Μήπως ασκείστε υπερβολικά;

Είστε από εκείνους που το παρακάνετε με την ασταμάτητη άσκηση;

Μήπως ασκείστε υπερβολικά;

Η υπερβολική άσκηση μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, αν δεν ξεκουράζεστε ανάμεσα στις διάφορες ασκήσεις.

Δεν είναι ανάγκη να φτάνετε στα όρια αντοχής σας κάθε φορά που ασκείστε. Μια μέτρια φυσική δραστηριότητα είναι αρκετή για να διατηρήσει τους περισσότερους ανθρώπους σε φόρμα.

Άλλοι, όμως, απολαμβάνουν την άσκηση και την άθληση τόσο πολύ, που γυμνάζονται συχνότερα. Η υπερβολική άσκηση μπορεί στην πορεία να βλάψει το σώμα σας.

Τι είναι η υπερβολική άσκηση;

Υπερβολική άσκηση είναι όταν δεν αφήνετε το σώμα σας το χρόνο να ανανήψει ως την επόμενη φορά, αλλά συνεχίζετε παρά το αίσθημα δυσκαμψίας και πόνου από την τελευταία σας εξαντλητική δραστηριότητα.

Μερικοί καταντούν μανιακοί με την άσκηση και φτάνουν σε υπερβολές. Τότε δεν αργούν να εμφανιστούν προειδοποιητικά σήματα, όπως αδιαθεσία, κακώσεις, εξάντληση ή επιδόσεις πολύ κάτω του κανονικού.

Πόσο χρόνο χρειάζεται το σώμα σας για να αναλάβει;

Αν ασκείστε εντατικά, π.χ. κολυμπώντας σε πισίνα κολυμβητηρίου ή τρέχοντας τρεις γύρους του σταδίου, θα πρέπει να αφήσετε το σώμα σας να αναλάβει ως την επόμενη άσκηση. Ο συνήθης χρόνος για να ξεκουραστούν οι μύες που έχουν εργαστεί ως το ανώτατο όριο της ικανότητάς τους είναι περίπου 48 ώρες. Αυτό ισχύει για όλους, ανεξάρτητα από τη φυσική τους κατάσταση.

Μετά από μια εξαντλητική άσκηση οι μύες σας είναι πιθανό να είναι δύσκαμπτοι και να σας πονούν, ιδίως αν έχετε μόλις ξεκινήσει ένα πρόγραμμα άσκησης. Αυτά τα συμπτώματα είναι εν μέρει αποτέλεσμα κακώσεων στις μυϊκές ίνες και εν μέρει οφείλονται στην υπερβολική συσσώρευση στα μυϊκά κύτταρα γαλακτικού οξέος, που παρήχθη από αναεροβικό μεταβολισμό στα κύτταρα.

Συνήθως η δυσφορία και η δυσκαμψία υποχωρούν μέσα στις δυο πρώτες ημέρες μετά την άσκηση. Οι μυϊκές ίνες θεραπεύονται και το γαλακτικό οξύ απορροφάται στο αίμα και μεταφέρεται στο συκώτι, όπου διασπάται. Τυπικά, τα συμπτώματα επιδεινώνονται τη δεύτερη μέρα, πριν εξαφανιστούν.

Συμπτώματα υπερβολικής άσκησης

Αν παρουσιαστούν τα παρακάτω συμπτώματα, σημαίνει ότι ασκείστε πάρα πολύ και πρέπει να μειώσετε τους ρυθμούς σας:

• Ανορεξία

• Δυσκολία στον ύπνο

• Επίμονο αίσθημα εξάντλησης

• Ξυπνάτε κουρασμένοι και άτονοι

• Απώλεια βάρους

• Αδιαφορία για τη φυσική σας κατάσταση

• Λοιμώξεις ή μικροκακώσεις που υποτροπιάζουν

• Αιματουρία

• Υπερθέρμανση (συνοδεία ναυτίας, ιλλίγγου)

• Αμηνόρροια στις γυαίκες

• Διάρροια

Πώς να αποφύγετε την υπερβολική άσκηση:

Ακολουθώντας ένα απλό μόνο κανόνα, μπορείτε να αποφύγετε τα διάφορα προβλήματα που συνδέονται με την υπερβολική άσκηση. Ποτέ μην επιχειρείτε μια έντονη δραστηριότητα, ενόσω οι μύες σας είναι ακόμη δύσκαμπτοι και πονούν από την προηγούμενη άσκηση.

 

Dr. Stephen Carroll, Ζωή & Υγεία

Διαβάστε επίσης

Close