Σταματήστε το κάπνισμα

Κάθε μέρα που δεν καπνίζετε, είναι μια επένδυση στη μελλοντική σας υγεία.

Σταματήστε το κάπνισμα

Ποτέ δεν είναι αργά να σταματήσετε το κάπνισμα.

Δεν έχει σημασία πόσο καιρό καπνίζετε. Ο κίνδυνος να προσβληθείτε από κάποια ασθένεια που έχει σχέση με το κάπνισμα, όπως η χρόνια βρογχίτιδα ή η καρδιακή προσβολή, μειώνεται αμέσως μόλις σταματήσετε.

Ύστερα από 5 χρόνια χωρίς κάπνισμα, ο κίνδυνος του πρόωρου θανάτου από αυτές τις ασθένειες περιορίζεται σχεδόν στο μισό.

Αν και 4 στους 5 καπνιστές λένε πως θα ήθελαν να σταματήσουν το κάπνισμα, μόνο ο ένας απ’ αυτούς το πετυχαίνει. Το μυστικό για να σταματήσει κανείς το κάπνισμα είναι το κίνητρο.

Γιατί καπνίζετε;
Για να κόψετε το κάπνισμα, αξίζει τον κόπο να σκεφτείτε προσεκτικά τους λόγους για τους οποίους καπνίζετε. Μόλις θα τους έχετε επισημάνει, θα μπορέσετε να βρείτε τι τύπος καπνιστή είστε. Τότε θα έχετε πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να αποβάλετε αυτήν την συνήθεια.

Εσείς σε ποιο είδος καπνιστή ανήκετε;

Ο καθ’ έξιν καπνιστής: Για να αποβάλετε τη συνήθεια, πρέπει να αποφεύγετε καταστάσεις στις οποίες θα θέλατε να καπνίσετε. Αν ανάβετε τσιγάρο αμέσως μετά το φαγητό, σηκωθείτε από το τραπέζι και πιείτε ένα ποτήρι νερό.

Κάπνισμα για χαλάρωση: Αν καπνίζετε απλώς για να διώξετε την ένταση, δοκιμάστε άλλους τρόπους αντιμετώπισης του στρες, όπως γυμναστική ή κάποιες ασκήσεις χαλάρωσης.

Ο περιστασιακός καπνιστής: Αν μερικοί από τους φίλους σας καπνίζουν, μπορείτε να τους αποφύγετε τις λίγες πρώτες εβδομάδες, μέχρι να οργανώσετε την αντίστασή σας στον πειρασμό του καπνού. Σταθείτε μπροστά στον καθρέφτη λέγοντας: «Όχι, ευχαριστώ, δεν καπνίζω». Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε τα μέρη όπου συνήθως καπνίζατε.

Μηχανικό κάπνισμα: Πολλοί καπνιστές το ρίχνουν στο φαΐ αντί να καπνίζουν, έτσι για να απασχολήσουν τα χέρια και το στόμα τους. Διαλέξτε κάποιαν άλλη απλή δραστηριότητα και παίξτε κομπολόι ή μασήστε τσίκλα χωρίς ζάχαρη.

Κάπνισμα από ανία: Αν καπνίζετε όταν πλήττετε και δεν έχετε τίποτα άλλο να κάνετε, επιδοθείτε σε ένα χόμπι ή σπορ. Η άσκηση θα σας βοηθήσει επίσης να χάσετε το βάρος που ενδεχομένως κερδίσατε μετά το κόψιμο του καπνίσματος.

Πώς να το κόψετε:

• Πρέπει να το θέλετε πραγματικά. Κάντε έναν κατάλογο όλων των λόγων που έχετε για να κόψετε το τσιγάρο και διαλέξτε μια ήρεμη, δίχως στρες ημέρα για να αρχίσετε. Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να αρχίσετε μια ημέρα που είστε άρρωστος.

• Σταματήστε μια και καλή, και όχι σταδιακά.

• Ζητήστε βοήθεια από αυτούς που είναι κοντά σας. Θα μπορούσατε να το κόψετε μαζί με έναν φίλο.

• Πετάξτε τσιγάρα και αναπτήρες και αποφύγετε ανθρώπους και μέρη όπου μπαίνετε στον πειρασμό να καπνίσετε.

• Περιορίστε σοκολάτες, κόκκινο κρέας, τσάι, καφέ και αλκοόλ, που σας κάνουν να λαχταράτε ένα τσιγάρο. Φάτε υγιεινές τροφές και πίνετε νερό.

• Επιδοθείτε σε μια άσκηση ή χόμπι.

• Ξοδέψτε τα λεφτά που θα δίνατε για τσιγάρα σε κάτι άλλο, που θα σας ευχαριστήσει.

• Δοκιμάστε τον υπνωτισμό ή το βελονισμό.

 

Dr. Stephen Carroll, Ζωή & Υγεία

Διαβάστε επίσης

Close