Η κούκλα από αλάτι

Μια από τις πιο όμορφες και αλληγορικές ιστορίες του Νασρεντίν.

Η κούκλα από αλάτι

Μια μέρα, ρώτησε τον Νασρεντίν* ένας μαθητής του:

– Πες μου δάσκαλε: Πώς θα μπορούσες να περιγράψεις τη δουλειά ενός αναζητητή της Αλήθειας;

Ο Νασρεντίν κοίταξε για λίγο σιωπηλός τον μαθητή του κι ύστερα χαμογέλασε πονηρά και του είπε:…
– Σαν την ιστορία της κούκλας από αλάτι.

– Δηλαδή; ρώτησε ο μαθητής απογοητευμένος, νομίζοντας ότι ο δάσκαλός του τον κοροϊδεύει.
– Άκου την ιστορία, λοιπόν, είπε ο Νασρεντίν, όχι όμως με τ’ αυτιά σου, αλλά με την καρδιά σου. Και να η ιστορία που είπε ο Μουλά Νασρεντίν στον μαθητή του:

«Μια κούκλα φτιαγμένη από αλάτι, ψάχνοντας να βρει την αλήθεια για το τι τέλος πάντων ήταν, ταξίδεψε χιλιάδες μίλια στεριάς, μέχρι που έφτασε και σταμάτησε στην άκρη της θάλασσας. Έμεινε ακίνητη κοιτάζοντας μαγεμένη εκείνη την υγρή κινούμενη μάζα που δεν έμοιαζε με τίποτα από όλα όσα είχε δει ως τότε και δεν ήξερε το όνομά της.

– Τι είσαι εσύ; ρώτησε η κούκλα από αλάτι τη θάλασσα.

– Έλα μέσα και δες μόνη σου, απάντησε η θάλασσα με ένα χαμόγελο καλοσύνης κι αγάπης.

Έτσι, η κούκλα από αλάτι προχώρησε, τσαλαβουτώντας στα νερά, προς τα μέσα.
Όσο πιο βαθιά προχωρούσε, τόσο περισσότερο διαλυόταν μέχρι που έμεινε ένα μικρό κομματάκι από αυτή. Πριν διαλυθεί και το τελευταίο αυτό κομμάτι της και γίνει ένα με τη θάλασσα, η κούκλα από αλάτι πρόλαβε και φώναξε με θαυμασμό, μεθυσμένη από μια αλλόκοτη και πρωτόγνωρη χαρά

– Τώρα ξέρω τι είμαι!»

Μια από τις πιο όμορφες και αλληγορικές ιστορίες του Νασρεντίν. Η αλήθεια είναι μέρος από το όλο, κι εμείς κατέχουμε απλά κάποιους κόκκους αλήθειας στον ωκεανό – σύμπαν που καταλήγουμε.
Ο Νασρεντίν Χότζα, γνωστότερος στα Ελληνικά ως Ναστραντίν Χότζας ήταν δημοφιλής κεντρικός ήρωας μύθων, παροιμιών, ανεκδότων που κυκλοφορούσαν ευρύτατα σε όλες τις κοινωνικές τάξεις της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανόμενης και της Τουρκίας.

Διαβάστε επίσης

What a wonderful world!

What a wonderful world!

Απίστευτες εικόνες από τον μοναδικό μας πλανήτη! Πραγματικά ένας υπέροχος κόσμος αποκαλύπτεται στα μάτια μας μόλις σε 2 λεπτά. Ο κόσμος μας! Δείτε το βιντεάκι: A celebration of Natural History on BBC One with David Attenborough.

Close