Πότε ερωτευόμαστε

Ερωτευόμαστε όταν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μια καινούργια ανίχνευση για να αλλάξουμε ζωή.

Πότε ερωτευόμαστε

Ερωτευόμαστε όταν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μια καινούργια ανίχνευση για να αλλάξουμε ζωή.
Όταν είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε μια κατάσταση που έχει ήδη φθαρεί και νιώθουμε τη ζωτική παρόρμηση να πραγματοποιήσουμε όνειρα και επιθυμίες που είχαμε απαρνηθεί.

Ερωτευόμαστε όταν είμαστε βαθιά απογοητευμένοι από το παρόν, αλλά διαθέτουμε την εσωτερική ενέργεια για να ξεκινήσουμε μια καινούργια περίοδο της ύπαρξής μας.
Μερικοί λένε πως είναι ερωτευμένοι συνεχώς, κάθε μήνα, κάθε χρόνο.
Αυτό είναι αδύνατο.

Δίνουν το όνομα του έρωτα στην ξαφνική εμφάνιση κάποιας έλξης, κάποιας ερωτικής επιθυμίας. Βαφτίζουν έρωτα ένα πάθος, μια από εκείνες τις ξαφνικές επιθυμίες που είναι μόνο ανιχνεύσεις, αλλά που στη συνέχεια δεν εξελίσσονται σε έναν πραγματικό έρωτα.

Υπάρχουν, ωστόσο, περίοδοι κατά τις οποίες το άτομο δεν είναι σε θέση να ερωτευτεί, όποια κι αν είναι η ώθηση, όποια κι αν είναι η σαγήνη.
Πρώτα πρώτα, όταν κυριεύεται από κατάθλιψη. Αυτός που υποφέρει από κατάθλιψη δεν μπορεί να ερωτευτεί γιατί δεν έχει παρόρμηση, δεν έχει αρκετή επιθυμία για ζωή, δεν έχει ελπίδα.
Το ίδιο συμβαίνει και μετά το θάνατο ενός πολύ αγαπημένου προσώπου, όταν η ζωτική ενέργεια είναι συγκεντρωμένη στη θεραπεία της πληγής.

Η άλλη περίπτωση κατά την οποία δεν μπορούμε να ερωτευθούμε είναι όταν είμαστε ήδη ερωτευμένοι. Αν κάποιος μας πει ότι ήταν ερωτευμένος με ένα πρόσωπο και έπειτα, ξαφνικά, ερωτεύτηκε ένα άλλο, θα πρέπει να έχουμε σοβαρές αμφιβολίες για τη μορφή του πρώτου έρωτα και άλλες τόσες για το είδος του δευτέρου.

Ερωτεύομαι σημαίνει επιλέγω κάποιον πάνω από κάθε άλλον, τον νιώθω ως μοναδικό, αναντικατάστατο, ως εκείνον που δεν μπορεί να συγκριθεί με κανέναν.

Όταν ένα άτομο λέει ότι είναι ερωτευμένο με δύο πρόσωπα, στην πραγματικότητα θέλει να πει άλλα πράγματα: για παράδειγμα, ότι αγαπά κάποιαν /κάποιον, αλλά είναι ερωτευμένος με ένα άλλο πρόσωπο ή ότι κάνει ερωτικές ανιχνεύσεις.
Σε αυτές τις ανιχνεύσεις το άτομο μπορεί να βρεθεί αβέβαιο ανάμεσα σε δύο πόλους έλξης. Αλλά δεν μπορεί ακόμα να πει πως είναι ερωτευμένο.

Ο έρωτας πράγματι αρχίζει πάντοτε με ανιχνεύσεις…….

Φραντσέσκο Αλμπερόνι, “Περί Έρωτος”, Εκδόσεις Ψυχογιός

Διαβάστε επίσης

Close