Ο εθισμός στο διαδίκτυο στην εφηβική ηλικία

Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε;

Ο εθισμός στο διαδίκτυο στην εφηβική ηλικία

Δυστυχώς η “ηλεκτρονική μορφίνη” δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο της ενήλικης ζωής, αλλά και της εφηβικής.

Το διαδίκτυο αποτελεί μια βιβλιοθήκη στο σπίτι, ένα παράθυρο στον κόσμο και, ιδιαίτερα για ένα παιδί, αποτελεί τον τρόπο με τον οποίο θα αναπτύξει πολλές από τις δεξιότητές του.

Για το λόγο αυτό, η χρήση θα πρέπει να είναι λογική, με συγκεκριμένο σκοπό και για συγκεκριμένο χρόνο και με επιτήρηση.

Διακρίνονται 4 τύποι διαδικτυακού εθισμού:

1. Διαδικτυακός σεξουαλικός εθισμός: υπερβολική ενασχόληση με την προβολή, τη λήψη και εμπορία πορνογραφικού υλικού στο διαδίκτυο ή εμπλοκή σε σεξουαλικές φαντασιώσεις και παίξιμο ρόλων στα chat rooms.

2. Διαδικτυακές σχέσεις εθισμού: οι on line φίλοι είναι σημαντικότεροι από τις σχέσεις της πραγματικής ζωής (οικογένεια, φίλοι).

3. Διαδικτυακός ψυχαναγκασμός: εθισμός για on line gaming, online τυχερά παιχνίδια και ebay, χρησιμοποιώντας υπερβολικές ποσότητες χρημάτων.

4. Υπερφόρτωση πληροφοριών: τα άτομα ξοδεύουν πολύ χρόνο στην αναζήτηση, συλλογή και οργάνωση πληροφοριών από το διαδίκτυο, χωρίς να είναι απαραίτητες για την εργασία τους.

Στους εφήβους αναγνωρίζονται συχνότερα οι Διαδικτυακές σχέσεις εθισμού και ο Διαδικτυακός ψυχαναγκασμός. Οι έφηβοι έλκονται από τη διαδικτυακή επικοινωνία σε chat rooms ή στο MSN, ανταλλάσσοντας συγκεκριμένες εκφράσεις ή απεικονίσεις.

Αισθάνονται ότι έχουν τη δυνατότητα να εκφράζονται χωρίς περιορισμούς και κυρίως να συνδιαλέγονται με πολλούς χρήστες την ίδια στιγμή, πετυχαίνοντας διαφορετική προβολή σε κάθε συνδιαλεγόμενο.

Συχνά, δεν περιορίζεται μόνο σε διαδικτυακές σχέσεις, αλλά επεκτείνεται σε on line gaming, on line τυχερά παιχνίδια και αγορές- ebay, χρησιμοποιώντας υπερβολικές ποσότητες χρημάτων και καταλήγοντας σε ψυχαναγκαστική συμπεριφορά.

Ενδείξεις για ανησυχία του οικογενειακού περιβάλλοντος:

• Αντικοινωνική συμπεριφορά
• Απόρριψη της πραγματικότητας
• Αδιαφορία για τη μάθηση και την επαγγελματική αποκατάσταση
• Απουσίες από το σχολείο
• Πολύωρες επισκέψεις σε ίντερνετ καφέ
• Κλοπή προς εξασφάλιση των απαραίτητων χρημάτων
• Ελλιπή ξεκούραση και διατροφή
• Επιθετική συμπεριφορά σε κάθε προσπάθεια μείωσης της χρήσης

Σε τελικά στάδια οδηγούνται στην πλήρη απομόνωση και συχνά εμπλέκονται σε σεξουαλικές προκλήσεις και αυτοκτονία.

Με αυτά τα δεδομένα, φαίνεται ότι η πρόληψη της ανάπτυξης εθισμού στηρίζεται στη σωστή σχέση που θα έχουν οι έφηβοι με τους γονείς και τους φίλους τους.

Η σωστή σχέση συνίσταται σε στενή, με κατανόηση και αγάπη, παρακολούθηση της καθημερινότητάς τους, σωστή αξιολόγηση των αναγκών τους και αυξημένες δραστηριότητες εκτός σπιτιού.

Πιστεύουμε ότι οι αληθινές σχέσεις – φιλίες και η επαν-επαφή των εφήβων με τη φύση και τη δημιουργία θα αποτρέψουν εθιστικές συμπεριφορές και θα οδηγήσουν σε ισορροπημένες σχέσεις με τους γύρω συνανθρώπους τους.

Ίσως τότε τα παιδιά να ισορροπήσουν ανάμεσα στον εαυτό τους και την τεχνολογία και να θέσουν τα όρια της σωστής χρήσης.

 

Α. Παπαδοπούλου, Π. Γεωργιοπούλου, Παιδιατρικό Τμήμα, Γενικό Νοσοκομείο ΚΑΤ.

Διαβάστε επίσης

Close