Προσοχή στα λάθη διατροφής!

Πώς να έχουμε υγεία και ενέργεια όλη τη διάρκεια της ημέρας!

Προσοχή στα λάθη διατροφής!

Μαθαίνουμε τα πιο συχνά και σοβαρά λάθη που κάνουμε στη διατροφή, καθώς και τον τρόπο να τα αποφύγουμε.

Αυτά τα λάθη είναι πολλά και αφορούν όλα τα γεύματα της ημέρας και όλες τις κοινωνικο – επαγγελματικές κατηγορίες των ανθρώπων.

Η απουσία πρωινού:

Είναι γνωστό πως οι περισσότεροι Έλληνες αποφεύγουν το πρωινό. Οι πιο συχνοί λόγοι που επικαλούνται είναι: «δεν πεινάω, δεν έχω χρόνο, δεν μπορώ να φάω, ο καφές μου αρκεί, προσέχω τη γραμμή μου».

Κι όμως, αυτό το πρώτο γεύμα της ημέρας θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε το δυναμισμό μας και την καλή μας φυσική κατάσταση κατά τη διάρκεια της μέρας.

Το να φεύγουμε το πρωί με το στομάχι άδειο ισοδυναμεί με το να κάνουμε 500 χιλ. με το αυτοκίνητο χωρίς να το έχουμε γεμίσει βενζίνη, πράγμα που σημαίνει ότι,- προς το τέλος του πρωινού- θα έχει σταματήσει.

Το κενό των 11 ωρών μέχρι το βράδυ χωρίς τροφή αποτελεί αιτία πολλών ενοχλήσεων: μειωμένη προσοχή στην τάξη, αύξηση των ατυχημάτων στο δρόμο, στη δουλειά , στο σπίτι.

Είναι περιττό να πούμε περισσότερα: το πρόγευμα έχει υψηλή θρεπτική αξία.

Αν αρχίσουμε να τρώμε πρωινό τακτικά, τότε θα μας γίνει απαραίτητο. Γι’ αυτό, είναι καλύτερα να ετοιμάζουμε το τραπέζι του πρωινού από το προηγούμενο βράδυ, να σηκωνόμαστε ένα τέταρτο πιο νωρίς και να καθόμαστε στο τραπέζι.

Στην ανάγκη, να τρώμε το πρωινό μας μόλις πριν φύγουμε. Καλό είναι να αλλάζουμε το περιεχόμενο του πρωινού τακτικά για να υπάρχει ποικιλία.

Το ιδανικό πρωινό πρέπει να περιέχει τα ακόλουθα:

• Μια ποσότητα υγρών, για να αναπληρωθούν τα υγρά που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας: καφέ, τσάι, αφεψήματα, χυμούς φρούτων ή λαχανικών ή σκέτο νερό.

• Μια ποσότητα πρωτεϊνών: αυγά, ζαμπόν, τυρί, κρύο κρέας.

• Μια ποσότητα κάλσιου: γιαούρτι, άσπρο τυρί, γάλα, τυράκια τρίγωνα.

• Μια ποσότητα υδατανθράκων: ψωμί ή παράγωγα, δημητριακά, γλυκά, μπισκότα.

• Μια ποσότητα λιπιδίων: βούτυρο, μαργαρίνη.

Υπερβολικά ελαφρύ γεύμα:

Αυτό το γεύμα είναι συχνά τόσο ελαφρό και ανεπαρκές γι’ αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν σπίτι το μεσημέρι.

Μερικές φορές, την ώρα αυτή, προτιμάμε να κάνουμε κάτι άλλο απ’ το να τρώμε: πολλές γυναίκες κάνουν τα ψώνια τους τρώγοντας ένα σάντουιτς, ενώ άλλες βρίσκουν ευκαιρία να συνεχίσουν τη δουλειά τους τρώγοντας ένα σφιχτό αβγό και πίνοντας ένα φλιτζάνι καφέ. Αυτές οι συνήθειες διατροφής δεν αφορούν αποκλειστικά τις γυναίκες.

Αποτέλεσμα: ένα γεύμα γρήγορο, ανεπαρκές, που τρώμε συχνά κάτω από δύσκολες συνθήκες (στα όρθια, στη γωνιά του γραφείου, στριμωχτά σε μια καφετέρια) και γενικά με άγχος.

Μια απλή λύση είναι να φέρουμε το δικό μας φαγητό από το σπίτι: σαλάτες γεμάτες ποικιλία, κρύο κρέας ή σφιχτά αβγά ή ζαμπόν, ένα φρούτο, ένα κομμάτι τυρί. Αν δεν μπορούμε να αποφύγουμε το σάντουιτς, να το συνοδεύσουμε με ένα γιαούρτι ή με ένα φρούτο.

Σε όλες τις περιπτώσεις το γεύμα θα πρέπει να περιέχει:

• Μια ποσότητα πρωτεϊνών: κρέας, ψάρι, αβγά, ζαμπόν.

• Ένα πιάτο με λαχανικά ή αμυλώδη

• 1-2 επιδόρπια: τυρί, γαλακτερά, κρέμα, φρούτα, κομπόστα

• Ψωμί

Υπερβολικά πλούσιο δείπνο:

Το βραδινό είναι το κατεξοχήν οικογενειακό γεύμα, καθώς τα μέλη της οικογένειας, στις μεγάλες πόλεις κυρίως, παίρνουν το μεσημεριανό τους έξω από το σπίτι.

Ας ξανακοιτάξουμε τα γεύματα της μέρας: λιγοστό πρωινό, υπερβολικά ελαφρό μεσημεριανό και κατά συνέπεια, πολύ πλούσιο βραδινό, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας ίσως να έχουμε φάει διάφορες τροφές χωρίς θρεπτική αξία.

Έτσι, σχεδόν όλη τη διατροφή της ημέρας μπορεί να περιοριστεί σε ένα και μοναδικό γεύμα.
Για να αποφύγουμε αυτό το λάθος, αρκεί να κατανείμουμε τη διατροφή μας σε 3 ή 4 ισορροπημένα γεύματα.
Στην πραγματικότητα, η διατροφή έχει σαν σκοπό να καλύψει τις απώλειές μας σε ενέργεια.

Το δείπνο πρέπει να περιέχει:

• Ένα συμπλήρωμα πρωτεϊνών με τη μορφή ψαριού, αβγών, ζαμπόν, αλλαντικών ή τυριού. Είναι περιττό να σερβίρουμε κρέας το βράδυ, αν έχουμε ήδη φάει το μεσημέρι.

• Πράσινα λαχανικά ή αμυλώδη. Απαραίτητα τα πράσινα λαχανικά, που συνήθως δεν τρώμε σε ποσότητα.

• Ένα επιδόρπιο

• Ψωμί.

Η ανεπαρκής λήψη υγρών:

Αξίζει να αναφέρουμε ότι είναι απαραίτητο να πίνουμε 1,5 λίτρο νερό την ημέρα. Μια ποσότητα μικρότερη απ’ αυτή προκαλεί προβλήματα στα νεφρά, αφυδάτωση του δέρματος και συσσώρευση των τοξινών. Με λίγα λόγια, ολόκληρος ο οργανισμός λειτουργεί λιγότερο καλά.

1,5 λίτρο νερό ισοδυναμεί με 6 μεγάλα ποτήρια, που μπορούμε να τα κατανείμουμε στη διάρκεια της ημέρας με τον ακόλουθο τρόπο:

1. 1 μεγάλο ποτήρι το πρωί

2. 1 μεγάλο ποτήρι μέχρι το μεσημέρι

3. 1 μεγάλο ποτήρι το μεσημέρι

4. 1 μεγάλο ποτήρι το απόγευμα

5. 1 μεγάλο ποτήρι το βράδυ με το φαγητό

6. 1 μεγάλο ποτήρι πριν πάμε για ύπνο.

Και μην ξεχνάτε πως το νερό είναι το μόνο ποτό χωρίς θερμίδες!

 

Υγεία και Διατροφή, εκδόσεις Μανιατέα

Διαβάστε επίσης

Close