Πως επιλέγουμε τους ανθρώπους στη ζωή μας;

Μια πιο ενήλικη επιλογή, αν και όχι ώριμη, είναι οι άνθρωποι που μας μοιάζουν.

Πως επιλέγουμε τους ανθρώπους στη ζωή μας;
  1. Αν ένα πρόσωπο στην οικογένειά σου είχε θετική ή αρνητική επιρροή σε σένα, στα συναισθήματα και στη σκέψη σου, δημιουργείς ένα μοντέλο μέσα σου, που μοιάζει με αυτό το πρόσωπο στο τρόπο που σχετιζόταν μαζί σου.

Η δυσκολία αυτού του προσώπου, η οποία είχε αρνητικό αντίκτυπο στον εαυτό σου, σε ακολουθεί. Επιλέγεις ανθρώπους που έχουν μια παρόμοια δυσκολία. Δίπλα τους παίρνεις ένα ρόλο, σύμφωνα με τον ρόλο που είχες ως παιδί δίπλα σε αυτό το πρόσωπο.

Αν, για παράδειγμα, αυτό το πρόσωπο χαρακτηριζόταν από έλλειψη ευθύνης, εσύ έμαθες να τα κάνεις όλα μόνη σου και δεν του άφηνες το περιθώριο να κάνει κάτι για σένα, μια που γνώριζες πως δεν θα ανταποκρινόταν επαρκώς, ακόμα κι αν ήθελε. Έμαθες να ελέγχεις τα συναισθήματα σου και να μην φανερώνεις ότι νιώθεις μόνη, ότι χρειάζεσαι τους άλλους. Έμαθες, επίσης, ότι αγάπη σημαίνει να εξαρτάται κάποιος από σένα, να μην μπορεί να λειτουργήσει χωρίς εσένα, να τον λυπάσαι όταν κάνεις κινήσεις αυτονομίας, να τον φροντίζεις σαν μητέρα ή σαν πατέρας.

Επιλέγεις ανθρώπους που ταιριάζουν σε αυτό το μοντέλο και συντηρείς αυτές τις σχέσεις νιώθοντας μια περίεργη οικειότητα. Αυτό που σε βοηθάει, και αυτό μόνο όταν γνωρίζεις τον εαυτό σου, είναι το συναίσθημά σου, όπου νιώθεις ένα βάρος όταν είσαι με αυτά τα πρόσωπα που σε θέλουν στη ζωή τους με αυτόν τον τρόπο. Αυτό το βάρος σε κάνει να νιώθεις ότι σε τραβάει κάτω, και πιάνεις τον εαυτό σου, χωρίς να το ομολογείς, ότι θέλεις να το πετάξεις από πάνω σου και μαζί με αυτό και τους ανθρώπους που στο προκαλούν.

Για να το κάνεις βέβαια, χρειάζεται να συμφιλιωθείς με την ιδέα ότι δεν είναι εγωισμός να επιλέγεις συνετά τους ανθρώπους με τους οποίους σχετίζεσαι, να είναι άνθρωποι οι οποίοι πατάνε σταθερά στα πόδια τους και ενώ αγαπούν να μπορούν να ζήσουν δημιουργικά και χωρίς εσένα.

2. Μια πιο ενήλικη επιλογή, αν και όχι ώριμη, είναι οι άνθρωποι που μας μοιάζουν. Οι άνθρωποι όμως αυτοί συχνά δεν μας μοιάζουν μόνο στα θετικά, αλλά και στα αρνητικά μας. Όταν κάνουμε σχέση με ανθρώπους που έχουμε κοινά ελλείμματα, η σχέση δεν μπορεί να εξελιχθεί όσο καλή κι αν φαίνεται ότι είναι. Και αυτό, γιατί μοιραία πότε ο ένας πότε ο άλλος θα λειτουργεί σαν τροχοπέδη, μέχρι που ο ένας από τους δυο ή και οι δυο να επιλέξουν να αποχωρήσουν.

3. Μια ώριμη επιλογή είναι οι άνθρωποι που εκφράζουν μια εξελιγμένη πλευρά του εαυτού μας. Όταν συμφιλιωθούμε με τον εαυτό μας, όταν εκτιμάμε την αξία μας, συναντάμε ανθρώπους που η σχέση μαζί τους κυλάει και ρέει. Όταν συναντάμε ανθρώπους που τόσο ο ένας όσο και ο άλλος εκφράζουμε την εξελιγμένη πλευρά του εαυτού μας, υπάρχει πόθος, ισχυρή επιθυμία να είμαστε μαζί γιατί ο ένας βοηθά μέσα από το υγιές καθρέφτισμά του τον άλλον.

Νιώθουμε ο εαυτός μας και τα συναισθήματα που νιώθουμε από το μαζί μας βοηθούν να έρθουμε πιο κοντά στην επιθυμία μας και να την πραγματοποιήσουμε. Κάθε σχέση που γίνεται μετά από ώριμη σκέψη, ενισχύει την ελευθερία μας, το αίσθημα ανεξαρτησίας μας όπως και το αίσθημα ευθύνης μας. Παίρνουμε αποφάσεις ωφέλιμες για μας, ωφέλιμες για τη σχέση.

Οι άνθρωποι είναι σημαντικοί για τη ζωή μας. Μια θετική επιλογή ενισχύει το αίσθημα αξίας μας.

Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός Ψυχικής Υγείας

Διαβάστε επίσης

Close