Ξύδι: 10 + 1 χρήσεις που ίσως δεν γνωρίζετε

Από τα πιο χρήσιμα υλικά στην κουζίνα μας και όχι μόνο!

Ξύδι: 10 + 1 χρήσεις που ίσως δεν γνωρίζετε

Χρησιμοποιήστε το ως καθαριστικό – απολυμαντικό και δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας!

1. Προσθέστε μια κουταλιά ξίδι στο λάδι που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε για τηγάνισμα – στο τηγάνι ή την φριτέζα. Τα φαγητά θα απορροφήσου λιγότερο λάδι και θα γίνουν ελαφρύτερα.

2. Βάλτε δυο σταγόνες ξίδι στο κουρκούτι που θα βουτήξετε λαχανικά ή ψάρι για τηγάνισμα. Η κρούστα τους θα γίνει πολύ πιο τραγανή και λαχταριστή.

3. Χρησιμοποιήστε ξίδι στην καφετιέρα σας ή στο ηλεκτρικό σας σίδερο για α το καθαρίσετε από τα άλατα. Βάλτε στη θήκη που βάζετε το νερό, το ξίδι και αφήστε τη συσκευή να δουλέψει. Επαναλάβετε τη διαδικασία άλλες δυο φορές με καθαρό νερό, για να φύγει κάθε υπόλειμμα ξιδιού.

4. Για να εξαφανιστούν τα άλατα από τις κατσαρόλες βράστε μέσα νερό… με ξίδι.

5. Αν πλένετε στο χέρι μερικά ρούχα τότε προσθέστε στο νερό που τα ξεβγάζετε μια κουταλιά ξίδι. Θα εξαφανιστεί κάθε υπόλοιπο από το σαπούνι.

6. Ξίδι βάλτε επίσης όταν ξεβγάζετε μαύρα ρούχα. Θα εμποδίσει να εμφανιστούν οι αντιαισθητικές γυαλάδες την ώρα που θα τα σιδερώνετε.

7. Για να μην ξεθωριάσουν τα μαύρα ή τα σκούρα μπλε ρούχα σας, ρίξτε λίγες σταγόνες ξίδι στο νερό που το πλένετε.

8. Για να κρατήσετε τα μάλλινα πλεκτά σας μαλακά και αφράτα, προσθέστε στο τελευταίο ξέβγαλμα λίγο ξίδι.

9. Έχετε λεκέδες στα πλακάκια του μπάνιου σας ή της κουζίνας σας από το σκληρό νερό και τα άλατα; Απαλλαχθείτε από αυτούς τους λεκέδες τρίβοντάς τους καλά με ξίδι. Αν δε φεύγουν, τότε βρέξτε καλά χαρτί κουζίνας με ξίδι και αφήστε επάνω στους λεκέδες για όσο πιο πολλή ώρα μπορείτε.

10. Κιτρινισμένη ή με πουρί η λεκάνη της τουαλέτας σας; Βάλε ένα φλιτζάνι με άσπρο ξίδι στο νερό της λεκάνης και αφήστε το όλη τη νύχτα. Το πρωί θα τη βρείτε χωρίς στίγματα και κιτρινίλες.

11. Για να απαλλαγείτε από άλατα που υπάρχουν είτε στα πλακάκια είτε στα σκεύη σας είτε στην πλαστική κουρτίνα του μπάνιου είτε στα είδη υγιεινής, το πιο αποτελεσματικό καθαριστικό είναι το ξίδι.

 

1000 Μυστικά της σύγχρονης νοικοκυράς

Διαβάστε επίσης

Close