Ακτινίδιο το «ωφέλιμο»!

Ένα superfood για τον οργανισμό μας

Ακτινίδιο το «ωφέλιμο»!

Πολύτιμο φρούτο με πολλές ιδιότητες, άγνωστες στους περισσότερους από εμάς.

Το kiwi ανήκει στην οικογένεια των Ακτινιδιοειδών, απ’ όπου έχει πάρει και τ’ όνομά του – ακτινίδιο.

Είναι πλούσια σε βιταμίνες C (98mg σε 100γρ.), ποσότητα που είναι διπλάσια και πλέον από αυτή που περιέχεται στα πορτοκάλια και στα λεμόνια. Περιέχουν ακόμα βιταμίνες Β1 και Β2 και πολύτιμα μεταλλικά άλατα (ασβέστιο, φώσφορο, ποτάσσιο και μαγνήσιο).

Το κάλιο βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και περιέχεται στο ακτινίδιο σχεδόν στην ίδια ποσότητα που περιέχεται και στην μπανάνα. Ο φώσφορος και το μαγνήσιο δρουν συνεργαστικά, για την καλύτερη υγεία των οστών και των δοντιών. Επιπλέον, η βιταμίνη C που περιέχει το ακτινίδιο, βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.

Είναι ιδανική τροφή σε περιπτώσεις αναιμίας και αποδεδειγμένα ένα ακτινίδιο με άδειο στομάχι κάθε πρωί είναι το καλύτερο φάρμακο κατά της δυσκοιλιότητας.

Το ακτινίδιο αποτελεί εξαίρετη πηγή των λιποδιαλυτών βιταμινών Α και Ε, οι οποίες με την σειρά τους επιβραδύνουν την διαδικασία της γήρανσης και προστατεύουν τα κύτταρα από φθορές.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βρίσκουμε στα ακτινίδια, βοηθούν σε μεγάλο βαθμό στην υγιή λειτουργία του εγκεφάλου αλλά και το φυλλικό οξύ το οποίο παρεμποδίζει τις γενετικές ανωμαλίες στα έμβρυα.

Άλλα συστατικά τα οποία περιέχονται στα ακτινίδια, είναι οι φυτικές ίνες, το νερό, τα ω3 και ω6 λιπαρά και πολλά ισχυρά αντιοξειδωτικά. Μια από τις πιο διαδεδομένες ευεργετικές ιδιότητες του ακτινιδίου είναι η διουρητική δράση του, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στις φυτικές ίνες που περιέχει.

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην διατήρηση της υγείας του εντέρου και στην απομάκρυνση των τοξικών ουσιών από αυτό. Μια μερίδα ακτινιδίου (76γρ.) παρέχει το 10% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας σε φυτικές ίνες (3γρ).

Επομένως, η συστηματική κατανάλωση του ακτινιδίου, μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας αλλά και του φουσκώματος.

Αυτό το μοναδικό φρούτο αποτελεί μια πολύτιμη πηγή ω3 και ω6 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι ευρέως διαδεδομένα για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως επίσης και για τον καλύτερο έλεγχο των φλεγμονών στο σώμα. Τα λιπαρά αυτά οξέα, συναντώνται κυρίως στα μικρά μαύρα σπόρια του ακτινιδίου.

Η λουτεΐνη είναι ένα ακόμη συστατικό που ξεχωρίζει στο ακτινίδιο. Είναι μια χρωστική ουσία, η οποία προστατεύει την όραση, δρώντας σαν «εσωτερικά γυαλιά ηλίου», καθώς βοηθά στην καλύτερη υγεία του δέρματος.

Αξίζει να αναφέρουμε πως, όπως όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, έτσι και η συστηματική κατανάλωση ακτινιδίου, έχει αποδειχθεί από έρευνες ότι βοηθά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, της παχυσαρκίας, του διαβήτη τύπου 2, στη μείωση της χοληστερόλης, καθώς και άλλων χρόνιων εκφυλιστικών ασθενειών.

Αν αγοράζετε σκληρά ακτινίδια – επομένως άγουρα – αφήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου για μερικές μέρες, ώσπου να ωριμάσουν και να μαλακώσουν. Μπορείτε επίσης να τα βάλετε σε χάρτινη σακούλα μαζί με ένα μήλο ή μια μπανάνα ή ένα αχλάδι. Θα ωριμάσουν ευκολότερα.

Στο ακτινίδιο υπάρχει ένα ένζυμο – actinidin – που έχει την ιδιότητα να μαλακώνει τα κρεατικά. Κόψτε ένα ακτινίδιο στη μέση και περάστε με την κομμένη πλευρά κομμάτια κρέατος όπως μπριζόλες. Αφήστε τες να σταθούν για ½ ώρα πριν τις ψήσετε και θα δείτε πόσο μαλακές θα γίνουν.

Μπορείτε επίσης να πολτοποιήσετε μερικά ακτινίδια και να τα κάνετε μαρινάδα για μεγαλύτερα κομμάτια κρέατος ή πουλερικών.

Επίσης, αν θέλετε να φτιάξετε γλυκό με ζελατίνη, προσέξτε γιατί το ένζυμο αυτό εμποδίζει τη ζελατίνη να πήξει. Θα πρέπει πρώτα να βράσετε για λίγο τα ακτινίδια, ώστε να καταστραφεί το ένζυμο και μετά να το προσθέσετε στη ζελατίνη.

Υπολογίστε ότι ένα μεγάλο ακτινίδιο έχει περισσότερη βιταμίνη C από 1 φλιτζάνι φράουλες ή ένα μέτριο πορτοκάλι και 2 μεγάλα ακτινίδια δίνουν 1 ½ φορά περισσότερο ποτάσσιο από 1 μπανάνα και τόσες ίνες όσες ένα φλιτζάνι bran- flakes.

 

Υγιεινή διατροφή

Διαβάστε επίσης

Close