οι ορμόνες του θυρεοειδούς αδένα, η ουρία, η χοληστερίνη αποκτάμε γνώση για τη σωστή λειτουργία βασικών οργάνων, όπως η καρδιά, το συκώτι, τα νεφρά και το πάγκρεας.

• Κωλονοσκόπηση: Η ηλικία των 50 ετών είναι η κατάλληλη ώστε το ίδιο να υποβληθεί στην πρώτη κωλονοσκόπηση (αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, μπορεί το άτομο για λόγους πρόληψης να υποβληθεί νωρίτερα. Η κωλονοσκόπηση είναι μία εξέταση εξαιρετικά ικανή στο να εντοπίζει τους καλοήθεις και κακοήθεις όγκους και προβαίνει στην άμεση αφαίρεσή του όταν αυτό κριθεί απαραίτητο. Πραγματοποιείται ανώδυνα από τον γαστρεντερολόγο με τη χρήση αναισθητικού, ενώ το άτομο προετοιμάζεται μία ή δυο ημέρες νωρίτερα με τη χρήση υπακτικών ώστε να επιτευχθεί η πλήρης κένωση του εντέρου.

• Εξετάσεις για το γενετήσιο σύστημα: Το τεστ Παπανικολάου αποτελεί τη διαγνωστική μέθοδο για τον καρκίνο της μήτρας στο οποίο πρέπει να υποβάλλεται κάθε γυναίκα που είναι σεξουαλικά ενεργή κάθε ένα η δύο χρόνια. Μαζί με τη μαστογραφία και το υπερηχογράφημα γεννητικών οργάνων, αποτελούν τις εξετάσεις πρόληψης για το γεννητικό σύστημα της γυναίκας. Για τους άνδρες η αντίστοιχη εξέταση είναι το PSA που ανιχνεύει ανωμαλίες στον προστάτη.

• Λαρυγγοσκόπηση: Η λαρυγγοσκόπηση επιτρέπει στον γιατρό να ερευνήσει διεξοδικά το λάρυγγα και το φάρυγγα, αποτελεί την εξέταση για τη διάγνωση όγκων στο λάρυγγα και τις φωνητικές χορδές. Το όργανο της εξέτασης είναι εύκαμπτο ρινο-φαρυγγο-λαρυγγοσκόπιο το οποίο εισάγεται το στόμα του ασθενή και συνδεδεμένο με κάμερα απεικονίζει με περιγραφικότητα όλο το μέρος του λαιμού. Άνθρωποι καπνιστές ή άτομα που έχουν την πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο ή πολύποδες στο λαιμό, πρέπει να υποβληθούν στην εξέταση μαζί με ακτινογραφία θώρακα ή βρογχοσκόπηση.

Η υγεία μας είναι το πολυτιμότερο αγαθό. Ας την προσέχουμε για να την έχουμε..

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

Διαβάστε επίσης

Close