Λαχανικά και μυρωδικά στην κατάψυξη!

Πώς να συντηρήσω σωστά τα λαχανικά μου στην κατάψυξη;

Λαχανικά και μυρωδικά στην κατάψυξη!

Όλα σχεδόν τα λαχανικά μπορούν να συντηρηθούν στην κατάψυξη για 8-12 μήνες, ζεματισμένα σε βραστό νερό για 1-4 λεπτά (έτσι διατηρούν το άρωμα και το χρώμα τους, μπορεί όμως αυτή η διαδικασία να προκαλέσει απώλεια της βιταμίνης C).

Μετά τα βουτάμε σε κρύο νερό με παγάκια, πάλι για 1-4 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα τοποθετούμε σε μερίδες μέσα σε σακούλες τροφίμων ή τάπερ.

Συνήθως τα μαγειρεύουμε παγωμένα. Ωστόσο, ορισμένα πιο ευαίσθητα, όπως τα μανιτάρια, με την κατάψυξη χάνουν την αρχική τους γεύση και υφή, γι’ αυτό τα καταψύχουμε μαγειρεμένα.

Χυμός ντομάτας: διατηρείται μέσα σε ειδικά πλαστικά δοχεία ή μέσα σε πλαστικά ποτηράκια σκεπασμένα με μεμβράνη ή καπάκια, που τα σκίζουμε για να τα χρησιμοποιήσουμε.

Χυμός λεμονιού: τον διατηρούμε μέσα σε πλαστικές παγοκυψέλες μια χρήσης, όπως και ο χυμός παντζαριού (αν θέλουμε να τον χρησιμοποιήσουμε για να χρωματίσουμε κάποιο φαγητό).

Μελιτζάνες: οι μελιτζάνες στο τέλος του καλοκαιριού είναι άφθονες και φθηνές. Για να διατηρηθούν, αφού τις πλύνουμε, τις κόβουμε σε φέτες ή κύβους και τα βάζουμε σε αλατισμένο νερό (1 κοφτή κουτ. σούπας αλάτι σε 1 λίτρο νερό) για 25 λεπτά. Τις σουρώνουμε και τις αραδιάζουμε σε σχάρα στρωμένη με λαδόκολλα.

Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Όταν κρυώσουν, τις βάζουμε αντίστοιχα σε μερίδες σε πλαστικά μπολ ή σακούλες τροφίμων. Για να τις μαγειρέψουμε, δεν χρειάζεται να τις ξεπαγώσουμε εντελώς.

Πιπεριές: όλες τις χρωματιστές πιπεριές μπορούμε να τις καταψύξουμε. Απλά τις πλένουμε, τις σκουπίζουμε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τις κόβουμε σε κομμάτια όπως θέλουμε (κύβους ή λωρίδες ή φέτες).

Κατόπιν τις κλείνουμε σε σακουλάκια, αφαιρούμε προσεκτικά τον αέρα πιέζοντας τα σακουλάκια, και τις βάζουμε στην κατάψυξη όπου διατηρούνται για πολλούς μήνες. Δεν ξεχνάμε να βάλουμε μέσα στο σακουλάκι χαρτάκι με την ημερομηνία κατάψυξης και αν θέλουμε να γράψουμε και πόσες πιπεριές καταψύξαμε.

Μπάμιες: οι μπάμιες θέλουν καθάρισμα του κώνου της κορυφής. Τις πλένουμε, τις στραγγίζουμε. Ανάλογα με τις μαγεριές, τις μοιράζουμε σε σακουλάκια τροφίμων και καταψύχουμε.

Φασολάκια: τα φρέσκα φασολάκια θέλουν καλό πλύσιμο, καθάρισμα, ζεμάτισμα για 3-4 λεπτά και κατόπιν ξέπλυμα σε παγωμένο νερό. Τα σουρώνουμε καλά και τα μοιράζουμε σε μαγεριές μέσα στα σακουλάκια.

Αρακάς: τον πλένουμε πολύ καλά, τον βάζουμε σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό και τον αφήνουμε να βράζει για 15-20 λεπτά. Σουρώνουμε του ρίχνουμε αρκετό κρύο νερό. Τον αφήνουμε να κρυώσει καλά μέχρι να στεγνώσει.

Τον μοιράζουμε σε μαγεριές μέσα στα σακουλάκια και κατευθείαν στην κατάψυξη. Μην ξεχάσουμε να γράψουμε την ημερομηνία για να ξέρουμε πότε τον κάναμε.

Μυρωδικά:
Όλα αυτά που προορίζονται για να νοστιμίσουν και να αρωματίσουν το φαγητό μας, όπως μαϊντανός, άνηθος, δεντρολίβανο, σέλινο, μάραθο κ.λπ., τα βάζουμε πλυμένα και ψιλοκομμένα να παγώσουν μέσα σε παγοθήκες γεμισμένες άλλοτε με νερό και άλλοτε, για περισσότερη γεύση, με ελαιόλαδο.

Αφού τα βγάλουμε από τις παγοθήκες, τα τοποθετούμε πολλά μαζί σε πλαστικές σακούλες στην κατάψυξη, όπου μπορούν να διατηρηθούν για τουλάχιστον 6 μήνες.

Tips:

• Όταν αγοράζουμε κατεψυγμένα προϊόντα, προσέχουμε πάντα να τα μεταφέρουμε σε τσάντα με θερμική μόνωση. Μόλις φτάσουμε στο σπίτι, τα βάζουμε αμέσως στην κατάψυξη.

• Τα είδη που θα καταψύξουμε πρέπει να είναι πάντα κρύα, ώστε να μην αρχίσουν τα διπλανά – ήδη κατεψυγμένα – να ξεπαγώσουν.

• Ποτέ δεν παγώνουμε ξανά ό,τι έχει ήδη παγώσει και ξεπαγώσει, ακόμα κι αν έχει καταψυχθεί ωμό και κατόπιν μαγειρεύτηκε.

• Θα πρέπει να θυμόμαστε πάντα πως η κατάψυξη δεν σκοτώνει τα βακτηρίδια. Αν αμφιβάλουμε για τον χρόνο που έχουμε καταψύξει ένα τρόφιμο, καλό θα είναι να αποφύγουμε να το καταναλώσουμε.

• Για να μη δακρύζουμε όταν καθαρίζουμε κρεμμύδια, αρκεί να τα βάλουμε ακριβώς για 10 λεπτά στην κατάψυξη και μετά τα καθαρίζουμε.

Δεν καταψύχονται:

• Τα βρασμένα αβγά. Το ασπράδι τους γίνεται σαν λάστιχο.

• Τα γαλακτοκομικά, όπως το γιαούρτι,, τα μαλακά τυριά, η κρέμα γάλακτος.

• Η μαγιονέζα όπως και όλες οι σάλτσες που περιέχουν αβγό.

• Οι ωμές πατάτες, το βρασμένο ρύζι και τα ζυμαρικά, οι μπανάνες, τα ολόκληρα φρούτα.

 

1000 μυστικά της σύγχρονης νοικοκυράς

Διαβάστε επίσης

Close