Πρακτικές και εύκολες συνταγές από βότανα

Παλιές αλλά καλές συνταγές για καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε!

Πρακτικές και εύκολες συνταγές από βότανα

Παλιές αλλά καλές συνταγές για καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε!

Μυρωδάτη αναπνοή:

Μια παλιά καλή συνταγή δίνει την εύκολη λύση σε όσους έχουν πρόβλημα με τη μυρωδιά της αναπνοής τους: Βάλτε σε ένα νεροπότηρο τσέρι, ως τη μέση, και μια κουταλιά της σούπας γαρίφαλα και μοσχοκάρυδο, κοπανισμένα σε σκόνη καθώς και λίγη κανέλλα και κύμινο.

Ρίχτε τα όλα μαζί σε ένα μπουκάλι, κλείστε το καλά και 2-3 φορές την ημέρα αναταράξτε το μείγμα. Ύστερα από μερικές μέρες βάλτε λίγες σταγόνες (μα πολύ λίγες) σε λίγο νερό και με αυτό κάντε γαργάρες. Η αναπνοή σας θα είναι αρωματισμένη για ώρες.

Έγκαυμα από τον ήλιο:

Σας έκαψε ο ήλιος και ερεθίστηκε το δέρμα σας; Περάστε μια πατάτα από τον τρίφτη και βάλτε τον πολτό της ως κατάπλασμα πάνω στα πονεμένα σημεία. Το άμυλο που περιέχει η πατάτα θα καταπραΰνει τους φλογισμένους ιστούς, ενώ θα δράσει μαλακτικά και αναλγητικά μειώνοντας το τράβηγμα και τον πόνο.

Χαλαρωτικό ποδόλουτρο ή χειρόλουτρο:

Βράζετε δυο λίτρα νερό. Το βγάζετε από τη φωτιά, βάζετε τα βότανα (χαμομήλι, λεβάντα, καλέντουλα, ιβίσκο, δεντρολίβανο) και περιμένετε όσο περισσότερη ώρα γίνεται (μέχρι 4 ή 5 ώρες).

Όταν μετά απ’ αυτό θελήσετε να κάνετε το ποδόλουτρο ή το μπάνιο στα χέρια σας, βράζετε άλλα 2 λίτρα νερό, το προσθέτετε στο έγχυμα των βοτάνων που έχετε έτοιμο και κάνετε το ποδόλουτρο ή χειρόλουτρο. Το νερό αυτό μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο μια εβδομάδα ζεσταίνοντάς το κάθε μέρα (αλλά χωρίς να το ξαναβράζετε).

Η καλύτερη ώρα για το ποδόλουτρο είναι το πρωί, με άδειο στομάχι. Η σωστότερη διάρκεια είναι από 5 έως το πολύ 10 λεπτά. Η σωστότερη θερμοκρασία είναι όσο πιο ζεστό μπορούν να το ανεχτούν τα πόδια (ή τα χέρια) μας. Για το μπάνιο των χεριών η καλύτερη ώρα είναι το βράδυ, πριν το φαγητό.

Θεραπευτικό μπάνιο:

Για το μπάνιο ολόκληρου του σώματος στη μπανιέρα είναι πολύ καλή η εξής μέθοδος: βράζετε για 20 λεπτά τα βότανα (χαμομήλι, λεβάντα, καλέντουλα, ιβίσκο, δεντρολίβανο) και σουρώνετε το βοτανόνερο πάνω από τη μπανιέρα, που ήδη είναι γεμάτη με πολύ ζεστό νερό, όσο πιο ζεστό το ανέχεται το σώμα! Μπαίνετε και μείνετε ολόκληροι μέσα για κάμποση ώρα μέσα στο μπάνιο.

Μελανιά από χτύπημα:

Για να φύγει μια μελανιά στο σώμα σας γρηγορότερα, βάλτε πάνω της επιθέματα από κοπανισμένα φύλλα μαϊντανού. Ο μαϊντανός, ένα από τα πιο σημαντικά θεραπευτικά βότανα από την εποχή της αρχαιότητας, περιέχει αιθέριο έλαιο με αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες.

Το επίθεμα από κοπανισμένα φύλλα μαϊντανού συμβάλλει στη διαστολή των τριχοειδών αγγείων κάτω από το δέρμα και βελτιώνοντας τοπικά την κυκλοφορία του αίματος, βοηθάει να σβήσει γρηγορότερα η μελανιά.

Μάτια ξεκούραστα που πετούν σπίθες:

Έχετε κόκκινα και ερεθισμένα μάτια; Κάντε πλύσεις ματιών με χαμομήλι. Βάλτε 4γρ. χαμομήλι σε 2 ποτήρια καυτό νερό και αφήστε το να βγάλει τις καταπραϋντικές του ιδιότητες. Αφήστε πρώτα να γίνει χλιαρό το έγχυμα και μετά βουτήξτε σ’ αυτό ένα κομμάτι βαμβάκι. Το στύβετε σιγά – σιγά πάνω στα μάτια αφήνοντάς το να μπει και στο εσωτερικό του ματιού. Τα μάτια σας θα δείχνουν πιο ξεκούραστα μετά απ’ αυτό!

Μαλλιά δυνατά και πλούσια:

Αν τα μαλλιά σας είναι άτονα και παρουσιάζουν αυξημένη τριχόπτωση, μπορείτε να τα δυναμώσετε ακολουθώντας μια θεραπεία με μέλι. Διαλύστε ένα φλιτζανάκι μέλι σε τέσσερα φλιτζάνια ζεστό νερό.

Λουστείτε κανονικά με το συνηθισμένο σας σαμπουάν, ξεβγάλτε καλά τα μαλλιά, στεγνώστε τα ελαφρά με μια πετσέτα και απλώστε πάνω τους το διάλυμα του μελιού.

Αφήστε το να ενεργήσει για 10-15 λεπτά, ώστε να επιδράσουν τα ιχνοστοιχεία και οι βιταμίνες στον κορμό και το βολβό της τρίχας και μετά ξεβγάλτε τα με άφθονο νερό. Επαναλάβετε την κούρα μελιού κάθε φορά που λούζεστε και μετά από λίγο καιρό θα δείτε σημαντική βελτίωση στο πρόβλημα σας.

Καθαρά αφτιά, ποτέ βουλωμένα:

Για να απαλλαγείτε από την κηρήθρα που μαζεύεται στο εσωτερικό του αφτιού, βάλτε στο αφτί ένα κομμάτι βαμβάκι που θα έχετε μουλιάσει με 1/2 κουταλάκι ελαιόλαδο. Αφήστε το βαμβάκι όλη τη νύχτα και το πρωί ξεπλύνετε το εσωτερικό του αφτιού με χυμό λεμονιού.

Ακολουθήστε τη θεραπεία για 4-5 μέρες και αν το αφτί σας συνεχίσει να είναι βουλωμένο, κάντε του μια πλύση με χλιαρό νερό. Προσοχή όμως, δεν πρέπει να ακολουθήσετε αυτή τη θεραπεία αν δεν είστε σίγουροι ότι το πρόβλημα οφείλεται στην κηρήθρα ή αν έχετε πάθει διάτρηση του τυμπάνου.

 

Διατροφή και υγεία

Διαβάστε επίσης

Close