Χρειάζονται τα όρια;

Πως θα καταφέρω να βάζω όρια στους άλλους;

Χρειάζονται τα όρια;

Πολλές φορές μπλέκουμε σε καταστάσεις και υποχρεώσεις που μας προκαλούν δυσανασχέτηση, με αποτέλεσμα να πιέζονται οι ανάγκες μας και κάποια στιγμή να ξεσπάμε, κάνοντας τους άλλους να αναρωτιούνται τι πάθαμε.

Είτε γιατί έχουμε συνηθίσει να είμαστε υπερήρωες και δυνατοί, είτε για να μην στενοχωρήσουμε τον άλλο, αναλαμβάνουμε υποχρεώσεις που στην πραγματικότητα δεν θέλουμε.

Μάλιστα, πολλές φορές η διαδικασία είναι κάπως έτσι:
Χρειάζονται τα όρια;

Αυτός είναι ένας φαύλος κύκλος που πολλοί έχουμε μάθει να ακολουθούμε λόγω λανθασμένων σκέψεων – πεποιθήσεων, όπως το «μόνο αν ικανοποιώ τις ανάγκες των άλλων είμαι καλή/ός και με αποδέχονται». Οι πεποιθήσεις αυτές πηγάζουν από την παιδική μας ηλικία, είτε από πολύ απαιτητικούς, απορριπτικούς γονείς, είτε ακόμα και από γονείς που γινόντουσαν θυσία για χάρη των άλλων.

Πως θα καταφέρω να βάζω όρια στους άλλους;

Επειδή γίνεται πολύς λόγος για τα όρια και πολλοί αναρωτιούνται πώς θα καταφέρουν να βάλουν όρια στον εαυτό τους και στους άλλους, νιώθω την ανάγκη να εξηγήσω ότι τα όρια δεν είναι μια τεχνική που την μαθαίνουμε, ούτε κάτι ιδιαίτερο.

Ο καλύτερος τρόπος για να καταφέρουμε να βάλουμε όρια είναι σαφώς να αναγνωρίσουμε λανθασμένες πεποιθήσεις όπως προανέφερα, αλλά και να σπάσουμε τον ανταποδοτικό ρόλο στον οποίο έχουμε μπει εδώ και χρόνια, δηλαδή αυτού που προσπαθεί για να ικανοποιήσει τους άλλους ( trying to please). Επίσης, η επίγνωση των αναγκών και των επιθυμιών μας, αλλά και του εαυτού μας γενικότερα, θα μας βοηθήσει να αποφασίσουμε αν θέλουμε να εμπλακούμε σε μια κατάσταση.

Όρια βέβαια, για να μην υπάρξει παρερμηνεία, δεν είναι η αποστασιοποίηση – αυτό είναι το άλλο άκρο – αλλά το να μπαίνουμε σε υγιείς ρόλους, καθώς θα υπάρξουμε φροντιστές αλλά θα πρέπει να είμαστε και φροντιζόμενοι.

Έλενα Λεβεντάκη Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Διαβάστε επίσης

Οι καρδιές των ανθρώπων

Οι καρδιές των ανθρώπων

Φοβούνται να πραγματοποιήσουν τα μεγαλύτερα τους όνειρα, επειδή νομίζουν ότι δεν το αξίζουν ή ότι δεν θα τα καταφέρουν.

Close