Σπανακόπιτα αλάδωτη με ταχίνι και καρύδι!

Η απόλυτη νοστιμιά!

Σπανακόπιτα αλάδωτη με ταχίνι και καρύδι!

Η αγαπημένη πίτα μικρών και μεγάλων, εύκολη και γρήγορη στην παρασκευή της!

Αν και νηστίσιμη, είναι ακαταμάχητη και θα φαγωθεί σε μια μέρα!

Υλικά:
½ κιλό φύλλο κρούστας για πίτα
200-250 γρ. καρυδόψιχα τριμμένη
1 κιλό σπανάκι ψιλοκομμένο
3-4 κουταλιές της σούπας ταχίνι αραιωμένο σε χλιαρό νερό
3 πράσα μέτρια ψιλοκομμένα (το λευκό στέλεχος)
1 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο
5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
2 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι ψιλό
Αλάτι, πιπέρι, δυόσμο

(Μπορούμε να λιγοστέψουμε το σπανάκι και να προσθέσουμε σέσκουλα, λάπαθο, καυκαλήθρες ή άλλα χόρτα, κατάλληλα για πίτες. Επίσης, η πίτα γίνεται ωραιότατη και με σφολιάτα.)

Εκτέλεση:

Για τη γέμιση: σε ένα τηγάνι, αχνίζουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια με τα πράσα. Μόλις μαραθούν αυτά, προσθέτουμε το σπανάκι, το άνηθο, το μαϊντανό να αχνιστούν όλα μαζί. Εκεί προσθέτουμε και το αλάτι με το πιπέρι και το δυόσμο, τα ανακατεύουμε και αφήνουμε να τραβήξουν τα πολλά υγρά τους.

Για την πίτα: «Λαδώνουμε» το ταψί μας με ταχίνι και πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι. Το υπόλοιπο το ρίχνουμε στη γέμιση για να πάρει τα υγρά.

Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα, το τοποθετούμε στο ταψί και τα «λαδώνουμε» με ταχίνι, σκορπώντας και λίγη καρυδόψιχα. Μετά τα τρία φύλλα στρώνουμε τη γέμιση σε τρεις στρώσεις όπως και στις άλλες πίτες. Συνεχίζουμε αλείφοντας με ταχίνι και σκορπώντας καρυδόψιχα.

Στα δύο τελευταία φύλλα, ραντίζουμε με λίγο νερό και αλείφουμε με περισσότερο ταχίνι για να μην «αρπάξουν».

Χαράσσουμε με κοφτερό μαχαίρι και ψήνουμε στους 200 ° C για μια ώρα περίπου.

 

Καλογηρική Μαγειρική, αρχιμ. Δοσιθέου

Διαβάστε επίσης

Close