Σουπιές με το μελάνι τους από τη Λευκάδα!

Το μελάνι της σουπιάς δίνει ιδιαίτερη νοστιμιά στο φαγητό.

Σουπιές με το μελάνι τους από τη Λευκάδα!

Ένα μοναδικό φαγητό που κάνει θρίαμβο, ιδίως τις ημέρες της νηστείας!

Αν δεν τις φτιάξουν με κοφτό μακαρονάκι ή πατάτες (που βράζουν μαζί με τις σουπιές στην κατσαρόλα), τις συνοδεύουν με ρύζι πιλάφι ή κριθαράκι. Το φαγητό σοκάρει με τη μαυρίλα του, αλλά και με τη νοστιμιά του!

Υλικά:
1 κιλό σουπιές με το μελάνι τους
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί αρετσίνωτο
1 φλυτζ. ελαιόλαδο
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Αλάτι ελάχιστο
Για το πιλάφι:
2 φλυτζ. Ρύζι τύπου καρολίνα
2 κουτ. σούπας τριμμένο κρεμμύδι
1 ποτηράκι λευκό κρασί αρετσίνωτο
½ φλυτζ. ελαιόλαδο
2 κουτ. γλυκού αλάτι

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τις σουπιές και αφαιρούμε τα μάτια, το κόκκαλο και το στόμα. Βγάζουμε με προσοχή τα σακουλάκια με το μελάνι χωρίς να τα σπάσουμε, κρατάμε δύο στην άκρη και φυλάμε τα υπόλοιπα στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.

Τραβάμε τα πλοκάμια, γδέρνουμε τις «σακούλες» και κόβουμε τις σουπιές σε λωρίδες (όχι πολύ λεπτές). Τις πλένουμε και τις αφήνουμε για λίγο στο σουρωτήρι να στραγγίξουν.

Ζεσταίνουμε την κατσαρόλα με το λάδι και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τις σουπιές και τις τσιγαρίζουμε για λίγο. Αν βγάλουν υγρά, τα αφήνουμε να εξατμιστούν και συνεχίζουμε μέχρι να στεγνώσουν.

Σβήνουμε με το κρασί και πασπαλίζουμε με πιπέρι.

Κόβουμε με ψαλίδι τα δύο σακουλάκια με το μελάνι, κρατάμε τα 2/3 της ποσότητας για το ρύζι και προσθέτουμε το υπόλοιπο στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε λίγο νερό και αφήνουμε τις σουπιές να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν.

Δεν τις παραβράζουμε, γιατί σκληραίνουν. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι, αν χρειάζεται.

Ετοιμάζουμε το πιλάφι: μαραίνουμε το κρεμμύδι σε κατσαρόλα με λάδι. Προσθέτουμε το ρύζι και το τσιγαρίζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να γίνει διάφανο.

Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το αλάτι, το νερό και το μελάνι. Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε το ρύζι, με σκεπασμένη την κατσαρόλα, μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό του.

Σερβίρουμε τις σουπιές με το ρύζι και καλή σας όρεξη!

Tip: οι κατεψυγμένες σουπιές, ακόμα κι αν έχουν μελάνι, δεν μαυρίζουν πολύ, γι’ αυτό καλύτερα να αγοράζουμε φρέσκιες. Διαλύουμε το μελάνι της σουπιάς σε λίγο από το νερό που θα βάλουμε στο ρύζι ή το κριθαράκι.

 

Γεύσεις Ελλάδας

Διαβάστε επίσης

Close