Ψαρόσουπα με «τραχανά» από τη Λήμνο

Πεντανόστιμη ψαρόσουπα κατευθείαν από το νησί!

Ψαρόσουπα με «τραχανά» από τη Λήμνο

Τα ψάρια και τα θαλασσινά αποτελούσαν για τις περισσότερες οικογένειες του νησιού την κύρια τροφή τους, αφού αρκετοί ασχολούνταν επαγγελματικά με το ψάρεμα.

Τη συγκεκριμένη ψαρόσουπα λέγεται ότι την έμαθαν από Μικρασιάτες ψαράδες. Έβραζαν ψάρια με περιβολίσια λαχανικά και την εμπλούτιζαν με οικιακό τραχανά για να έχει επιπλέον γεύση και να «φουσκώσει».

Τα ψάρια της ψαρόσουπας

Η ψαρόσουπα θέλει φρεσκάδα και ποικιλία ψαριών (μουγγρί, σμέρνα, χριστόψαρο, καπόνια, σκορπίνες, χειλούδες, χάνους, πέρκες…). Οι ψαράδες επιμένουν πως για μια καλή ψαρόσουπα χρειάζονται 1 κιλό ψάρια για κάθε άτομο.

Αν εμπλουτίσουμε μάλιστα την ψαρόσουπα και με μερικές γαρίδες ή καραβίδες – ακόμα και μύδια – θα έχουμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Υλικά:
1 κιλό διάφορα ψαράκια (πετρόψαρα) για βραστό
3-4 μικρά κολοκυθάκια
2-3 κλαδάκια σέλινο
2 πράσα σε ροδέλες
2 καρότα σε κύβους
2 πατάτες σε κυβάκια
2/3 φλ. ελαιόλαδο
1 φλ. ξινό τραχανά
Χυμό λεμονιού
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα ψάρια από τα λέπια και τα εντόσθια, τα πλένουμε και τα αλατίζουμε. Τα βάζουμε όλα μαζί σε τουλπάνι και το δένουμε σαν πουγκί.

Βράζουμε τα λαχανικά για 20 λεπτά σε αρκετό νερό. Προσθέτουμε τα ψάρια και το λάδι, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για 10-15 λεπτά ακόμα. Κατόπιν τα σουρώνουμε και ρίχνουμε το ζουμί σε καθαρή κατσαρόλα.

Μετράμε το ζουμί, υπολογίζοντας να έχουμε 3 φλιτζάνια για κάθε άτομο. Αν είναι λιγότερο, συμπληρώνουμε με νερό και το αφήνουμε να πάρει μια βράση αφού ρίξουμε τα λαχανικά μας μέσα.

Ρίχνουμε τον τραχανά, δοκιμάζουμε το αλάτι και βράζουμε τη σούπα σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά. Στο τέλος, προσθέτουμε τα ψάρια.

Αν θέλουμε, ρίχνουμε λίγο λάδι ακόμα και περιχύνουμε με χυμό λεμονιού.

 

Γεύσεις Ελλάδας

Διαβάστε επίσης

Close